Ενέργεια

Al Jaber: Δεν «παίζει» ενεργειακή μετάβαση, αν δουλεύουμε τη μια πλευρά της εξίσωσης

Al Jaber: Δεν «παίζει» ενεργειακή μετάβαση, αν δουλεύουμε τη μια πλευρά της εξίσωσης
Όσα είπε στο Guardian o διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας με αφορμή την έκθεση της Exxon

Τον περασμένο μήνα, η αμερικανική μεγάλη εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου Exxon Mobil δημοσίευσε την έκθεσή της για τις μακροπρόθεσμες παγκόσμιες ενεργειακές προοπτικές.

Η ενεργειακή εταιρεία έχει προβλέψει ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η πυρηνική ενέργεια θα σημειώσουν ισχυρή ανάπτυξη μέχρι το 2050, συμβάλλοντας περίπου στο 70% των αυξημένων ενεργειακών προμηθειών. Η ζήτηση φυσικού αερίου θα παραμείνει ισχυρή και θα φτάσει σχεδόν το 30% της συνολικής ζήτησης έως το 2050, η ζήτηση πετρελαίου θα κορυφωθεί τη δεκαετία του 2030 αλλά θα μειωθεί ελαφρά μόνο τις επόμενες δύο δεκαετίες, ενώ η ζήτηση άνθρακα θα συνεχίσει να μειώνεται απότομα.

Η απαισιοδοξία Al Jaber

Ενώ όλα τα παραπάνω περιγράφονται ως υγιείς τάσεις, ο Al Jaber, διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Εταιρείας Πετρελαίου του Άμπου Ντάμπι (Adnoc) και πρόεδρος της περσινής συνόδου κορυφής Cop28, λέει ότι η τρέχουσα τροχιά της ταχείας αύξησης της ζήτησης ενέργειας είναι μη βιώσιμη.

«Η ενεργειακή μετάβαση θα οδηγήσει σε ενεργειακή αναταραχή… αν αντιμετωπίσουμε μόνο την πλευρά της προσφοράς της εξίσωσης ενέργειας. Πρέπει να είμαστε ισορροπημένοι, πρέπει να αντιμετωπίσουμε την πλευρά της ζήτησης. Δεν μπορούμε και δεν πρέπει να επιδιώξουμε την ενεργειακή μετάβαση κοιτάζοντας και δουλεύοντας μόνο στη μία πλευρά της εξίσωσης», δήλωσε ο Al-Jaber στο Guardian.

Σύμφωνα με τον Al-Jaber, είναι απίθανο να επιτευχθούν οι παγκόσμιοι στόχοι μείωσης του άνθρακα εκτός εάν ο κόσμος μειώσει τη ζήτηση ενέργειας, προσθέτοντας ότι πολλές κυβερνήσεις διστάζουν να εξετάσουν τα περίπλοκα ζητήματα γύρω από αυτόν τον τομέα.

Σημειώνεται ότι στο ίδιο μήκος κύματος είναι και οι απόψεις του απεσταλμένου των ΗΠΑ για το κλίμα John Kerry, ο οποίος τονίζει ότι: «Το καθαρό μηδέν σημαίνει ότι όλοι πρέπει να έχουν ένα σχέδιο, και αυτό δεν είναι που βρισκόμαστε σήμερα».

www.worldenergynews.gr




Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης