Ενέργεια

Reynes (CEO): Η Naturgy «δεν εκμεταλλεύεται» το ρωσικό LNG

Reynes (CEO): Η Naturgy «δεν εκμεταλλεύεται» το ρωσικό LNG
Οι ευρωπαϊκές χώρες εισήγαγαν λίγο πάνω από 20 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα LNG από τη Ρωσία πέρυσι
Η ισπανική ενεργειακή εταιρεία Naturgy απέφυγε να αγοράσει ρωσικό LNG πέραν της σύμβασης των 3,4 δισεκατομμυρίων κυβικών εκατοστών/έτος που είχε με τη Yamal από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία, δήλωσε την Τρίτη ο διευθύνων σύμβουλος Francisco Reynes σύμφωνα με το Montel.

«Ως εκ τούτου, δεν εκμεταλλευτήκαμε αυτήν την κατάσταση», είπε ο Reynes στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια παρουσίασης των αποτελεσμάτων της εταιρείας για το 2023.

«Είμαστε υποχρεωμένοι να τηρήσουμε τα συμβόλαιά μας», είπε, σημειώνοντας ότι η σύμβαση της εταιρείας με τη Yamal LNG, η οποία ανήκει κατά πλειοψηφία στη ρωσική Novatek, περιείχε ρήτρα «λήψης ή πληρωμής», η οποία συνεπαγόταν κυρώσεις εάν δεν παραδίδονταν οι όγκοι.


Ευρωπαϊκός κανονισμός

Τα σχόλια του Reynes έρχονται μετά την έγκριση ενός σχεδίου κανονισμού που επιτρέπει στις χώρες της ΕΕ να μπλοκάρουν τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου τον περασμένο μήνα σε μια βασική ψηφοφορία στην επιτροπή ενέργειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ωστόσο, οι τρεις μεγαλύτεροι εισαγωγείς LNG της ΕΕ - το Βέλγιο, η Γαλλία και η Ισπανία - έχουν υποβαθμίσει την πιθανότητα να χρησιμοποιήσουν αυτήν την επιλογή, παρά την πολιτική πίεση για τον περιορισμό των εισαγωγών ενέργειας που βοηθούν τη Μόσχα να χρηματοδοτήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Οι ευρωπαϊκές χώρες – εξαιρουμένης της Τουρκίας – εισήγαγαν λίγο πάνω από 20 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα LNG από τη Ρωσία πέρυσι, μειωμένα κατά 1% σε σύγκριση με το 2022, σύμφωνα με την εταιρεία παρακολούθησης πλοίων Kpler. Η Ισπανία ήταν ο μεγαλύτερος εισαγωγέας στην ήπειρο, με τις παραδόσεις να αυξάνονται κατά περισσότερο από το ένα τρίτο στα 6,7 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα.

Οι συμβατικοί όγκοι φυσικού αερίου της Naturgy μειώθηκαν κατά 50 TWh/έτος πέρυσι καθώς έληξαν ορισμένες από τις συμφωνίες προμήθειας με τη Νιγηρία και το Τρινιντάντ και Τομπάγκο, δήλωσε η Rita Ruiz de Alda, επικεφαλής του οικονομικού ελέγχου της εταιρείας, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με αναλυτές.
«Αυτό θα συμβεί στο μέλλον», πρόσθεσε ένα άλλο στέλεχος, σημειώνοντας ότι η εταιρεία δεν σχεδιάζει να αυξήσει το χαρτοφυλάκιό της στο φυσικό αέριο.

Στα 24,5 ευρώ/MWh σταθεροποιείται σήμερα η τιμή του TTF.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης