Ενέργεια

Αναθεωρεί προς τα κάτω τους κλιματικούς της στόχους η Shell για το 2030

Αναθεωρεί προς τα κάτω τους κλιματικούς της στόχους η Shell για το 2030
Η Shell επικαιροποίησε την στρατηγική της για την πράσινη μετάβαση
Μολονότι δεν απομακρύνεται από τον στόχο της να καταστεί μια εταιρεία με πράσινο αποτύπωμα έως το 2050, εντούτοις η Shell αναθεώρησε προς τα κάτω τον στόχο της για την μείωση των εκπομπών άνθρακα ως το 2030, σύμφωνα με το Oil Price.

Ο ολλανδο-βρετανικός ενεργειακός γίγαντας δήλωσε στην επικαιροποιημένη στρατηγική του για την ενεργειακή μετάβαση 2024 ότι θα επιδιώξει μείωση των εκπομπών άνθρακα κατά 15-20% έως το 2030, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2016, έναντι προηγούμενου στόχου για μείωση κατά 20%.

Ο μειωμένος στόχος για τις εκπομπές ρύπων είναι το αποτέλεσμα της προτεραιότητας που δίνει η Shell στην αξία έναντι του όγκου στην ενέργεια, με έμφαση σε επιλεγμένες αγορές αλλά και στην πώληση περισσότερης ενέργειας σε εμπορικούς πελάτες και λιγότερης σε πελάτες λιανικής.

«Δεδομένης αυτής της εστίασης στην αξία, αναμένουμε χαμηλότερη συνολική αύξηση των πωλήσεων ηλεκτρικής ενέργειας έως το 2030, γεγονός που οδήγησε σε επικαιροποίηση του στόχου μας για τις εκπομπές του άνθρακα», δήλωσε η Shell.

Πέρυσι, η Shell συμφώνησε να πουλήσει τις επιχειρήσεις λιανικής πώλησης οικιακής ενέργειας στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία στην Octopus Energy Group, ενώ τώρα αποσύρει τον ενδιάμεσο στόχο της για το 2035 για μείωση της καθαρών εκπομπών άνθρακα κατά 45%, «αναγνωρίζοντας την αβεβαιότητα του ρυθμού αλλαγής στην ενεργειακή μετάβαση», ανέφερε ο όμιλος στην επικαιροποίηση της κλιματικής στρατηγικής του.

Αύξηση των επενδύσεων στους υδρογονάνθρακες

Ταυτόχρονα, η εταιρεία εισήγαγε έναν νέο στόχο, με σκοπό να συμβάλει στην προώθηση της απαλλαγής του τομέα των μεταφορών από τις εκπομπές ρύπων.

Ο στόχος αυτός είναι να μειώσει τις εκπομπές και των πελατών της από τη χρήση των πετρελαιοειδών της κατά 15-20% έως το 2030 σε σύγκριση με το 2021.

Την ίδια στιγμή βέβαια, η Shell σημείωσε ότι θα απαιτηθούν επενδύσεις στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο επειδή η ζήτηση για υδρογονάνθρακες αναμένεται να μειωθεί με βραδύτερο ρυθμό από τον φυσικό ρυθμό μείωσης των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόσμο, ο οποίος είναι 4-5% ετησίως.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο διευθύνων σύμβουλος της Shell, Wael Sawan, δήλωσε ότι η μείωση της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου θα ήταν επικίνδυνη και ανεύθυνη, καθώς ο κόσμος εξακολουθεί να χρειάζεται απεγνωσμένα αυτά τα καύσιμα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης