Ενέργεια

Euractiv: Κοντά στο «διαζύγιο» Αυστρία και Gazprom

Euractiv: Κοντά στο «διαζύγιο» Αυστρία και Gazprom
Η αυστριακή κυβέρνηση - αποτελούμενη από το κεντροδεξιό ÖVP και τους Πράσινους - συμφωνεί στην ανάγκη να μειώσει την εξάρτησή της από τη Ρωσία
Όταν η Αυστρία αναγκάστηκε να παραδεχτεί στα μέσα Φεβρουαρίου ότι το ρωσικό αέριο αποτελούσε το 98% των προμηθειών της στο καύσιμο,  προκάλεσε σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση.

Το ερώτημα που θέτει το Euractiv είναι κατά πόσο θα μπορούσε η Αυστρία να απαλλαγεί από την ενεργειακή εξάρτησή της.

Με τις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου να πλησιάζουν, οι υπουργοί της κυβέρνησης και τα κόμματα της αντιπολίτευσης επιθυμούν απεγνωσμένα να ακυρώσουν τις συμβάσεις προμήθειας φυσικού αερίου της χώρας με την Gazprom - οι οποίες αναγκάζουν την Αυστρία να εισάγει φυσικό αέριο μέχρι το 2040.

Η αυστριακή κυβέρνηση - αποτελούμενη από το κεντροδεξιό ÖVP και τους Πράσινους - συμφωνεί στην ανάγκη να μειώσει την εξάρτησή της από τη Ρωσία, ωστόσο η υπουργός Ενέργειας των Πρασίνων, Leonore Gewessler, είναι αυτή που κινεί τα νήματα στη Βιέννη.

Την Κυριακή (25/2) η Gewessler δήλωσε στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα ORF πως η Αυστρία πρέπει να βγει από τις ρωσικές προμήθειες φυσικού αερίου και πως πρέπει να σταματήσει να υποκύπτει στους εκβιασμούς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Gewessler έχει επανειλημμένα τονίσει ότι οι συνεχιζόμενες εισαγωγές φυσικού αερίου από την Αυστρία βοηθούν το Κρεμλίνο να χρηματοδοτήσει τον πόλεμό του στην Ουκρανία, βάζοντας έτσι και μια ηθική υποχρέωση, πέρα από τους καθιερωμένους λόγους οικονομικής ασφάλειας, ώστε να διακοπούν οι δεσμοί της Gazprom με τη Ρωσία.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι Φιλελεύθεροι

Η θέση αυτή υποστηρίζεται από το κόμμα της φιλελεύθερης αντιπολίτευσης, τις Βρυξέλλες και την αυστριακή ρυθμιστική αρχή.

Μια έξοδος από το ρωσικό φυσικό αέριο θα ήταν δυνατή και άμεσα ακόμα, δήλωσε ο Alfons Haber, ο οποίος ηγείται της ρυθμιστικής αρχής E-Control. στο ραδιοφωνικό κανάλι Ö1 πρόσφατα, τονίζοντας πως υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις.

Από την πλευρά του, ο Othmar Karas, αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το κεντροδεξιό ΕΛΚ, προέβη σε παρόμοια δήλωση.

«Δεν χρειαζόμαστε το ρωσικό φυσικό αέριο και δεν θέλουμε το ρωσικό φυσικό αέριο», σχολίασε πριν λίγες μέρες ο πολιτικός.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης