Ενέργεια

Γ. Μητρόπουλος (Φυσικό Αέριο/ΕΣΠΕΝ): Ναι στον Ενεργειακό Τειρεσία από τους ιδιώτες για τους κακοπληρωτές

Γ. Μητρόπουλος (Φυσικό Αέριο/ΕΣΠΕΝ): Ναι στον Ενεργειακό Τειρεσία από τους ιδιώτες για τους κακοπληρωτές

Σε στάση αναμονής η αγορά για την ρύθμιση από το ΥΠΕΝ

 

Με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές εξαιτίας του λεγόμενου ενεργειακού τουρισμού να ξεπερνούν τα 500 εκατ. ευρώ οι ιδιώτες προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας φαίνεται να επανεξετάζουν την προοπτική δημιουργίας Ενεργειακού Τειρεσία κατά τα πρότυπα του Τειρεσία των Τραπεζών.


Ο ενεργειακός τουρισμός, δηλαδή η τακτική αλλαγή προμηθευτή ηλεκτρισμού χωρίς να έχουν αποπληρωθεί οι οφειλές στο προηγούμενο, γιγαντώθηκε την περίοδο της ενεργειακής κρίσης. Παρά τις κατ’ επανάληψη επαφές της αγοράς με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας μέχρι σήμερα δεν γίνει καμία παρέμβαση παρά το γεγονός ότι η ΡΑΑΕΥ έχει παραδώσει σχετική εισήγηση και αναμένει το «πράσινο φως» για να την δώσει σε δημόσια διαβούλευση. Η στασιμότητα γύρω από το θέμα προβληματίζει έντονα την αγορά η οποία θεωρεί ότι πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του κλάδου.

Στο πλαίσιο αυτό ο Γιάννης Μητρόπουλος γενικός διευθυντής της εταιρίας «Φυσικό Αέριο» και πρόεδρος του ΕΣΠΕΝ που είναι ο συλλογικός φορέας εκπροσώπησης των προμηθευτών ηλεκτρισμού, σε συνάντηση που είχε χθες με δημοσιογράφους τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας «Ενεργειακού Τειρεσία» που θα επισημαίνει τους κακοπληρωτές, σε ένα μοντέλο ανάλογο με αυτό που εφαρμόζουν οι τράπεζες με τους «κόκκινους».

Σύμφωνα με τον κ. Μητρόπουλο ο φορέας αυτός θα μπορούσε να δημιουργηθεί από τις ιδιωτικές εταιρίες προμήθειας οι οποίες ελέγχουν περίπου το 25% της συνολικής αγοράς, χωρίς τη συμμετοχή της ΔΕΗ που έχει τοποθετηθεί αρνητικά σε μια τέτοια προοπτική παρά το γεγονός ότι είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής στην αγοράς έχει και τους περισσότερους κόκκινους λογαριασμούς.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητρόπουλος ενδεχομένως η ΔΕΗ στο μέλλον να αλλάξει στάση και να ακολουθήσει.

Ευνοϊκό καθεστώς για τους καταναλωτές


Πάντως η αγορά εκτιμά ότι η λύση της επισήμανσης των κακοπληρωτών από τον ΔΕΔΔΗΕ δεν θα αποδώσει τα αναμενόμενα καθώς ενδεχομένως και οι ίδιοι οι προμηθευτές να μην τροφοδοτούν με στοιχεία τη βάση δεδομένων του Διαχειριστή.

Πέραν αυτών όμως και πέραν της κατάστασης που επικρατεί σήμερα στη λιανική αφορά ενέργειας, ο κ. Μητρόπουλος θεωρεί ότι προοπτικά το καθεστώς θα γίνεται όλο και πιο ευνοϊκό για τους καταναλωτές, γεγονός που πρέπει να δουν από τώρα οι εταιρίες προμήθειας και να λάβουν τα μέτρα τους. Είναι ενδεικτικό ότι η ΕΕ επεξεργάζεται νομοθεσία που θα παρέχει πλήρη ελευθερία μετακίνησης, χωρίς ρήτρα πρόωρης αποχώρησης ακόμα και στα σταθερά συμβόλαια.

Σε ότι αφορά την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην ελληνική αγορά μετά την 1η Ιανουαρίου του 2024 και την επαναφορά στην κανονικότητα και τον ελεύθερο ανταγωνισμό ο κ. Μητρόπουλος δεν διαπιστώνει σημαντικές αλλαγές όσον αφορά τα μερίδια των προμηθευτών και την τάση μετακίνησης των καταναλωτών. Αυτό ενδεχομένως οφείλεται στο γεγονός ότι οι διαφορές μεταξύ των τιμολογίων δεν είναι μεγάλες ώστε να προσελκυσθούν καταναλωτές. Όπως είπε χαρακτηριστικά διαφορές τιμής της τάξης του 10% δεν είναι ικανές να πείσουν έναν καταναλωτή να αλλάξει προμηθευτή.


Τάσεις ανόδου για τις τιμές


Όσο δε για την εξέλιξη των τιμών στη χονδρική αγορά εμφανίστηκε πολύ επιφυλακτικός σημειώνοντας ότι το τελευταίο 20ημερο διαπιστώνεται τάση ανόδου της χονδρικής τιμής γεγονός που προϊδεάζει για άνοδο των τιμολογίων του Απριλίου μετά το πτωτικό σερί του πρώτου τριμήνου του έτους.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η «Φυσικό Αέριο» ως εταιρία προμήθειας ηλεκτρισμού, που ενδιαφέρεται να «χετζάρει» κάποιες ποσότητες για την εξυπηρέτηση των πελατών της, έχει συνάψει μερικά μακροπρόθεσμα συμβόλαια αλλά για μικρές ποσότητες και ενδεχομένως στο μέλλον να προχωρήσει στη σύναψη ΡΡΑ με τη μητρική της εταιρία, τη ΔΕΠΑ η οποία σχεδιάζει να κατασκευάσει φωτοβολταικά πάρκα.

Η Φυσικό Αέριο το 2023 απέκτησε 110.000 νέους πελάτες συνολικά στην προμήθεια ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου. Στην αγορά αερίου, στην Αττική είναι η εταιρία με το μεγαλύτερο μερίδιο, αλλά και στη Θεσσαλονίκη, όπου την πρώτη θέση κατέχει η Ζενίθ, η Φυσικό Αέριο είναι η εταιρία με την ταχύτερη ανάπτυξη ποντάροντας κυρίως στη συνέπεια και την καλή εξυπηρέτηση των πελατών της.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης