Ενέργεια

Εκτόξευση 21% για τις κινεζικές εισαγωγές μαζούτ Ιανουάριο και Φεβρουάριο

Εκτόξευση 21% για τις κινεζικές εισαγωγές μαζούτ Ιανουάριο και Φεβρουάριο
Η χρήση καυσίμων bunker έχει αυξηθεί κατακόρυφα τους τελευταίους μήνες, λόγω της επαναδρομολόγησης πολλών πλοίων μακριά από την Ερυθρά Θάλασσα
Οι εισαγωγές μαζούτ της Κίνας αυξήθηκαν κατά 21% τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο σε σύγκριση με τους ίδιους μήνες του 2023, σύμφωνα με στοιχεία της κινεζικής Γενικής Διοίκησης Τελωνείων που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη.

Σύμφωνα με το Oil Price, οι εισαγωγές μαζούτ έχουν αυξηθεί στον κορυφαίο εισαγωγέα αργού πετρελαίου τους τελευταίους μήνες, καθώς τα ανεξάρτητα διυλιστήρια που εδρεύουν στην παράκτια επαρχία Shandong, έχουν αυξήσει τη χρήση μαζούτ εφόσον είναι η φθηνότερη πρώτη ύλη.   

Στα τέλη του περασμένου έτους, τα διυλιστήρια αυτά είχαν χαμηλότερες ποσοστώσεις για την εισαγωγή αργού πετρελαίου, κι έτσι επεδίωκαν μέσω της επαρχιακής κυβέρνησης της Shandong, να τους επιτραπούν επιπλέον προμήθειες μαζούτ, το οποίο είναι φθηνό και μπορεί να μεταποιηθεί σε ντίζελ και βενζίνη.

Στα τέλη του περασμένου έτους, η Κίνα διέθεσε στα διυλιστήρια μια πρόσθετη ποσόστωση για την εισαγωγή μαζούτ για το 2023.  

Αυξημένες και οι εξαγωγές

Η τάση αύξησης των εισαγωγών μαζούτ φαίνεται ότι συνεχίστηκε στις αρχές του 2024, καθώς οι κινεζικές εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 21% σε ετήσια βάση σε 3,59 εκατομμύρια μετρικούς τόνους τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία.

Τα επίπεδα εισαγωγών καυσίμων τον Ιανουάριο ήταν υψηλότερα από ό,τι τον Δεκέμβριο του 2023, αλλά οι εισαγωγές του Φεβρουαρίου υποχώρησαν από τον Ιανουάριο του 2024, λόγω των διακοπών του Σεληνιακού Νέου Έτους και των υψηλότερων αποθεμάτων μαζούτ.

Την ίδια στιγμή, οι κινεζικές εξαγωγές καυσίμων πλοίων αυξήθηκαν κατά 2,1% τον Ιανουάριο-Φεβρουάριο σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2023, μετά από ετήσια αύξηση 3,2% στις εξαγωγές καυσίμων πλοίων για ολόκληρο το 2023, σύμφωνα με τα κινεζικά στοιχεία.

Η χρήση καυσίμων bunker έχει αυξηθεί κατακόρυφα τους τελευταίους μήνες, λόγω της επαναδρομολόγησης πολλών πλοίων μακριά από την Ερυθρά Θάλασσα και τη διώρυγα του Σουέζ εξαιτίας των επιθέσεων των Χούθι σε εμπορικά πλοία στην περιοχή.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας αύξησε τις προβλέψεις του για το 2024 σχετικά με την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου, κατά 110.000 βαρέλια ανά ημέρα (bpd) από την έκθεση του Φεβρουαρίου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης