Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Τηλεθέρμανση: Έτοιμη η ρύθμιση για την ΣΗΘΥΑ της ΔΕΗ - Λειτουργία ως παραγωγoύ ενέργειας από 11/5 έως 9/10 εκάστου έτους

Τηλεθέρμανση: Έτοιμη η ρύθμιση για την ΣΗΘΥΑ της ΔΕΗ - Λειτουργία ως παραγωγoύ ενέργειας από 11/5 έως 9/10 εκάστου έτους
Από 10 Οκτωβρίου με 10 Μαΐου η θερμαντική περίοδος
Τη διασφάλιση της βιωσιμότητας της νέας μονάδας Συμπαραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας και Θερμότητας (ΣΗΘΥΑ) της ΔΕΗ επιχειρεί να «κλειδώσει» νέα ρύθμιση, η οποία θα περιληφθεί στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), το οποίο αναμένεται να τεθεί σύντομα σε δημόσια διαβούλευση. Πρόκειται για τη μονάδα ηλεκτρικής ισχύος 105,34 ΜWe και θερμικής ισχύος 66,47 MWth που θα κατασκευάσει η επιχείρηση στη Δυτική Μακεδονία, η οποία θα λειτουργεί, με φυσικό αέριο, σε έκταση του ΑΗΣ Καρδιάς και θα τροφοδοτεί με θερμικό ρευστό τις τηλεθερμάνσεις της περιοχής.


Ειδικότερα, στη νέα ρύθμιση θα προβλέπεται ότι σταθμοί ΣΗΘΥΑ με ισχύ μεγαλύτερη από 35 MWe που θα συνάπτουν στο εξής (από την ψήφιση του νομοσχεδίου κι έπειτα) Σύμβαση Λειτουργικής Ενίσχυσης με τον ΔΑΠΕΕΠ και οι οποίες, κατά την θερμαντική περίοδο κάθε έτους, θα παρέχουν τη θερμική ενέργεια που παράγουν αποκλειστικά για τη τηλεθέρμανση πόλεων, θα έχουν τη δυνατότητα, τους μήνες εκτός της θερμαντικής περιόδου να λειτουργούν και να συμμετέχουν στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας ως κατανεμόμενες μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, χωρίς να λαμβάνουν λειτουργική ενίσχυση για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας κατά τη συγκεκριμένη περίοδο.


Τροποποίηση Βεβαιώσεων Παραγωγού

Για να συμβεί αυτό, οι Βεβαιώσεις Παραγωγού των συγκεκριμένων σταθμών θα τροποποιούνται κατάλληλα και ως θερμαντική περίοδος κάθε έτους θα ορίζεται η περίοδος από την 10η Οκτωβρίου έως τη 10η Μάιου του επόμενου έτους, εκτός εάν οριστεί διαφορετική περίοδος με απόφαση της ΡΑΑΕΥ. Δηλαδή από τις 11 Μαΐου έως τις 9 Οκτωβρίου κάθε χρόνο θα μπορούν να συμμετέχουν στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Η χρονική διάρκεια της σύμβασης λειτουργικής ενίσχυσης Διαφορικής Προσαύξησης της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας και της σύμβαση λειτουργικής Ενίσχυσης Σταθερής Τιμής της Παραγόμενης Ηλεκτρικής Ενέργειας για σταθμούς ΣΗΘΥΑ με κατανάλωση φυσικού αερίου που θα συνάπτονται θα οριστεί στα δέκα έτη.


Εικοσαετής συμβάσεις

Ειδικά για τις περιπτώσεις που οι σταθμοί ΣΗΘΥΑ με κατανάλωση φυσικού αερίου εξυπηρετούν κυρίως την παραγωγή αγροτικών προϊόντων και η παραγόμενη θερμική ενέργεια χρησιμοποιείται αποκλειστικά για τις ανάγκες παραγωγής των αγροτικών προϊόντων του κατόχου, οι συμβάσεις που θα συνάπτονται θα ισχύουν για 20 έτη.

Στην ανά μήνα μέση μοναδιαία τιμή του φυσικού αερίου των έργων ΣΗΘΥΑ που θα συνάψουν Σύμβαση Πώλησης ή Αγοραπωλησίας ηλεκτρικής ενέργειας ή Σύμβαση Λειτουργικής Ενίσχυσης προστίθεται, ειδικά για τις μονάδες που είναι υπόχρεες αγοράς δικαιωμάτων εκπομπών CO2, το μέσο κόστος δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων που αντιστοιχεί στην καύση του φυσικού αερίου. Η τιμή θα κοινοποιείται ανά μήνα στον ΔΑΠΕΕΠ. Να θυμίσουμε ότι, όπως είχε αποφασιστεί στις αρχές Ιανουαρίου, σε σχετική σύσκεψη του ΥΠΕΝ, το ύψος της αποζημίωσης της μονάδας ΣΗΘΥΑ της ΔΕΗ θα προσδιορίζεται μέσω μίας μαθηματικής φόρμουλας, η οποία θα συναρτάται και από το κόστος του φυσικού αερίου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης