Ενέργεια

Montel: Ποιες προκλήσεις θα αντιμετωπίσει η Ευρώπη στις εισαγωγές φυσικού αερίου μέχρι το 2030

Montel: Ποιες προκλήσεις θα αντιμετωπίσει η Ευρώπη στις εισαγωγές φυσικού αερίου μέχρι το 2030
Ti αναφέρει η έκθεση της GEM που δημοσίευσε το Montel
Οι δαπανηρές προσπάθειες της Ευρώπης για την κατασκευή νέων υποδομών φυσικού αερίου θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ετήσια υπέρβαση της ικανότητας εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου κατά 352 δισ. κυβικά μέτρα έως το 2030, σύμφωνα με έκθεση του Global Energy Monitor (GEM) που επικαλείται το Montel.

Οι ευρωπαϊκές χώρες σχεδίαζαν να αναβαθμίσουν στα 249 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως τη δυναμικότητα υγροποιημένου φυσικού αερίου και 46 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως διασυνοριακής δυναμικότητας αγωγών μέχρι το τέλος της δεκαετίας, με κόστος περίπου 84 δισ. ευρώ, ανέφερε η ΜΚΟ με έδρα το Σαν Φρανσίσκο, η οποία παρακολουθεί τα έργα ορυκτών καυσίμων και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας παγκοσμίως.

Αυτό έρχεται στον απόηχο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία είδε τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου από την ΕΕ να πέφτουν κάτω από το 10% της συνολικής προμήθειας, συγκριτικά με το πάνω από 40% που ήταν το ποσοστό πριν το 2022.

Από τη σχεδιαζόμενη ικανότητα εισαγωγής, περίπου το 1/5 της δυναμικότητας υγροποιημένου φυσικού αερίου και το 1/10 των αγωγών φυσικού αερίου είναι ήδη υπό κατασκευή, με τη Γερμανία να προηγείται με περίπου 99 δισ. κυβικά μέτρα, ακολουθούμενη από την Ιταλία (31 δισ. κυβικά μέτρα) και την Ελλάδα (26 δισ. κυβικά μέτρα).

Μειωμένη η ζήτηση φυσικού αερίου από την Ευρώπη μέχρι το 2030

Ωστόσο, οι προβλέψεις του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ) δείχνουν ότι η ζήτηση φυσικού αερίου στην Ευρώπη θα μπορούσε να μειωθεί κατά σχεδόν ένα τρίτο στα 390bcm το 2030 -υποθέτοντας ότι οι χώρες θα επιτύχουν τους κλιματικούς τους στόχους- με αποτέλεσμα την προαναφερθείσα πλεονάζουσα δυναμικότητα.

Στην πραγματικότητα, η πλεονάζουσα δυναμικότητα θα μπορούσε δυνητικά να αυξηθεί σε πάνω από 600bcm/έτος, εάν όλα τα νέα έργα υλοποιηθούν, δήλωσε η GEM.

Ωστόσο, ορισμένα έργα αντιμετώπισαν καθυστερήσεις πέρυσι, γεγονός που θα μπορούσε να υποδηλώσει μια μειωμένη όρεξη για υγροποιημένο φυσικό αέριο, σύμφωνα με την έκθεση.

Μεταξύ αυτών των έργων περιλαμβάνεται η πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης (FSRU) Shannon στην Ιρλανδία με δυναμικότητα 8,2bcm/έτος, ο τερματικός σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου Skulte LNG στη Λετονία με δυναμικότητα 4,1bcm/έτος και μια δεύτερη προγραμματισμένη FSRU με δυναμικότητα 4,5bcm/έτος στην Πολωνία.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης