Ενέργεια

Μytilineos: Κεντρική Ευρώπη και δίκτυα το νέο story σύμφωνα με τους αναλυτές

Μytilineos: Κεντρική Ευρώπη και δίκτυα το νέο story σύμφωνα με τους αναλυτές
Η πλήρης καθετοποίηση που υπάρχει, πολλαπλασιάζει τις ευκαιρίες για την αξιοποίηση της δυναμικής των ενεργειακών αγορών
Σχετικά Άρθρα

Σε συνέχεια της συνάντησης της Mytilineos με τους εκπροσώπους των ξένων τραπεζών και τους αναλυτές, επισυνάπτονται ορισμένες αναφορές στα daily reports.

Παρόλο που οι περισσότεροι αναλυτές απέφυγαν τις εκτενείς αναφορές λόγω και του informal χαρακτήρα του event, τα κύρια σημεία που επικεντρώθηκαν είναι:

  • Η δύναμη των συνεργειών της MYTILINEOS, η οποία αποτελεί και το σημαντικό της πλεονέκτημα της έναντι του ανταγωνισμού
  • Η αυξανόμενη παρουσία της Εταιρείας στο κομμάτι των δικτύων και οι σημαντικές προοπτικές στο πλαίσιο του Energy Transition που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν μία νέα MRES
  • Το ισχυρό Outlook για τη δραστηριότητα του Αλουμινίου, σε μια χρονιά που σηματοδοτεί τη “νέα εποχή” με την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας να προέρχεται πλέον από την Protergia
  • Πιθανές εξαγορές στο πλαίσιο της περαιτέρω διεθνοποίησης της Εταιρείας.


Που εστιάζουν Alpha, Eurobank, Optima και Axia


Σύμφωνα με την Alpha, «game changer» για την εταιρεία θα αποτελέσει η ανάπτυξη της κατασκευής των ηλεκτρικών διασυνδέσεων για τα δίκτυα.

Ο τομέας της μεταλλουργίας θα συνεχίσει να αποδίδει ισχυρά και θα μπορέσει να ανταγωνιστεί την κερδοφορία της M Renewables. Όπως ανέφερε ο κ. Μυτιληναίος, η εταιρεία εξετάζει ευκαιρίες στην Κεντρική Ευρώπη που αφορούν προφανώς σε διασυνδέσεις/δίκτυα αλλά και κατασκευή νέων μονάδων φυσικού αερίου.

Σε αντίστοιχη κατεύθυνση είναι και τα σχόλια της Eurobank που κάνουν αναφορά στις σημαντικές συνέργειες που θα προκύψουν για τον Όμιλο. Σημειώνεται ότι αν και ο κ. Μυτιληναίος δεν εξειδίκευσε το guidance για τα αποτελέσματα του 2024 έδωσε τόνο αυτοπεποίθησης για τη σταθερότητα και τη κερδοφορία της εταιρείας.

Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και τα σχόλια της Optima που υπογραμμίζουν την ανάπτυξη της εταιρείας στον κλάδο διασυνδέσεων/δικτύων, κλάδος που θα απογειωθεί τα επόμενα χρόνια. Αναμένει τις τιμές ηλεκτρισμού να υποχωρήσουν περαιτέρω χάρις στις προσθήκες εγκατεστημένης ισχύος σε ΑΠΕ, νέων CCGT και χαμηλότερη κόστη σε φυσικό αέριο και CO2. Για να αντιμετωπίσει πιθανή μείωση των περιθωρίων από την αύξηση του ανταγωνισμού, η εταιρεία σχεδιάζει να αναπτυχθεί στην Κεντρική Ευρώπη ανεβάζοντας τις εμπορικές συνεργασίες στο δίκτυο του φυσικού αερίου, είτε ακόμα και δημιουργώντας νέο CCGT με πιθανή αγορά αυτή της Γερμανίας.

Τέλος, η απορρόφηση του ορυχείου βωξίτη στη Γκάνα είναι σημαντικό για την ανταγωνιστική τροφοδοσία του αλουμινίου, καθώς τα αποθέματα βωξίτη μειώνονται και οι τιμές ανεβαίνουν.

Σύμφωνα με την Axia, ο βασικός στόχος της Mytilineos πλέον είναι να ενισχύσει τη παρουσία της στην Κεντρική Ευρώπη στον τομέα του φυσικού αερίου και όπως υπογραμμίζει και αυτή ο νέος στρατηγικός στόχος θα είναι η ανάπτυξη των δικτύων και των ηλεκτρικών διασυνδέσεων με την έννοια ότι κατέχει μεγάλη εμπειρία στον κλάδο.

Κεντρική εικόνα των αναλυτών είναι ότι η στρατηγική rotation των assets του Ομίλου λειτουργεί καλά χάρη στη βαθιά γνώση του συνόλου της ενεργειακής αγοράς και ότι η πλήρης καθετοποίηση που υπάρχει πολλαπλασιάζει τις ευκαιρίες για την αξιοποίηση της δυναμικής των ενεργειακών αγορών.

www.worldenergynews.gr






Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης