Ενέργεια

Στο Μπακού η Σδούκου για την ανάπτυξη του Νότιου Διαδρόμου - Η ατζέντα με Simson

Στο Μπακού η Σδούκου για την ανάπτυξη του Νότιου Διαδρόμου - Η ατζέντα με Simson
Προγραμματισμένες για την 1η Μαρτίου στο Μπακού συναντήσεις που θα χρησιμεύσουν ως πλατφόρμες για τη συζήτηση της περαιτέρω ανάπτυξης του Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου
H Υφυπουργός Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου θα επισκεφθεί το Αζερμπαϊτζάν για να συμμετάσχει την 1η Μαρτίου, στη 10η Υπουργική Σύνοδο του Συμβουλευτικού Συμβουλίου του Νότιου Διαδρόμου και στην 2η Υπουργική Σύνοδος του Συμβουλευτικού Συμβουλίου Πράσινης Ενέργειας που θα πραγματοποιηθούν στο Μπακού.

Στην εκδήλωση αναμένεται να συμμετάσχουν διεθνείς εταιρείες ενέργειας και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αλλά και η Ευρωπαία Επίτροπος Ενέργειας Kadri Simson.
Η Επίτροπος Kadri Simson, θα συμμετάσχει στις εκδηλώσεις με στόχο την ενίσχυση της ενεργειακής συνεργασίας και την προώθηση πρωτοβουλιών για την πράσινη ενέργεια. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της, η Simson θα παραστεί στη 10η υπουργική συνάντηση του Συμβουλευτικού Συμβουλίου του Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου (SGC) και στη δεύτερη υπουργική συνάντηση που θα επικεντρωθεί στην πράσινη ενέργεια.

Προγραμματισμένες για την 1η Μαρτίου στο Μπακού, αυτές οι συναντήσεις θα χρησιμεύσουν ως πλατφόρμες για τη συζήτηση της περαιτέρω ανάπτυξης του Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου, ενός σημαντικού ενεργειακού έργου που στοχεύει στην αύξηση των προμηθειών φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη. Η δεύτερη συνάντηση θα είναι αφιερωμένη σε συζητήσεις για πρωτοβουλίες πράσινης ενέργειας, υπογραμμίζοντας τη δέσμευση της Ευρώπης να μειώσει την εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και τη μετάβαση προς πιο βιώσιμες πηγές ενέργειας.

Θα αυξηθεί ο ρόλος του Αζερμπαϊτζάν

Στις συναντήσεις αυτές θα αφορούν ουσιαστικά τον αυξανόμενο ρόλο του Αζερμπαϊτζάν στον ενεργειακό εφοδιασμό της Ευρώπης. Το Αζερμπαϊτζάν, το οποίο συνεχώς διαφοροποιεί και επεκτείνει την οικονομική του ανάπτυξη, έχει κάνει έτσι ένα σημαντικό βήμα για τη διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης όχι μόνο μέσω του δυναμικού πετρελαίου και φυσικού αερίου αλλά και μέσω εναλλακτικών πηγών ενέργειας.

Ο Νότιος Διάδρομος Φυσικού Αερίου μετέφερε 8 δις. κυβικά φυσικού αερίου, το 2021, 11,4 δισ κυβικά φυσικού αερίου το 2022, 11,8 δισ κυβικά το 2023 και στόχος είναι να φτάσει τα 20 δισ  κυβικά φυσικού αερίου το 2028.Οι συζητήσεις θα αφορούν τόσο την αύξηση της χωρητικότητας του αγωγού, όσο και την ένταξη νέων χωρών στον κατάλογο των χωρών που προμηθεύονται αέριο από το Νότιο Διάδρομο αλλά και νέες πρωτοβουλίες, που αναμένεται να ληφθούν στο πλαίσιο την ενεργειακής μετάβασης και της προώθηση της πράσινης ενέργειας.


Επαύξηση χωρητικότητας

Για την ολοκλήρωση της διαδικασίας Επαύξησης Δυναμικότητας 2021 και την εξέλιξη του μη δεσμευτικού market test για το 2023, ενημέρωσαν με κοινή ανακοίνωσή τους οι Διαχειριστές TAP, SRG και ΔΕΣΦΑ.  Οι Διαχειριστές επιβεβαιώνουν, ότι θα προχωρήσουν με τα σχετικά έργα, που απαιτούνται για τη διάθεση των 1.2 bcm/χρόνο επαυξημένης δυναμικότητας στην αγορά, σύμφωνα με τις δεσμευτικές προσφορές που κατατέθηκαν στην πρώτη Δεσμευτική Φάση της Δοκιμής Αγοράς 2021

Το πρώτο αυτό βήμα επέκτασης ενισχύει τη σημασία του Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου για τη διασφάλιση της ενεργειακής τροφοδοσίας της Ε.Ε. και ανοίγει τον δρόμο για περαιτέρω έργα επέκτασης, τα οποία θα μπορέσουν να υλοποιηθούν μέσω της συμμετοχής στις μελλοντικές Δοκιμές Αγοράς.

Επιπλέον, οι Διαχειριστές TAP, SRG και ΔΕΣΦΑ, τον Ιούλιο του 2023, εκκίνησαν τη Διαδικασία Επαύξησης Δυναμικότητας 2023, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που ορίζει ο Κανονισμός (ΕΕ) 2017/459.


Η ατζέντα των Αζέρων: Μεγαλύτερες εξαγωγές φυσικού αερίου και εξαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας – Η έναρξη της εκμετάλλευσης του κοιτάσματος Absheron

Στις 11 Ιουλίου 2023, ο Πρόεδρος Ilham Aliyev, γνωστοποίησε την έναρξη της εκμετάλλευσης του κοιτάσματος Absheron, αναφέροντας ότι η SOCAR θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τους ξένους εταίρους της για την ανάπτυξη της δεύτερης φάσης του Absheron. Το κοίτασμα Absheron, έχει αποθέματα φυσικού αερίου άνω των 300 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων και λειτουργεί από την Total.

Το νέο κοίτασμα αυξάνει τη δυνατότητα εξαγωγών φυσικού αερίου του Αζερμπαϊτζάν, αφού στο κοίτασμα Shah Deniz θα προστεθούν μεγάλοι όγκοι παραγωγής φυσικού αερίου στο κοίτασμα Absheron.
Σημειώνεται ότι τα επιβεβαιωμένα αποθέματα φυσικού αερίου του Αζερμπαϊτζάν ανέρχονται σε 2,6 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα και τα προβλεπόμενα αποθέματα είναι περίπου 3 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, διασφαλίζοντας ότι το Αζερμπαϊτζάν μπορεί να παραμείνει προμηθευτής υδρογονανθράκων για τα επόμενα 100 χρόνια.

Πρόσφατα εξάλλου ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ δήλωσε ότι το Αζερμπαϊτζάν ενδιαφέρεται να εξάγει όχι μόνο φυσικό αέριο αλλά και ηλεκτρική ενέργεια στην Ευρώπη.
"Μπορούμε να πουλήσουμε απευθείας ηλεκτρική ενέργεια στην Ευρώπη εκτός από φυσικό αέριο. Έτσι οι εμπορικές προτάσεις αλλάζουν από καιρό σε καιρό. Αυτό δείχνει ότι το Αζερμπαϊτζάν έχει πάντα προσφορές για αγοραστές σε διάφορες κατευθύνσεις και σφαίρες. Μας ενδιαφέρει η διαφοροποίηση των εμπορικών σχέσεων.

Αυτό από μόνο του Είναι κάτι θετικό. Θα έχει ισχυρό αντίκτυπο στην ενίσχυση και περαιτέρω διαφοροποίηση της οικονομίας του Αζερμπαϊτζάν», είπε ο Πρόεδρος.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης