Ενέργεια

Reuters: Η Nord Stream μηνύει Lloyd's και Arch Insurance για τις εκρήξεις αγωγών το 2022

Reuters: Η Nord Stream μηνύει Lloyd's και Arch Insurance για τις εκρήξεις αγωγών το 2022

Η εκτίμηση της Nord Stream για "το κόστος για την σταθεροποίηση του αγωγού, την πλήρη επισκευή και την αντικατάσταση του χαμένου αποθέματος φυσικού αερίου" είναι μεταξύ 1,2 δισ. και 1,35 δισ. ευρώ

 

Η Nord Stream ζητά περισσότερα από 400 εκατομμύρια ευρώ από τους ασφαλιστές της για τις εκρήξεις το 2022 που έσπασαν αγωγούς που είχαν σχεδιαστεί για τη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου στη Γερμανία, σύμφωνα με δικαστικές καταθέσεις που επικαλείται το Reuters.

Η Nord Stream AG κατονομάζει την Lloyd's Insurance Company και την Arch Insurance (EU) DAC  ως κατηγορορούμενους στην αγωγή της, η οποία κατατέθηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου τον περασμένο μήνα.
Η Nord Stream με έδρα την Ελβετία επιβεβαίωσε σε ένα email ότι υπάρχει μια συμβατική διαφορά στα εμπορικά δικαστήρια του Λονδίνου μεταξύ της ίδιας και των ασφαλιστών του συστήματος αγωγών.
«Ωστόσο, ζητάμε κατανόηση ότι δεν είμαστε σε θέση να παρέχουμε λεπτομερή σχόλια για τις νομικές διαδικασίες», δήλωσε η ομάδα επικοινωνίας του Nord Stream.
Οι δικαστικές καταθέσεις αναφέρουν ότι η τρέχουσα προκαταρκτική εκτίμηση της Nord Stream για "το κόστος για την σταθεροποίηση του αγωγού, την πλήρη επισκευή και την αντικατάσταση του χαμένου αποθέματος φυσικού αερίου" είναι μεταξύ 1,2 δισεκατομμυρίων και 1,35 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Η μήνυση της Nord Stream αναφέρει επίσης ότι ένας από τους αγωγούς φαινόταν «παραμορφωμένος» σε μια περιοχή όπου είχε υποστεί ζημιά, αλλά «εμφανίστηκε λείος και κομμένος» σε μια άλλη.

Τι έδειξαν οι έρευνες

Η αγωγή επικεντρώνεται στις εκρήξεις τον Σεπτέμβριο του 2022 που έσπασαν τους αγωγούς Nord Stream 1 και Nord Stream 2. Η Σουηδία –η οποία διέκοψε την έρευνά της τον περασμένο μήνα– και η Γερμανία βρήκαν ίχνη εκρηκτικών που σχετίζονται με το περιστατικό, υποδηλώνοντας ότι ήταν σκόπιμη πράξη.
Η Ρωσία και η Δύση, που διαφωνούν για την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία, επιρρίπτοντας ευθύνες η μία την άλλη. Ο καθένας αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμειξη και κανείς δεν ανέλαβε την ευθύνη.
Η Nord Stream στην αγωγή της μηνύει όλους τους ασφαλιστές που έχουν εγγραφεί στην πολιτική υπεράκτιας λειτουργίας όλων των κινδύνων της, καθώς και στην πολιτική υπέρβασης όλων των κινδύνων.
Σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα, η Nord Stream μηνύει τη Lloyd's για δικό της λογαριασμό και ως εκπρόσωπος άλλων που εγγράφονται σε συμβόλαια που εκδίδονται από ασφαλιστικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Munich Re, η οποία αρνήθηκε να σχολιάσει.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης