Ενέργεια

Η Γερμανία αποκτά τον πλήρη τον έλεγχο των ενεργειακών πόρων με τη συμφωνία για το δίκτυο φυσικού αερίου SEFE

Η Γερμανία αποκτά τον πλήρη τον έλεγχο των ενεργειακών πόρων με τη συμφωνία για το δίκτυο φυσικού αερίου SEFE

Η SEFE θα αναλάβει το 50,2% των μετοχών της WIGA από την Wintershall Dea

 

Η γερμανική εθνικοποιημένη ενεργειακή εταιρεία SEFE θα αναλάβει την πλήρη κυριότητα του δικτύου μεταφοράς φυσικού αερίου WIGA εξαγοράζοντας τον εταίρο της κοινοπραξίας Wintershall Dea στο τελευταίο σημάδι ότι το Βερολίνο σφίγγει τον έλεγχο της ενεργειακής υποδομής.

Η συμφωνία, μέσω της οποίας η SEFE θα αποκτήσει το μερίδιο 50,2% που δεν κατέχει ήδη στη WIGA, χρηματοδοτείται μέσω πρόσθετης κρατικής ενίσχυσης και εξακολουθεί να χρειάζεται έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ανέφεραν οι SEFE και Wintershall Dea.

Τα μέρη συμφώνησαν να μην αποκαλύψουν την τιμή αγοράς για το μερίδιο της WIGA, η οποία λειτουργεί 4.150 km (2.578 μίλια) δικτύων φυσικού αερίου που συνδέουν την κορυφαία οικονομία της Ευρώπης με πέντε γειτονικά κράτη.
Ο Wintershall Dea είπε ότι η καθαρή ρυθμιζόμενη βάση ενεργητικού της WIGA - ένα μέτρο αποτίμησης για τα ενεργειακά δίκτυα - ήταν περίπου 3 δισεκατομμύρια ευρώ.
"Η SEFE ως ο μοναδικός μέτοχος της WIGA θα διασφαλίσει ότι (διαχειριστής αγωγού φυσικού αερίου) η GASCADE μπορεί να μετατρέψει την υπάρχουσα υποδομή υψηλής απόδοσης σε υδρογόνο στο μέλλον", δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της SEFE, Egbert Laege.

«Οι υποδομές μεταφορών αποτελούν βασικό μέρος της μελλοντικής αλυσίδας αξίας υδρογόνου».
Η WIGA είναι μια εταιρεία χαρτοφυλακίου για τους χερσαίους αγωγούς Opal, Eugal και NEL, οι οποίοι συνδέονται με τα πρώην σημεία άφιξης ρωσικού φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1 - που δεν λειτουργεί μετά από έκρηξη το 2022 - στο Lubmin στη γερμανική Βαλτική Θάλασσα.
Η προγραμματισμένη συμφωνία, η οποία αναμένεται να κλείσει μέχρι το καλοκαίρι, έρχεται καθώς η Γερμανία αυξάνει τον έλεγχό της στα ενεργειακά περιουσιακά στοιχεία για να προστατεύσει την εθνική ασφάλεια μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Όπως ο μεγαλύτερος αντίπαλος της Uniper η SEFE, πρώην Gazprom Germania, διασώθηκε από το Βερολίνο κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης της ηπείρου το 2022 μέσω εισφοράς κεφαλαίου 6,3 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη διασφάλιση της ασφάλειας του εφοδιασμού.
Αργότερα αγόρασε ένα μερίδιο στην EnBW's, το ηλεκτρικό δίκτυο υψηλής τάσης TransnetBW και αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε συζητήσεις για την εξαγορά του γερμανικού τμήματος της ολλανδικής εταιρείας δικτύου TenneT.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης