Ενέργεια

Ο Μπιλ Γκέιτς θα κατασκευάσει το πρώτο πυρηνικό εργοστάσιο επόμενης γενιάς στις ΗΠΑ

Ο Μπιλ Γκέιτς θα κατασκευάσει το πρώτο πυρηνικό εργοστάσιο επόμενης γενιάς στις ΗΠΑ

Η TerraPower του Αμερικάνου επιχειρηματία προγραμματίζει να το θέσει σε λειτουργία το 2030

Μια εταιρεία που συνιδρύθηκε από τον Μπιλ Γκέιτς πρόκειται να ξεκινήσει την κατασκευή πυρηνικών σταθμών επόμενης γενιάς στις ΗΠΑ, εξέλιξη η οποία είναι σημαντική στον συγκεκριμένο κλάδο αν αναλογιστούμε ότι η πρόοδος στην ανάπτυξη παρόμοιας τεχνολογίας στη χώρα έχει σταματήσει τα τελευταία χρόνια εξαιτίας του ρωσοουκρανικού πολέμου.

«Η εταιρεία θα ξεκινήσει να χτίζει σε μια τοποθεσία κοντά σε εργοστάσιο άνθρακα στο Kemmerer του Wyoming τον Ιούνιο, ακόμα κι αν δεν έχει λάβει άδεια κατασκευής από τις ρυθμιστικές αρχές μέχρι τότε.

Η εταιρεία σχεδιάζει να φέρει το πυρηνικό εργοστάσιο online το 2030» είπε στους Financial Times (FT) ο Chris Levesque (Διευθύνων Σύμβουλος της TerraPower).


Η TerraPower, η οποία έχει συγκεντρώσει 1 δισεκατομμύριο δολάρια από υποστηρικτές, θα χρησιμοποιήσει υγρό νάτριο αντί για νερό για να ψύξει τους αντιδραστήρες Natrium, καθιστώντας τους φθηνότερους στη λειτουργία.

«Οι περισσότερες από τις αρχικές εργασίες στην τοποθεσία Kemmerer δεν θα σχετίζονται με την πυρηνική δραστηριότητα.

Όταν χρησιμοποιείτε υγρό νάτριο ως ψυκτικό αντί για νερό, αλλάζει το παιχνίδι.

Οι μονάδες νατρίου θα κοστίζουν το μισό από αυτό που κοστίζουν οι μονάδες αντιδραστήρα ελαφρού νερού… και προχωράμε το έργο μας αρκετά επιθετικά», είπε ο Levesque στους FT.

Ο Γκέιτς βοήθησε στην ίδρυση της TerraPower το 2006 και από τότε είναι ο πρόεδρός της. Η εταιρεία έχει πει ότι στόχος της είναι να προσφέρει στον κόσμο μια πιο προσιτή, ασφαλή και φιλική προς το περιβάλλον μορφή πυρηνικής ενέργειας.

Ο αντιδραστήρας Natrium του αναμένεται να κοστίσει 4 δισεκατομμύρια δολάρια, με περίπου το μισό κόστος να καλύπτεται από το Υπουργείο Ενέργειας. Η CRV και η Khosla Ventures είναι μεταξύ των υποστηρικτών VC της εταιρείας, ανέφερε το Reuters.

 

Δυσκολίες στην ανάπτυξη στις ΗΠΑ λόγω του ρωσοουκρανικού πολέμου

Ενώ ρωσικές και κινεζικές εταιρείες που ελέγχονται από το κράτος έχουν ήδη καταφέρει να ξεκινήσουν μικρότερους πυρηνικούς αντιδραστήρες, η πρόοδος στην ανάπτυξη παρόμοιας τεχνολογίας στις ΗΠΑ έχει σταματήσει τα τελευταία χρόνια.

Τα υψηλά επιτόκια έχουν δυσκολέψει τις νεοφυείς επιχειρήσεις να αντλήσουν χρηματοδότηση, ενώ η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και ο επακόλουθος αποκλεισμός από τις χρηματοπιστωτικές αγορές έκανε πιο δύσκολο για τις εταιρείες να προμηθευτούν το ουράνιο που απαιτείται για τους αντιδραστήρες τους.

Τον Δεκέμβριο του 2022, η TerraPower απώθησε την έναρξη του εμβληματικού της έργου κατά τουλάχιστον 2 χρόνια το οποίο ο Levesque απέδωσε στον πόλεμο στην Ουκρανία που έπληξε προμήθειες ουρανίου υψηλής ανάλυσης, χαμηλού εμπλουτισμού.

Τον περασμένο Οκτώβριο, η TerraPower έχασε τη δυνατότητα να μπει στη λίστα για τον επόμενο γύρο του διαγωνισμού της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου για μικρούς πυρηνικούς σταθμούς.

Η Rolls-Royce είναι ένας από τους κορυφαίους διεκδικητές με τα σχέδια μικρών αρθρωτών αντιδραστήρων (SMR) και έχει ήδη εξασφαλίσει περισσότερα από 200 εκατομμύρια λίρες κρατικής χρηματοδότησης στη Βρετανία.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης