Ενέργεια

Politiko: Το κλιματικό αίνιγμα των μεγάλων της Wall Street ως προς τους στόχους απανθρακοποίησης

Politiko: Το κλιματικό αίνιγμα των μεγάλων της Wall Street ως προς τους στόχους απανθρακοποίησης

Οι μεγαλύτερες χρηματοοικονομικές εταιρείες του κόσμου αρχίζουν να δείχνουν πόσο μακριά είναι  όσον αφορά την ευθυγράμμιση των εταιρικών πολιτικών για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής σύμφωνα με την Politiko.

Η Wall Street έχει  ήδη αρχίσει να επηρεάζεται μετά από μια περίοδο κατά την οποία οι ηγέτες της έδειχναν πρόθυμοι να εξουδετερώσουν τις επιπτώσεις που επέφεραν οι εταιρείες τους στην υπερθέρμανση του πλανήτη, όπως τονίστηκε από τον CEO της BlackRock,  Larry Fink το 2020 ότι ο κλιματικός κίνδυνος είναι επενδυτικός κίνδυνος. Οι χρηματοπιστωτικοί γίγαντες έθεσαν καθαρούς μηδενικούς στόχους και πολλοί εντάχθηκαν σε ομάδες που υποστηρίζονται από τον ΟΗΕ που σχεδιάστηκαν για να κάνουν τους επενδυτές και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να πιέσουν τους εαυτούς τους και τις εταιρείες στις οποίες επενδύουν να κάνουν περισσότερα για το κλίμα. Αλλά αυτό ήταν τότε.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα, το τμήμα διαχείρισης assets της JP Morgan και η State Street ανακοίνωσαν ότι θα αποσυρθούν από το Climate Action 100+, τη μεγαλύτερη πρωτοβουλία για το κλίμα υπό την ηγεσία των επενδυτών. Και η BlackRock έχει μεταφέρει τα μέλη της από το κορυφαίο εταιρικό επίπεδο σε μια διεθνή μονάδα, επικαλούμενη «νομικές εκτιμήσεις» στις ΗΠΑ, σύμφωνα με σημείωμα της εταιρείας.

Climate Action και εταιρείες

Αποδεικνύεται ότι η στρατηγική Φάσης 2 της Climate Action ήταν μια γέφυρα πολύ μακριά για τις εταιρείες. Ενώ μέχρι τώρα οι συμμετέχοντες στο Climate Action ωθούσαν τις εταιρείες να αναπτύξουν μηδενικές δεσμεύσεις και να βελτιώσουν τη γνωστοποίηση που ζητείται από τους υπογράφοντες  και από τον Ιούνιο να ξεκινήσουν ουσιαστικά την εφαρμογή σχεδίων για την κλιματική μετάβαση, να μειώσουν τις εκπομπές σε όλες τις αλυσίδες εφοδιασμού τους και να επιτύχουν στόχους.

Αν και οι κινήσεις είναι ένα συμβολικό πλήγμα για τους ακτιβιστές για το κλίμα, δεν είναι σαφές εάν οι αποχωρούσες εταιρείες μειώνουν τις δικές τους φιλοδοξίες ή αντιμετωπίζουν τις ανησυχίες σχετικά με τη νομική τους ικανότητα να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις για το κλίμα σε συντονισμό με τους ανταγωνιστές τους και σε ευθυγράμμιση με την επιχειρηματική τους υποχρέωση να εξυπηρετήσουν το συμφέροντα των πελατών τους.

Επιπλέον, η BlackRock και η State Street παραμένουν μέλη της πρωτοβουλίας Net-Zero Asset Managers, ανέφεραν σε δηλώσεις τους, και η JP Morgan συνεχίζει να είναι μέρος της Net-Zero Banking Alliance.

 «Είμαι εξαιρετικά απογοητευμένος με αυτό που έχουν κάνει», δήλωσε σε συνέντευξή του ο βουλευτής Sean Casten (D-Ill.), συμπρόεδρος του Congressional Sustainable Investment Caucus.

Οι αποχωρήσεις από το Climate Action 100+ υπογραμμίζουν τις τεράστιες προκλήσεις για την κατασκευή ενός αποτελεσματικού μηχανισμού για να ευθυγραμμιστούν οι μεγάλοι χρηματοοικονομικοί παράγοντες στον αγώνα κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Κανένας ασφαλιστής των ΗΠΑ δεν έχει ενταχθεί στην Net-Zero Insurance Alliance. Και η Χρηματοοικονομική Συμμαχία της Γλασκώβης για το Net Zero αναγκάστηκε να υπογράψει την απαίτησή της το 2022 ότι τα μέλη της, στα οποία περιλαμβάνονται η JP Morgan, η Bank of America, η Citigroup και η Morgan Stanley, θα καταργήσουν σταδιακά όλα τα ορυκτά καύσιμα με αμείωτο ρυθμό.

Ωστόσο, ένας λόγος  για τον οποίο η Wall Street άρχισε να ασχολείται με την καθαρή ενέργεια, τις πράσινες νεοφυείς επιχειρήσεις και τις εταιρείες μετάβασης στο κλίμα ήταν αρχικά για τα πολλά χρήματα που θα μπορούσαν να βγουν, γιατί να απομακρυνθούμε τώρα από μια ομάδα που μάχεται την υπερθέρμανση του πλανήτη;

 

Στο μικροσκόπιο οι εταιρικές αποφάσεις

 Οι μεταβαλλόμενοι πολιτικοί άνεμοι είναι κραυγαλέοι. Η Wall Street έχει τεθεί υπό έντονο έλεγχο σχετικά με την εξέταση του κλιματικού κινδύνου και άλλων περιβαλλοντικών, κοινωνικών παραγόντων και παραγόντων διακυβέρνησης στις επιχειρηματικές αποφάσεις. Η εμπλοκή μεγάλων εταιρειών στο Climate Action 100+, ειδικότερα, τροφοδότησε ισχυρισμούς για παραβιάσεις της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας και κάποιου είδους συμπαιγνιακό μποϊκοτάζ  κατά της βιομηχανίας ορυκτών καυσίμων. Οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν μηδενίσει τη Δράση για το Κλίμα σε επιστολές του Κογκρέσου προς τη BlackRock από τον πρόεδρο του δικαστικού σώματος Τζιμ Τζόρνταν και σε μια έρευνα ESG από τους γενικούς εισαγγελείς του GOP.

Φυσικά, καμία από τις μεγάλες εταιρείες δεν μποϊκοτάρει τα ορυκτά καύσιμα -  γεγονός που δεν είναι από μόνο του ο λόγος για τις πολλές αντιδράσεις από τις πράσινες ομάδες. Αλλά η  Δράση για το Κλίμα εξακολουθεί να θεωρείται ως νίκη για τις δυνάμεις κατά του ESG που έχουν εγείρει νομικά ερωτήματα.

«Πρέπει να κάνουμε έναν γύρο νίκης λόγω αυτού που καταφέραμε να πετύχουμε χωρίς νομοθεσία», δήλωσε ο εκπρόσωπος Andy Barr (R-Ky.), μέλος της Επιτροπής Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών της Βουλής των Αντιπροσώπων για την προεδρία της επιτροπής .

Για τον μακροχρόνιο περιβαλλοντολόγο Bill McKibben, η κίνηση δείχνει ότι οι εταιρείες είναι «στην καλύτερη περίπτωση ανήθικες».

«Μπορείς να σκεφτείς κάποια άλλη εξήγηση;» Ο McKibben, ο οποίος ίδρυσε τον οργανισμό εκποίησης ορυκτών καυσίμων 350.org, είπε για το ρόλο που έπαιξε η πολιτική κατά του ESG στις κινήσεις της Δράσης για το Κλίμα. «Είναι μια απόδειξη ότι ήταν απολύτως ξεδιάντροποι και δεν είχαν σκοπό να κάνουν πολλά από την αρχή».

www.worldenergynews.gr

 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης