Ενέργεια

Oil Price: Διαψεύδονται τα σενάρια κρατικοποίησης της Rosneft από τη Γερμανία

Oil Price: Διαψεύδονται τα σενάρια κρατικοποίησης της Rosneft από τη Γερμανία
Την περασμένη εβδομάδα, η Rosneft ξεκίνησε μια διαδικασία πώλησης με στόχο την εκποίηση των γερμανικών περιουσιακών της στοιχείων
Μετά την απόφαση της ρωσικής Rosneft να πουλήσει τα περιουσιακά στοιχεία των διυλιστηρίων της στη Γερμανία την περασμένη εβδομάδα, το Βερολίνο ανακοίνωσε την Πέμπτη (7/3) ότι θα παρατείνει την επιτροπεία του επί των τοπικών θυγατρικών της εταιρείας μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου για να αποφύγει την κρατικοποίηση.

Σύμφωνα με το Oil Price, αυτή είναι η τρίτη φορά που η Γερμανία παρατείνει την επιτροπεία της Rosneft PJSC, με τη νέα παράταση αυτή τη φορά να λήγει στις 10 Σεπτεμβρίου, δίνοντας χρόνο στη Μόσχα να εκποιήσει τα περιουσιακά της στοιχεία.

Την περασμένη εβδομάδα, η Rosneft ξεκίνησε μια διαδικασία πώλησης με στόχο την εκποίηση των γερμανικών περιουσιακών της στοιχείων, τα οποία περιλαμβάνουν πλειοψηφικό μερίδιο σε σημαντικά διυλιστήρια της χώρας.

Η Γερμανία έθεσε τα τοπικά περιουσιακά στοιχεία της κρατικής Rosneft υπό επιτροπεία τον Σεπτέμβριο του 2022, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία νωρίτερα την ίδια άνοιξη, ενώ ο έλεγχος του βασικού διυλιστηρίου Schwedt παραδόθηκε στη ρυθμιστική αρχή της γερμανικής αγοράς ενέργειας, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η απειλή για την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού.

Η τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία διύλισης πετρελαίου στη Γερμανία

Αξίζει να τονιστεί πως το διυλιστήριο Schwedt είναι το τέταρτο μεγαλύτερο στη Γερμανία και ανήκει κατά 54% στον ρωσικό κρατικό πετρελαϊκό κολοσσό, ενώ το πετρέλαιο που τροφοδοτεί το διυλιστήριο προέρχεται από τον αγωγό Druzhba από τη Ρωσία.

Επίσης, το διυλιστήριο Schwedt προμηθεύει το 90% των αναγκών σε καύσιμα της πρωτεύουσας της Γερμανίας.

Η Rosneft είναι η τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία διύλισης πετρελαίου της Γερμανίας, καθώς επεξεργάζεται περίπου 12,5 εκατομμύρια τόνους αργού πετρελαίου ετησίως- αυτό είναι περισσότερο από το 12% της συνολικής δυναμικότητας επεξεργασίας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει ανακοινώσει η ίδια η εταιρεία.

Τον Φεβρουάριο, κυκλοφόρησαν δημοσιεύματα στα οποία κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι το Βερολίνο εξέταζε το ενδεχόμενο εθνικοποίησης των περιουσιακών στοιχείων, γεγονός που προκάλεσε μια σειρά άμεσων συνομιλιών μεταξύ του διευθύνοντος συμβούλου της Rosneft και του Βερολίνου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης