Ενέργεια

Γερμανική ΜΚΟ ζήτησε περιορισμό στις εισαγωγές LNG

Γερμανική ΜΚΟ ζήτησε περιορισμό στις εισαγωγές LNG

Η DUH θεωρεί ότι η Γερμανία πρέπει να ακολουθήσει τα βήματα των ΗΠΑ και να γίνουν επειγόντως απαραίτητες αξιολογήσεις (περιβαλλοντικές και κλιματικές)

Η Environmental Action Germany (Deutsche UmwelthilfeDUH), ένας μη κυβερνητικός οργανισμός (ΜΚΟ) προστασίας του περιβάλλοντος και των καταναλωτών, ζήτησε περιορισμό στις εισαγωγές LNG για να σταματήσει η αχαλίνωτη επέκταση LNG (υγροποιημένο φυσικό αέριο) στη Γερμανία, όπως συνέβη στα τέλη Ιανουαρίου 2024 στις ΗΠΑ (κύριος προμηθευτής LNG της Γερμανίας).

 

Αυτό έγινε όταν ο Robert Habeck (Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Υποθέσεων και Δράσης για το Κλίμα), προετοιμάστηκε για μια διήμερη επίσκεψη κυβερνητικής διαβούλευσης στην Ουάσιγκτον στις 6-7 Μαρτίου 2024, προκειμένου να συζητήσει (μεταξύ άλλων) την ενεργειακή και κλιματική πολιτική.

Εκείνη την εποχή, ο Αμερικάνος Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε μια παύση άδειας LNG για να ληφθούν κλιματικές και περιβαλλοντικές εκτιμήσεις, καθώς οι υπάρχουσες χρονολογούνται πριν από 5 χρόνια.

Αυτή η αμφιλεγόμενη απόφαση προκάλεσε αναταραχή στο λόμπι πετρελαίου και φυσικού αερίου, αλλά επαινέθηκε από περιβαλλοντικές ομάδες.

Εν τω μεταξύ, η ΜΚΟ είναι ανένδοτη ότι ορισμένα από τα υπάρχοντα τερματικά εισαγωγής στη Γερμανία έλαβαν άδειες χωρίς εκτιμήσεις περιβαλλοντικών επιπτώσεων, εν μέρει χάρη στο νόμο για την επιτάχυνση του LNG.

Ωστόσο, η Γερμανία ισχυρίζεται ότι σκοπός αυτού του νόμου είναι να ενισχύσει την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού με τη διατήρηση των προμηθειών φυσικού αερίου από άλλες χώρες μέσω τερματικών σταθμών LNG, που αποτελούν μια βραχυπρόθεσμη λύση για τη διευκόλυνση της εισαγωγής φυσικού αερίου στη μεταβατική περίοδο.

Επιπλέον, η υποδομή έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί για λύσεις ουδέτερες από άνθρακα στο μέλλον.

Ωστόσο, η DUH υποστηρίζει τη διακοπή της κατασκευής τερματικών σταθμών LNG στη Γερμανία έως ότου «διενεργηθούν περιβαλλοντικές και κλιματικές αξιολογήσεις».

Τον περασμένο Αύγουστο, η ΜΚΟ κινήθηκε νομικά κατά του FSRU Neptune στο βιομηχανικό λιμάνι Lubmin.

Οι ΗΠΑ είναι ο κύριος προμηθευτής LNG της Γερμανίας. Πέρυσι, η ευρωπαϊκή χώρα εισήγαγε 5,9 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα LNG από τις ΗΠΑ, τιμής 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων και αντιπροσωπεύει το επιβλητικό 82% των άμεσων εισαγωγών LNG στη Γερμανία.

 

Δηλώσεις

Ο Sascha Müller-Kraenner (Ομοσπονδιακός Διευθύνων Σύμβουλος του DUH) δήλωσε:

«Οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης αερίου είναι καλά γεμάτες, οι τιμές έχουν σταθεροποιηθεί σε χαμηλό επίπεδο και ο χειμώνας φτάνει στο τέλος του: Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει πλέον καμία βιασύνη για περαιτέρω επέκταση των έργων LNG και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Ενώ ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάιντεν έχει σταματήσει προς το παρόν την επέκταση του LNG στις ΗΠΑ, η μπονάτζα… του LNG στη Γερμανία συνεχίζει αχαλίνωτη.

Καλούμε τον υπουργό Οικονομικών Χάμπεκ να ακολουθήσει το παράδειγμα των εταίρων του στις ΗΠΑ και να εκδώσει μορατόριουμ για το LNG μέχρι να πραγματοποιηθούν επειγόντως απαραίτητες περιβαλλοντικές και κλιματικές αξιολογήσεις.

Θα πρέπει να χρησιμοποιήσει τις συζητήσεις του στις ΗΠΑ για να μάθει για το μορατόριουμ των ΗΠΑ και να συμφωνήσει για περαιτέρω συνεργασία για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αντί να πιέζει για την εισαγωγή ολοένα και περισσότερων αερίων fracking ως LNG».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης