Enel: Πουλάει στη Sosteneo τo 49% της θυγατρικής της στην Ιταλία - Στα 1,1 δισ. ευρώ το τίμημα

Enel: Πουλάει στη Sosteneo τo 49% της θυγατρικής της στην Ιταλία - Στα 1,1 δισ. ευρώ το τίμημα
Η Ιταλία είναι μία από τις πιο δυναμικές αγορές στην Ευρώπη, καθώς αναμένεται μεγάλη ανάπτυξη GW τα επόμενα χρόνια
Σχετικά Άρθρα
Το 49% της θυγατρικής της στην Ιταλία, Libra Flexys, που δραστηριοποιείται στα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας αποφάσισε να πουλήσει η Enel, σύμφωνα με το Reuters.

Η Sosteneo θα εξαγοράσει το ποσοστό αυτό της εταιρείας, με την μητρική Enel να κρατάει στην κατοχή της το υπόλοιπο 51%.

Η εταιρεία λειτουργεί έργα συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας με μπαταρίες (BESS) ισχύος 1,7 GW στην Ιταλία, ενώ η συμφωνία, με την οποία η Sosteneo Fund 1 HoldCo S.à.r.l της Sosteneo θα καταβάλει 1,1 δισ. ευρώ (1,19 δισ. δολάρια ΗΠΑ) για το μερίδιο, αποτιμά την Enel Libra Flexys σε 2,5 δισ. ευρώ.
 
Η νέα εταιρική οντότητα θα αναλάβει την κατασκευή, την συντήρηση και τη λειτουργία ενός χαρτοφυλακίου που περιλαμβάνει 23 έργα συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας με μπαταρίες (BESS), καθώς και τρεις ανακαινίσεις μονάδων φυσικού αερίου ανοικτού κύκλου (OCGT) συνολικής ισχύος 0,9 GW.
 
Η συμφωνία αποτελεί μέρος του συνολικότερου επιχειρηματικού μοντέλου συνεργασίας της Enel που περιγράφεται αναλυτικά στο επιχειρηματικό της πλάνο για το 2024-26.

Υπενθυμίζεται πως η Enel υπήρξε πρωτοπόρος στην αγορά BESS στην Ιταλία, κερδίζοντας τη συντριπτική πλειονότητα των αναθέσεων έργων στη δημοπρασία της αγοράς δυναμικότητας στις αρχές του 2022.

Η τωρινή συμφωνία πρέπει τώρα να εγκριθεί από τη ρυθμιστική αρχή ανταγωνισμού της Ιταλίας και το υπουργικό συμβούλιο της χώρας και αναμένεται να ολοκληρωθεί το πρώτο εξάμηνο του 2024.

Το τελικό τίμημα που θα καταβάλει η Sosteneo θα εξαρτηθεί από κάποιο μηχανισμό προσαρμογής που συνηθίζεται για αυτού του είδους τις συναλλαγές, όπως δήλωσε η Enel.
 
Αξίζει να σημειωθεί, πως η Ιταλία είναι μία από τις πιο δυναμικές αγορές στην Ευρώπη, καθώς αναμένεται μεγάλη ανάπτυξη GW τα επόμενα χρόνια.

Οι κινήσεις της Enel εκτός Ιταλίας

Εκτός Ιταλίας, η Enel δραστηριοποιείται εξίσου ενεργά στις αγορές αποθήκευσης ενέργειας στις ΗΠΑ και τη Χιλή, θέτοντας πρόσφατα σε λειτουργία έργα 555MWh και ξεκινώντας την κατασκευή ενός έργου 67MW σε συνδυασμό με την αγορά της χώρας.
 
Ισχυρή είναι επίσης η παρουσία της Enel και στην Ελλάδα, όπου κέρδισε σε σχετικό διαγωνισμό έργο εγκατάστασης μπαταριών, ενώ πολύ δυνατά επεκτείνεται και στην Ισπανία, έχοντας εξασφαλίσει δυο έργα ισχύος 60MWh και 38MWh αντίστοιχα.
 
Η Sosteneo από την πλευρά της διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα έργα BESS με βάση την ισχύ MW στην Ευρώπη, το Richborough BESS 100MW/100MWh που συνδέεται με τη μεταφορά στο Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο τέθηκε σε λειτουργία στα τέλη του 2023.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης