Ενέργεια

«Παγώνει» τις εξαγωγές βενζίνης από τον Μάρτιο η Ρωσία

«Παγώνει» τις εξαγωγές βενζίνης από τον Μάρτιο η Ρωσία
Η απαγόρευση θα έχει ισχύ για έξι μήνες
Σε αναστολή από τον Μάρτιο και για έξι ολόκληρους μήνες οι ρωσικές εξαγωγές βενζίνης, προκειμένου η Μόσχα να διασφαλίσει τον εφοδιασμό της εγχώριας αγοράς κατά την περίοδο αιχμής της ζήτησης.

Όπως μας πληροφορεί το Oil Price, η είδηση αυτή έρχεται από ανώνυμη πηγή προσκείμενη στην κυβέρνηση, η οποία μίλησε στην οικονομική εφημερίδα RBC.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Αλεξάντερ Νόβακ ζήτησε την προσωρινή αναστολή των εξαγωγών βενζίνης με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό στις αρχές του μήνα.

Αυτή πρόκειται να είναι η δεύτερη απαγόρευση εξαγωγής βενζίνης που θεσπίζει η Ρωσία σε λιγότερο από έξι μήνες.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, η κυβέρνηση ανέστειλε επίσης τις πωλήσεις βενζίνης στο εξωτερικό λόγω της στενότητας της προσφοράς στο εγχώριο επίπεδο, καθώς πολλά διυλιστήρια μπήκαν σε παρατεταμένη περίοδο συντήρησης.

Η απαγόρευση ήρθη στα μέσα Νοεμβρίου, με την κυβέρνηση να αναφέρει πλεόνασμα εφοδιασμού 2 μετρικών τόνων εκείνη την περίοδο.

Με την ανάκαμψη της γεωργικής δραστηριότητας τον Φεβρουάριο του τρέχοντος, και καθώς ο καιρός θερμαίνεται, η ζήτηση για καύσιμα στο εσωτερικό θα αυξηθεί και πάλι, επομένως έρχεται άλλη μια περίοδος συντήρησης για τα διυλιστήρια, η οποία θα περιορίσει την προσφορά, όπως ανέφερε ο Novak στην επιστολή του που έστειλε στις 21 Φεβρουαρίου.

Το θρίλερ με το ντίζελ

Για να εξασφαλιστεί επαρκής εφοδιασμός και τιμές για το ντίζελ - το καύσιμο που χρησιμοποιείται στη γεωργία - ο Νόβακ πρότεινε επίσης την αύξηση της ποσότητά τους που διατίθεται προς πώληση στο τοπικό χρηματιστήριο εμπορευμάτων.

Όταν η Ρωσία ανέστειλε πέρυσι τις εξαγωγές, η αναστολή αφορούσε βέβαια και το ντίζελ, προκαλώντας έτσι φόβους για έλλειμμα εφοδιασμού σε βασικές αγορές, κυρίως στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Να θυμίσουμε πως η παγκόσμια προσφορά ντίζελ είναι περιορισμένη εδώ και δύο χρόνια και μόνο η αδύναμη οικονομική ανάπτυξη στις ανεπτυγμένες χώρες εμπόδισε την κατάσταση να εξελιχθεί σε πλήρη έλλειψη, σύμφωνα με τους αναλυτές.

Ο φόβος αυτός αναβίωσε πρόσφατα από τις ενδείξεις ότι η αμερικανική οικονομία αρχίζει να παίρνει στροφές, γεγονός που ώθησε του John Kemp του Reuters να προβλέψει ότι η έλλειψη ντίζελ είναι και πάλι στον ορίζοντα, καθώς τα αποθέματα αποσταγμάτων στη χώρα παραμένουν κάτω από τους εποχικούς μέσους όρους.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης