Περιβάλλον

Με δορυφόρο θα παρακολουθεί η Google τις παγκόσμιες εκπομπές μεθανίου της πετρελαϊκής βιομηχανίας

Με δορυφόρο θα παρακολουθεί η Google τις παγκόσμιες εκπομπές μεθανίου της πετρελαϊκής βιομηχανίας
Το Google Cloud θα παρέχει τις υπολογιστικές δυνατότητες για την επεξεργασία των πληροφοριών
Ένας νέος δορυφόρος που υποστηρίζεται από την Google και την ομάδα Environmental Defense Fund εκτοξεύτηκε τη Δευτέρα (4/3) από την Καλιφόρνια τη με αποστολή να μετρήσει τις εκπομπές μεθανίου από τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου από το διάστημα.

Σύμφωνα με το Investing.com, ο δορυφόρος MethaneSAT θα προστεθεί σε έναν όλο και αυξανόμενο στόλο διαστημοπλοίων που προορίζονται να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, δημοσιεύοντας δεδομένα σχετικά με τις εκπομπές μεθανίου που ευθύνονται μαζί με τον άνθρακα για το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Ενώ ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος και ένας άλλος δορυφορικός ανιχνευτής που ονομάζεται GHGSat παρέχουν ήδη δεδομένα για τις εκπομπές μεθανίου, ο MethaneSAT θα παρέχει περισσότερες λεπτομέρειες και θα έχει πολύ ευρύτερο οπτικό πεδίο, λένε οι υποστηρικτές του.

Το Ταμείο Περιβαλλοντικής Άμυνας (EDF) δήλωσε ότι τα δεδομένα θα οδηγήσουν περισσότερες από 50 εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου που δεσμεύτηκαν στη σύνοδο κορυφής για το κλίμα COP28 στο Ντουμπάι τον Δεκέμβριο να μηδενίσουν το μεθάνιο και να εξαλείψουν την τακτική καύση αερίου να λογοδοτήσουν για την ενεργειακή τους πολιτική, ενώ θα βοηθήσουν εκείνες που προετοιμάζονται να συμμορφωθούν με τους επικείμενους κανονισμούς για το μεθάνιο στην ΕΕ και τις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου ενός τέλους ρύπανσης από μεθάνιο.

Πιο ισχυρές από τον άνθρακα οι εκπομπές μεθανίου

Ο δορυφόρος MethaneSAT αναπτύχθηκε σε συνεργασία με τη Διαστημική Υπηρεσία της Νέας Ζηλανδίας και το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, και τα δεδομένα του θα είναι διαθέσιμα στο κοινό αργότερα μέσα στο τρέχον έτος, δήλωσε το EDF.

Το Google Cloud θα παρέχει τις υπολογιστικές δυνατότητες για την επεξεργασία των πληροφοριών.

Υπενθυμίζεται πως οι εκπομπές μεθανίου - οι οποίες προέρχονται από την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου, τα γεωργικά απόβλητα και τις χωματερές - είναι πολλές φορές πιο ισχυρές από το διοξείδιο του άνθρακα ως αέριο του θερμοκηπίου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης