Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Δυσαρέσκεια στην αγορά από την νομοθετική ρύθμιση για τα τέλη χρήσης - Τι ζητάνε ΡΑΑΕΥ και μεγάλοι καταναλωτές

Δυσαρέσκεια στην αγορά από την νομοθετική ρύθμιση για τα τέλη χρήσης - Τι ζητάνε ΡΑΑΕΥ και μεγάλοι καταναλωτές

Κίνδυνος για νέες επιβαρύνσεις στους καταναλωτές από τον επιμερισμό κατά 50% στους διαχειριστές του κόστους 50%  κατασκευής των αναγκαίων έργων επέκτασης ή ενίσχυσης των Δικτύων Διανομής  για τη σύνδεση μονάδων ΑΠΕ, ΣΗΘΥΑ

 

Έντονη δυσφορία προκαλεί στην αγορά η επικείμενη περαιτέρω αύξηση των τελών χρήσης του δικτύου και του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας εξαιτίας νομοθετικής ρύθμισης με την οποία προβλέπεται ο επιμερισμός, μεταξύ διαχειριστών (ΑΔΜΗΕ, ΔΕΕΔΗΕ) και παραγωγών ηλεκτρισμού του κόστους κατασκευής των δικτύων σύνδεσης νέων έργων όλων των κατηγοριών.

Πρόκειται για νομοθετική ρύθμιση του 2022 η οποία τροποποιήθηκε το 2023 προκειμένου να διευρυνθεί η περίμετρος εφαρμογής της και στους καταναλωτές ηλεκτρισμού που συνδέονται στην Υψηλή Τάση. Έτσι σύμφωνα με το άρθρο 98 του Ν. 4951/2022, όπως τροποποιήθηκε από το άρθρο 139 του Ν 5037/2023, προβλέπεται ότι το 50% του κόστους κατασκευής των αναγκαίων έργων επέκτασης ή ενίσχυσης των Δικτύων Διανομής και Μεταφοράς για τη σύνδεση μονάδων ΑΠΕ, ΣΗΘΥΑ, αποθήκευσης, θερμικών σταθμών, αλλά και καταναλωτών που συνδέονται στην Υψηλή Τάση, εντάσσεται στη ρυθμιζόμενη περιουσιακή βάση του ΔΕΔΔΗΕ και του ΑΔΜΗΕ αντίστοιχα και ανακτάται μέσω των Χρεώσεων Χρήσης Δικτύου ή των Χρεώσεων Χρήσης Συστήματος.

Πρέπει να σημειωθεί ότι το υπόλοιπο 50% του κόστους συνεχίζει να βαρύνει του ιδιοκτήτες των σταθμών ή τους καταναλωτές, ενώ πριν από τις συγκεκριμένες νομοθετικές ρυθμίσεις αναλάμβαναν το συνολικό κόστος των έργων σύνδεσης και οι υποδομές ενσωματώνονταν στη Ρυθμιζόμενη Περιουσιακή Βάση του εκάστοτε διαχειριστή, αλλά με μηδενική αξία. Έτσι το κόστος τους δεν έφθανε στον τελικό καταναλωτή μέσω των τελών χρήσης του δικτύου.


Τι προτείνει η ΡΑΑΕΥ


Το ζήτημα της νέας αύξησης των τελών χρήσης του δικτύου και του συστήματος, εξαιτίας της συγκεκριμένης νομοθετικής ρύθμισης που στόχο έχει να διευκολύνει κυρίως τη δημιουργία νέων έργων ΑΠΕ και αποθήκευσης, έχει απασχολήσει ήδη τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας η οποία το έθεσε υπ΄όψιν του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θοδωρή Σκυλακάκη.

Μάλιστα η ΡΑΑΕΥ προκειμένου να αποφευχθεί περαιτέρω επιβάρυνση των καταναλωτών μέσω των ρυθμιζόμενων χρεώσεων έχει προτείνει στο ΥΠΕΝ να τροποποιήσει τη συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση, ώστε τα ποσά που υποχρεώνονται να δαπανούν οι διαχειριστές να μην προστίθενται στη Ρυθμιζόμενη Περιουσιακή Βάση. Η ΡΑΑΕΥ θεωρεί ότι οι συγκεκριμένες δαπάνες θα μπορούσαν να καταχωρίζονται σε έναν ξεχωριστό κωδικό, ώστε να μην συνυπολογίζονται στον υπολογισμό του ρυθμιζόμενου εσόδου, με βάση το μεσοσταθμικό κόστος κεφαλαίου (WACC). Με τον τρόπο αυτό το έσοδο του εκάστοτε Διαχειριστή, για τα συγκεκριμένα κόστη, θα υπολογίζεται με χαμηλότερο συντελεστή, όσο το κόστους δανεισμού του.


Ετοιμάζουν διάβημα

Αξίζει να σημειωθεί ότι ειδικά για την περίπτωση του ΑΔΜΗΕ, δηλαδή για τα έργα σύνδεσης με το δίκτυο μεταφοράς, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ΡΑΑΕΥ η ανάληψη του 50% του κόστους των έργων αυτών, θα μπορούσε να αυξήσει τη Ρυθμιζόμενη Περιουσιακή Βάση του Διαχειριστή κατά 400 εκατ. ευρώ, επιβαρύνοντας αντιστοίχως τα τέλη χρήσης του δικτύου μεταφοράς για το σύνολο των καταναλωτών. Και αυτό σε μια περίοδο που ήδη διαπιστώνεται μεγάλη αύξηση των ρυθμιζόμενων χρεώσεων για όλες τις κατηγορίες των καταναλωτών.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι μεγάλοι καταναλωτές ενέργειας μιλούν για έμμεση επιδότηση και ετοιμάζουν σχετικό διάβημα προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου ζητώντας να αναθεωρήσει το συγκεκριμένο μέτρο το οποίο θεωρούν ότι ναρκοθετεί τα τιμολόγια όλων των καταναλωτών.

Πολύ δε περισσότερο που η εφαρμογή της ρύθμισης αυτής γίνεται σε μια περίοδο συνεχών αυξήσεων των ρυθμιζόμενων χρεώσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι πρόσφατα δημοσιοποιήθηκε απόφαση της ΡΑΑΕΥ, που προβλέπει αφενός την έκτακτη αναθεώρηση της απόδοσης επί της ρυθμιζόμενης περιουσιακής βάσης του ΑΔΜΗΕ για τη ρυθμιστική περίοδο 2022-2025 από 6,1% σε 7,57% για το 2023, 7,51% για το 2024 και 7,45% για το 2025, αφετέρου την αύξηση κατά 10-15% των επιτρεπόμενων εσόδων για τα έτη 2024 και 2025.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης