Η ΕΕ εγκαινίασε νέα πλατφόρμα αποθήκευσης ενέργειας με στόχο 100 GWh έως το 2030

Η ΕΕ εγκαινίασε νέα πλατφόρμα αποθήκευσης ενέργειας με στόχο 100 GWh έως το 2030

Θα συμβάλει στην τροφοδοσία ηλεκτρικής ενέργειας χωρίς άνθρακα - Energy-Storage

Ο φορέας της ΕΕ EIT InnoEnergy έχει εγκαινιάσει μια νέα πλατφόρμα για την κατοχή και τη λειτουργία περιουσιακών στοιχείων αποθήκευσης ενέργειας σε ολόκληρη την Ευρώπη, που ονομάζεται Repono, με στόχο το μερίδιο αγοράς 10% της αναμενόμενης αγοράς 1TWh έως το 2030.

Το EIT InnoEnergy (φορέας καινοτομίας και επενδύσεων της ΕΕ), ανακοίνωσε την έναρξη του Repono στις 6 Μαρτίου.

 

Ποιοι απαρτίζουν την εταιρεία

Οι μέτοχοι της εταιρείας κατά την έναρξη, μαζί με την EIT InnoEnergy, είναι:

Η γαλλική πολυεθνική μηχανική και τεχνολογία Schneider Electric

το ενεργειακό τμήμα της γαλλικής αλυσίδας σούπερ μάρκετ E.Leclerc (SIPLEC E.Leclerc)

Σκανδιναβική εταιρεία μετάλλων, χημικών και ηλεκτρονικών Stena Metall

Πολωνικός βιομηχανικός και μεταποιητικός όμιλος Boryszew Group

Γερμανικός όμιλος κατασκευής μεταφορών και μηχανημάτων NTM GmbH

 

Λειτουργικά συστήματα αποθήκευσης ενέργειας της Repono στην Σκανδιναβία

Πριν από την επίσημη κυκλοφορία της, η Repono συμφώνησε να εξαγοράσει την εταιρεία αποθήκευσης ενέργειας δεύτερης ζωής BatteryLoop από τη Stena τον Νοέμβριο του 2023 και ο Rasmus Bergstrom (Διευθύνων Σύμβουλος της BatteryLoop) θα είναι πλέον επικεφαλής της Repono ως Διευθύνων Σύμβουλός της.

Η εξαγορά σημαίνει ότι η Repono διαθέτει ήδη λειτουργικά συστήματα αποθήκευσης ενέργειας στις Σκανδιναβικές χώρες και μια ομάδα 25 υπαλλήλων.

Το Energy-Storage.news πήρε συνέντευξη από τον Bergstrom για ένα ειδικό χαρακτηριστικό σχετικά με την αποθήκευση ενέργειας δεύτερης ζωής για μια έκδοση του τριμηνιαίου περιοδικού PV Tech Power της Solar Media στα τέλη του 2022.

Η ανακοίνωση δεν διευκρίνισε σε ποιες τεχνολογίες θα δώσει προτεραιότητα η Repono για επενδύσεις, αλλά στην κλίμακα που στοχεύει προφανώς δεν θα είναι αποθήκευση ενέργειας δεύτερης ζωής (που περιλαμβάνει την επαναχρησιμοποίηση των χρησιμοποιημένων μπαταριών EV σε σταθερά συστήματα αποθήκευσης ενέργειας).

 

Η Repono θα επωφεληθεί από το δίκτυο της EIT InnoEnergy

Σχολιάζοντας την έναρξη του Repono, ο Bergstrom είπε ότι η ταχεία ανάπτυξη διακοπτόμενων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας βάζει το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ, το οποίο είναι σχεδιασμένο για αποσπώμενους πόρους, σε τεράστιο άγχος, επικαλούμενος υψηλές τιμές ενέργειας, περιορισμούς και διακοπές ρεύματος.

«Η Repono αντιμετωπίζει άμεσα αυτές τις προκλήσεις λειτουργώντας σε 3 βασικούς τομείς.

Πρώτον, θα διαχειριστεί στρατηγικά τις αποθηκευτικές της ικανότητες μέσω βραχυπρόθεσμων αγορών spot. Η Repono θα παρακολουθεί τις διακυμάνσεις της αγοράς επιτρέποντάς της να αγοράζει, να χρεώνει, να πουλά και να εκφορτώνει την κατάλληλη στιγμή, με στόχο να μετατοπίσει την πλεονάζουσα παραγωγή σε περιόδους πλεονάζουσας ζήτησης.

Δεύτερον, οι υπηρεσίες εξισορρόπησης της Repono θα είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της σταθερότητας του δικτύου και την αποτροπή μεγάλης κλίμακας μπλακ άουτ.

Τέλος, με την ενσωμάτωση της αποθήκευσης ενέργειας σε συμφωνίες αγοράς ενέργειας μεταξύ μεγάλων με ανεξάρτητους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας και βιομηχανικές εταιρείες, η Repono θα συμβάλει στην τροφοδοσία ηλεκτρικής ενέργειας χωρίς άνθρακα», εξήγησε ο Bergstrom.

Η ΕΕ εγκαινιάζει την επενδυτική πλατφόρμα αποθήκευσης ενέργειας Repono, με στόχο 100 GWh έως το 2030

 

Προσβάσιμη η Repono σε 46+ επενδύσεις της EIT InnoEnergy

Ο Diego Pavia (Διευθύνων Σύμβουλος της EIT InnoEnergy), αποκάλυψε ότι η Repono θα έχει πρόσβαση στις 46+ επενδύσεις της EIT InnoEnergy στον τομέα αποθήκευσης ενέργειας και στα 800+ μέλη της European Battery Alliance (EBA), ενός εμπορικού φορέα για τον τομέα των μπαταριών που διαχειρίζεται το EIT InnoEnergy.

«Αυτές οι μοναδικές συνθήκες εκκίνησης θα αποβάλουν σε μεγάλο βαθμό την επιχείρηση της Repono και θα επιτρέψουν στην εταιρεία να αναπαράγει γρήγορα έργα σε όλη την Ευρώπη, κάνοντας ό,τι μπορεί για να επιταχύνει την ενέργεια και βιομηχανική μετάβαση», πρόσθεσε ο Pavia.

 

Μέρος του στόχου της ΕΕ για το 42,5% των ΑΠΕ έως το 2030

Η κίνηση είναι μέρος του στόχου του μπλοκ της ΕΕ για επίτευξη ενός μείγματος παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας 42,5% έως το 2030 το οποίο θα απαιτήσει μαζικές αναπτύξεις διακοπτόμενων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και συνεπώς αποθήκευση ενέργειας για την ενσωμάτωσή τους.

Ωστόσο, πολλές χώρες της ΕΕ αντιμετώπισαν μεγάλες προκλήσεις όσον αφορά την ανάπτυξη της απαιτούμενης αποθήκευσης ενέργειας σε κλίμακα δικτύου.

Η Ιταλία, η Ελλάδα, η Ισπανία και αρκετοί άλλοι (ιδιαίτερα στην περιοχή της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης), χρησιμοποιούν προγράμματα δημοπρασιών που θα παρέχουν επιχορηγήσεις κεφαλαίου και λειτουργικού κόστους στην αποθήκευση ενέργειας σε μακροπρόθεσμη βάση χρησιμοποιώντας κονδύλια της ΕΕ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης