Ενέργεια

Μειώθηκαν οι εξαγωγές αμερικανικού ντίζελ στην Ευρώπη

Μειώθηκαν οι εξαγωγές αμερικανικού ντίζελ στην Ευρώπη

Χαμηλότερη η παραγωγή των διυλιστηρίων

 

Οι εξαγωγές ντίζελ των ΗΠΑ προς την Ευρώπη έχουν υποχωρήσει μέχρι στιγμής τον Φεβρουάριο, εν μέσω χαμηλότερης παραγωγής διυλιστηρίων και αυστηρότερων προμηθειών στην Αμερική, που έχουν μειώσει τις ευκαιρίες arbitrage και έχουν περιορίσει περαιτέρω τις ευρωπαϊκές προμήθειες ντίζελ.

Οι ευρωπαϊκές εισαγωγές αμερικανικού ντίζελ έχουν διαμορφωθεί σχεδόν στο μισό μέχρι στιγμής τον Φεβρουάριο στα 6,65 εκατομμύρια βαρέλια, από τις υψηλές εισαγωγές επτά ετών των 11,44 εκατομμυρίων βαρελιών τον Ιανουάριο, σύμφωνα με ανάλυση της εταιρείας παρακολούθησης πλοίων Kpler που επικαλείται το Reuters.

Οι χαμηλότερες εισαγωγές αμερικανικού ντίζελ έχουν προσθέσει τους τρέχοντες αγώνες της Ευρώπης να εξασφαλίσει όγκους αποστάγματος, εν μέσω περιορισμένης προσφοράς λόγω των διαταραχών στη ναυτιλία στην Ερυθρά Θάλασσα.

Στα ύψη οι ναύλοι

Με πολλά δεξαμενόπλοια να αποφεύγουν τώρα τη διαδρομή της Ερυθράς Θάλασσας/Διώρυγας του Σουέζ, η προμήθεια ντίζελ στην Ευρώπη από την Ασία έχει γίνει πιο ακριβή καθώς οι ναύλοι και η ασφάλιση έχουν εκτιναχθεί και τα πλοία κάνουν ένα μεγαλύτερο ταξίδι σε όλο το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας στην Αφρική. Αυτό οδήγησε σε ράλι των τιμών του ντίζελ στην Ευρώπη, το οποίο απείλησε να δοκιμάσει την ανθεκτικότητα των ευρωπαϊκών οικονομιών που απέφυγαν ελάχιστα την ύφεση τους τελευταίους μήνες.

Οι ΗΠΑ δεν μπόρεσαν να ενισχύσουν ουσιαστικά τις εξαγωγές ντίζελ στην Ευρώπη αυτόν τον μήνα, λόγω της στενής εγχώριας αγοράς αποστάγματος, καθώς και της πτώσης των εργασιών των διυλιστηρίων λόγω του ψύχους τον Ιανουάριο, της διακοπής λειτουργίας στο διυλιστήριο της BP στο Whiting , Ιντιάνα, και προγραμματισμένη εποχική συντήρηση σε άλλα διυλιστήρια των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του μεγαλύτερου διυλιστηρίου 626.000 bpd της Motiva Enterprises στο Πορτ Άρθουρ του Τέξας.

Αποθέματα αποσταγμάτων

Την εβδομάδα έως τις 16 Φεβρουαρίου, τα αποθέματα καυσίμων απόσταξης των ΗΠΑ, που περιλαμβάνουν το ντίζελ, μειώθηκαν κατά 4,0 εκατομμύρια βαρέλια και είναι περίπου 10% κάτω από τον μέσο όρο της πενταετίας για αυτήν την εποχή, σύμφωνα με την τελευταία εβδομαδιαία έκθεση αποθεμάτων της EIA.

Η στενότερη αγορά ντίζελ των ΗΠΑ οδήγησε σε αύξηση των περιθωρίων διύλισης ντίζελ στις ΗΠΑ τις τελευταίες εβδομάδες, γεγονός που έχει σχεδόν κλείσει τις ευκαιρίες arbitrage για την αποστολή του καυσίμου στην Ευρώπη.

Την άνοιξη, η επιστροφή της ικανότητας διύλισης των ΗΠΑ από διακοπές και συντήρηση και η αναμενόμενη άνοδος των τιμών του ντίζελ στην Ευρώπη λόγω της συντήρησης των ευρωπαϊκών διυλιστηρίων πρόκειται να ανοίξει ξανά το arbitrage για τις εξαγωγές ντίζελ των ΗΠΑ στην Ευρώπη, σύμφωνα με δηλώσεις αναλυτών στο Reuters.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης