Ενέργεια

Oilprice: Πώς να επωφεληθείτε από την ενεργειακή κρίση της Ευρώπης των 800 δισ. δολ.

Oilprice: Πώς να επωφεληθείτε από την ενεργειακή κρίση της Ευρώπης των 800 δισ. δολ.

Οι ενεργειακές εταιρείες που υποσχόνται κέρδη

 

Η Ευρώπη διανύει τον δεύτερο χειμώνα της από τότε που αποκόπηκε από το ρωσικό φυσικό αέριο, αλλά χωρίς τις δικές της επαρκείς προμήθειες, η ήπειρος παραμένει ευάλωτη στις ιδιοτροπίες μιας ασταθούς παγκόσμιας αγοράς σύμφωνα με το Oilprice.com.

Αυτή η ευπάθεια αρχίζει τώρα να επανεμφανίζεται, καθώς η κυβέρνηση Μπάιντεν πιέζει για παύση σε όλα τα νέα έργα εξαγωγής LNG, στέλνοντας κύματα ανησυχίας σε όλη την Ευρώπη, η οποία έχει ανταλλάξει την εξάρτηση από το ρωσικό αέριο με την εξάρτηση από το αμερικανικό LNG.

Βραχυπρόθεσμα, αυτό σήμαινε σημαντικά υψηλότερες τιμές ενέργειας σε ολόκληρη την Ευρώπη, με το ενεργειακό κόστος να αυξάνεται κατά 40,8% ετησίως εντός της ΕΕ από τον Σεπτέμβριο του 2022. Η Ευρώπη ξόδεψε 800 δισεκατομμύρια δολάρια για να προστατεύσει τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις από το σπειροειδές κόστος.Η ρυθμιστική ατμόσφαιρα έχει αλλάξει δραματικά μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η Γερμανία έχει ζήτησει να «συνεργάζεται με χώρες που έχουν την ικανότητα να αναπτύξουν νέα κοιτάσματα φυσικού αερίου, ως μέρος των δεσμεύσεων της Συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα».
Αυτό ακριβώς σχεδιάζει να κάνει η MCF Energy στη Γερμανία—τη μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ—και στην Αυστρία.
Η εταιρεία ξεκίνησε πρόσφατα τη γεώτρηση στην Αυστρία, η οποία θα διαρκέσει περίπου 40 ημέρες για να ολοκληρωθεί, και στη συνέχεια αμέσως μετά το γεωτρύπανο θα μεταφερθεί στη Γερμανία, όπου μια δεύτερη γεώτρηση θα εισέλθει ξανά σε προηγούμενα πηγάδια παραγωγής στα οποία αρχικά είχε κάνει γεωτρήσεις η Mobil.
Η MCF Energy έχει πάνω από 100 BCF αποδεδειγμένων αποθεμάτων με προηγούμενα πηγάδια παραγωγής και δύο προηγούμενες ανακαλύψεις.

Επιβεβαιωμένα κοιτάσματα αερίου σε Γερμανία και Αυστρία

Οι προοπτικές της MCF Energy στη Γερμανία περιλαμβάνουν την παραχώρηση της Lech όπου η Mobil (πριν από την Exxon) άνοιξε ένα πηγάδι στη δεκαετία του '80. Από αυτό εξήλθαν 24 εκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου την ημέρα, με 700 βαρέλια συμπυκνώματος, με ένα δεύτερο πηγάδι που είχε ανοίξει σε μια βαθύτερη ζώνη που ρέει σχεδόν 200 βαρέλια πετρελαίου την ημέρα. Ένα τρίτο πηγάδι βρήκε την επαφή πετρελαίου-νερού και δεν παρήγαγε. Μετά το τρίτο πηγάδι, η Mobil μπήκε και εξόρυξε 120 τετραγωνικά χιλιόμετρα σεισμικής, που αποδείχθηκε θησαυρός για τους εξερευνητές του MCF.
Τώρα, η εταιρεία δεν ελπίζει απλώς να επαναλάβει, αλλά να βελτιώσει τα αποτελέσματα που είχε η Mobil πριν από δεκαετίες σε ολόκληρη την περιοχή. Τότε, η τεχνολογία περιοριζόταν σε κάθετα φρεάτια. Όταν το MCF ανοίξει το πρώτο της πηγάδι στη Γερμανία τον Μάρτιο, η νέα τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης και μηχανικής εκμάθησης καθώς και οι βελτιώσεις στις τεχνολογίες γεώτρησης θα μπορούσαν να αλλάξουν αυτό το παιχνίδι.

Ως αποτέλεσμα της 100% εξαγοράς της γερμανικής Genexco από την MCF Energy πέρυσι, η εταιρεία έχει τώρα εξασφαλισμένες πέντε άδειες για τέσσερις περιοχές έργων μεγάλης κλίμακας στη Γερμανία και μία στην Αυστρία, ενώ σύντομα θα πραγματοποιηθούν γεωτρήσεις.
Η πρώτη η οποία θα γίνει την επόμενη εβδομάδα και πρόκειται να ολοκληρωθεί τον Μάρτιο, βρίσκεται στην Αυστρία, στο Welchau της MCF κοντά στις αυστριακές Άλπεις. Το Welchau φαίνεται ανάλογο με μεγάλες αντικλινικές κατασκευές που ανακαλύφθηκαν στην περιοχή του Κουρδιστάν του Ιράκ και στα Ιταλικά Απέννινα, και βρίσκεται δίπλα σε μια ανακάλυψη, που διατρήθηκε τη δεκαετία του '80, η οποία τέμνει μια στήλη αερίου τουλάχιστον 400 μέτρων, δοκιμάζοντας συμπύκνωμα πλούσιο σε αγωγό ποιοτικό αέριο.
Ένα εθνικό δίκτυο αγωγών φυσικού αερίου απέχει μόλις 18 χιλιόμετρα, κάτι που θα μπορούσε να είναι μια σύντομη, φθηνή επιλογή σύνδεσης για τη μεταφορά προϊόντων στις εγχώριες αγορές.
Το κόστος των γεωτρήσεων εξερεύνησης που υπολογίζεται σε 2,55 εκατομμύρια ευρώ, το οποίο αντιπροσωπεύει το μερίδιο 50% της MCF στο κόστος γεώτρησης.


1709749257-o_1hoafudpu17cc99n898130t7bt8.jpg

Η Γερμανία, η οποία φιλοξενεί τέσσερις από τις παραχωρήσεις, είναι όπου η MCF Energy παίζει μεγαλύτερο παιχνίδι.

Οι παραχωρήσεις της Lech (10 τετραγωνικά χιλιόμετρα) και Lech East (100 τετραγωνικά χιλιόμετρα) διαθέτουν πλούτο φυσικών πόρων που έχουν ήδη δει δύο ανακαλύψεις και τρεις προηγούμενες γεωτρήσεις.
Μόλις ολοκληρωθεί η γεώτρηση στην Αυστρία τον Μάρτιο, το γεωτρύπανο θα μεταφερθεί στο Lech, όπου η MCF Energy θα εισέλθει ξανά στο πρώην πηγάδι Kinsau #1 της Mobil, προσαρμόζοντας τη νέα τεχνολογία γεώτρησης και ολοκλήρωσης και τελικά οριζόντια πηγάδια για να τονώσει αυτό που ήδη γνωρίζουν.
Μέσα στο πρώτο μπλοκ στο Lech, η MCF's Hill πιστεύει ότι υπάρχουν περίπου 20 BCF ανακτήσιμα.
Επίσης στη Γερμανία, η MCF Energy έχει τώρα την παραχώρηση του κοιτάσματος Reudnitz Gas, μια προοπτική φυσικού αερίου μεγάλης κλίμακας που ανακαλύφθηκε αρχικά το 1964.

Μια ανεξάρτητη αξιολόγηση από τους Gaffney, Cline & Associates βλέπει 118,7 δισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου για εξόρυξη, σημειώνοντας ότι οι πόροι, όπως και τα άλλα κοιτάσματα στη Βόρεια Γερμανία περιέχουν αέριο πλούσιο σε άζωτο, αραιώνοντας πιθανώς τη συγκέντρωση των υδρογονανθράκων. Εκτός από το μεθάνιο, το αέριο στο Reudnitz περιέχει, σύμφωνα με την καλύτερη εκτίμηση (P50), 1,06 BCF ήλιο και μια ανώτερη ζώνη που περιέχει 4,4 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου.
Η πέμπτη παραχώρηση στη Γερμανία είναι η Erlenwiese. Αυτό το έργο περιέχει δύο, καλά τεκμηριωμένες προοπτικές που θα μειωθούν οι κίνδυνοι με τη μηχανική εκμάθηση.

Πέρα από αυτό, η εξαγορά της Genexco της MCF της δίνει μια ιδιόκτητη βάση δεδομένων για 10 πρόσθετες περιοχές του έργου, συμπεριλαμβανομένων γεωλογικών, σεισμικών δεδομένων και δεδομένων πηγαδιών, τα οποία χρησιμοποιούνται για τις βάσεις περαιτέρω εξαγορών.

Τι κάνει η Ευρώπη

Και το χρονοδιάγραμμα είναι σημαντικό: η Ευρώπη έχει υποεπενδύσει στο φυσικό αέριο καθώς προσπαθεί να μειώσει τις εκπομπές άνθρακα, αλλά το φυσικό αέριο αποδεικνύεται το αποδεκτό καύσιμο γέφυρας για την ενεργειακή μετάβαση στον κόσμο. Πουθενά αυτό δεν είναι πιο οδυνηρό από ό,τι στην Ευρώπη, όπου η ενεργειακή ασφάλεια και η κλιματική αλλαγή πρέπει να λειτουργούν χέρι-χέρι.
Η MCF κάνει κάτι μοναδικό στον τομέα του φυσικού αερίου: Στόχος της είναι να αποκτήσει έκθεση στο ευρωπαϊκό φυσικό αέριο για πρώτη φορά από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία και οι δυτικές κυρώσεις διατάραξαν τις παγκόσμιες αγορές.
Η εταιρεία ελπίζει να προσφέρει στη Γερμανία, και στην ευρύτερη ευρωπαϊκή περιοχή, έναν εγχώριο δρόμο για βελτιωμένη ενεργειακή ασφάλεια, χωρίς πλήρη εξάρτηση από το φυσικό αέριο της Νορβηγίας ή το ακριβότερο LNG.
Πολύ σύντομα θα κάνουν γεώτρηση στην Αυστρία και σχεδιάζουν να ξεκινήσουν γεωτρήσεις στη Γερμανία τον Μάρτιο, καθιστώντας αυτό ένα από τα πιο συναρπαστικά νέα έργα που έχουν αφήσει πίσω τους οι supermajor από τότε που μετακόμισαν σε μεγαλύτερους χώρους υπεράκτιων.

Οι ενεργειακές εταιρείες που κερδίζουν από τις γεωπολιτικές εντάσεις

Chevron:Οι σημαντικές επενδύσεις της στο φυσικό αέριο, σε συνδυασμό με τη σταθερή δέσμευση για βιώσιμη παραγωγή πετρελαίου, τοποθετούν τη Chevron ως βασικό παράγοντα στο εξελισσόμενο ενεργειακό τοπίο, προσφέροντας αναπτυξιακή δυνατότητα και σταθερότητα.

Exxon Mobil: Η επιθετική επέκταση στο φυσικό αέριο συνδυάζεται με ισχυρές δραστηριότητες πετρελαίου, υποδηλώνοντας ένα ολοκληρωμένο όραμα για το μέλλον. Για όσους αναζητούν επενδυτικές ευκαιρίες στον ενεργειακό τομέα,προσφέρει τόσο σταθερές αποδόσεις όσο και δυναμικό ανάπτυξης, που στηρίζονται στις μακροπρόθεσμες στρατηγικές της.

ConocoPhillips: Στους επενδυτές παρουσιάζεται μια εταιρεία που προσφέρει σταθερότητα στο πετρέλαιο και δυνατότητες ανάπτυξης στο φυσικό αέριο. Οι στρατηγικές επενδύσεις και οι παγκόσμιες δραστηριότητες της εταιρείας την καθιστούν συναρπαστική επιλογή για όσους ενδιαφέρονται για ένα διαφοροποιημένο και βιώσιμο ενεργειακό χαρτοφυλάκιο.

Talos Energy: Η δέσμευση της εταιρείας για περιβαλλοντική διαχείριση και βιωσιμότητα είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της στρατηγικής της.Σε συνδυασμό με ένα στρατηγικό όραμα για ανάπτυξη ισορροπημένο με περιβαλλοντική ευθύνη, την τοποθετεί ως ελκυστική επενδυτική ευκαιρία για όσους επιθυμούν να στηρίξουν μια εταιρεία με βιώσιμη προοπτική στην παραγωγή ενέργειας.

Cheniere Energy: Στους επενδυτές προσφέρεται ένα μοναδικό πλεονέκτημα σε μια εταιρεία με πρωτοποριακή θέση στον τομέα του LNG. Η στρατηγική θέση της στην εποχή της ενεργειακής μετάβασης παρουσιάζει μια συναρπαστική περίπτωση ανάπτυξης και κερδοφορίας, που εδράζεται στη συμβολή της στην παγκόσμια στροφή προς καθαρότερες πηγές ενέργειας.

Enerplus Corporation:Κάνει σημαντικά βήματα ως διαφοροποιημένος παραγωγός ενέργειας στη Βόρεια Αμερική, με έντονη εστίαση στην ανάπτυξη της βιολογικής παραγωγής στις κύριες περιοχές της. Η αφοσίωση της εταιρείας στην ανάπτυξη με γνώμονα την αξία και τη βιωσιμότητα την τοποθετεί ως ελκυστική επενδυτική ευκαιρία για όσους επιθυμούν να συνεργαστούν με μια εταιρεία στην πρώτη γραμμή της ενεργειακής μετάβασης.

Vermilion Energy: Η διαφοροποιημένη φύση της βάσης περιουσιακών στοιχείων παρέχει μια ανθεκτική πλατφόρμα ανάπτυξης, καθιστώντας τη ελκυστική επιλογή για επενδυτές που αναζητούν έκθεση στον παγκόσμιο ενεργειακό τομέα, με ιδιαίτερη έμφαση στη βιωσιμότητα και τη συνεργασία με την κοινότητα.

Suncor Energy:Για τους επενδυτές, παρουσιάζει ένα συναρπαστικό μείγμα σταθερών εσόδων από τις εδραιωμένες δραστηριότητές της στην άμμο πετρελαίου και τις δυνατότητες ανάπτυξης που προσφέρουν οι επιχειρήσεις της στον τομέα του φυσικού αερίου. Αυτός ο συνδυασμός υπογραμμίζει την προσαρμοστικότητα και τη στρατηγική θέση της Suncor σε μια αγορά που κλίνει όλο και περισσότερο προς τη διαφοροποίηση και τη βιωσιμότητα.

Tourmaline Oil: Οι στρατηγικές εξαγορές της εταιρείας και η έμφαση στις λειτουργίες χαμηλού κόστους έχουν ενισχύσει την ανθεκτικότητα και τη λειτουργική της αποτελεσματικότητα.Αντιπροσωπεύει μια πολλά υποσχόμενη ευκαιρία που δεν επικεντρώνεται μόνο στην ενίσχυση της επιχειρησιακής της βάσης, αλλά είναι επίσης αφοσιωμένη στην περιβαλλοντική διαχείριση και τη βιωσιμότητα στον ενεργειακό τομέα.

Brookfield Renewable Partners:Οι συνεργασίες την τοποθετούν ως κύρια πηγή πράσινης ενέργειας για τους τεχνολογικούς γίγαντες κάτι που υπογραμμίζει τον ρόλο της στην υποστήριξη των ενεργειακών αναγκών του μέλλοντος, καθιστώντας την ελκυστική επένδυση για όσους ενδιαφέρονται για τη διασταύρωση της τεχνολογίας και των ΑΠΕ

TC Energy: Για τους επενδυτές, προσφέρει μια μοναδική πρόταση. Η κυριαρχία της στις υποδομές φυσικού αερίου και πετρελαίου παρουσιάζει τόσο σταθερότητα όσο και συνεχή αναπτυξιακή τροχιά σύμφωνα με τις ενεργειακές απαιτήσεις της Βόρειας Αμερικής.

Canadian Natural Resources:Η έμφαση που δίνουν στις βιώσιμες πρακτικές και την αποδοτικότητα κόστους τους ξεχωρίζει στον κλάδο. Οι επενδυτές βλέπουν ένα εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος. Ο συνδυασμός των εκτεταμένων έργων φυσικού αερίου τους με μια γερή βάση στο πετρέλαιο τους καθιστά κορυφαίους διεκδικητές στον ενεργειακό τομέα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης