Ενέργεια

IEF: Κομβικό ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση θα παίξουν οι αγορές άνθρακα

IEF: Κομβικό ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση θα παίξουν οι αγορές άνθρακα
Οι αγορές άνθρακα διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην ευθυγράμμιση των πόρων για την επίτευξη των παγκόσμιων στόχων για το κλίμα
Οι αγορές άνθρακα θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην επίτευξη των στόχων για το κλίμα, την ενεργειακή ασφάλεια και τη βιώσιμη ανάπτυξη, ενισχύοντας την αποτελεσματικότητα της ενεργειακής μετάβασης και συγκεντρώνοντας χρήματα για έργα καθαρής ενέργειας, σύμφωνα με τον Joseph McMonigle, Γενικό Γραμματέα του Διεθνούς Φόρουμ Ενέργειας (ΙEF).

Ο κ. McMonigle μιλούσε κατά την παρουσίαση μιας νέας έκθεσης με τίτλο «Ο ρόλος των αγορών άνθρακα στις μεταβάσεις», η οποία εστιάζει στις δυνατότητες των αγορών άνθρακα να επιταχύνουν τη μετάβαση σε καθαρές μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και την καθολική πρόσβαση σε οικονομικά προσιτή και αξιόπιστη ενέργεια στο πλαίσιο της συμφωνίας του Παρισιού και των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης.

«Οι αγορές άνθρακα διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην ευθυγράμμιση των πόρων για την επίτευξη των παγκόσμιων στόχων μας για το κλίμα, την ενεργειακή ασφάλεια και το οικονομικό κόστος», δήλωσε ο Joseph McMonigle, Γενικός Γραμματέας του IEF.

«Βρίσκονται όμως σε ένα σημείο καμπής. Με στενότερη διεθνή συνεργασία και καίριες ρυθμίσεις, μπορούν να συγκεντρωθούν δισεκατομμύρια δολάρια για έργα καθαρής ενέργειας, ιδίως στον αναπτυσσόμενο κόσμο, που διαφορετικά δεν θα μπορούσαν να ξεκινήσουν», πρόσθεσε.

Ο ρόλος των εθελοντικών αγορών άνθρακα

Η έκθεση εξετάζει την κατάσταση τόσο στις αγορές υποχρεωτικής συμμόρφωσης όσο και στην ταχέως αναδυόμενη εθελοντική αγορά άνθρακα (VCM), όπου οι εταιρείες αντισταθμίζουν τις εκπομπές χρηματοδοτώντας έργα που απομακρύνουν ή αποφεύγουν την παραγωγή CO2, συχνά σε άλλες χώρες.

Επισημαίνει επίσης τις σημαντικές δυνατότητες των αγορών άνθρακα να δημιουργήσουν επενδύσεις για τεχνολογίες δέσμευσης, αξιοποίησης και αποθήκευσης άνθρακα (CCUS).

Επί του παρόντος, τα έργα CCUS δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής των κινήτρων της αγοράς άνθρακα, παρά την ικανότητά τους να μειώνουν σημαντικά τις εκπομπές Co2.

«Τα κίνητρα που παρέχονται από τις αγορές άνθρακα για την CCUS αναμένεται να διευκολύνουν την ταχύτερη ανάπτυξη αυτής της τεχνολογίας και την περαιτέρω μείωση του σχετικού κόστους», συμπληρώνει η έκθεση.

Τα πιστωτικά μόρια άνθρακα θα μπορούσαν επίσης να χρησιμοποιηθούν για τη βελτίωση των οικονομικών της καθαρής παραγωγής υδρογόνου και άλλων τεχνολογιών που βασίζονται στην CCUS, ενώ η χρηματοδότηση από τις αγορές άνθρακα θα μπορούσε να εφαρμοστεί στην τεχνολογική ανάπτυξη υλικών χαμηλής έντασης άνθρακα που θα μπορούσαν κάποια στιγμή να μετασχηματίσουν βιομηχανίες που βασίζονται στο σκυρόδεμα, τον χάλυβα, το πλαστικό, την αμμωνία και τον χάλυβα.

Ζωτικής σημασίας η συμφωνία για το άρθρο 6

Για τις χώρες που δεν έχουν ακόμη εισαγάγει αγορές άνθρακα υποχρεωτικής συμμόρφωσης, «οι εθελοντικές αγορές αποτελούν ένα πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση τόσο των εθνικών όσο και των διεθνών κλιματικών προκλήσεων», αναφέρει η έκθεση.

Ο McMonigle από πλευράς του προέτρεψε τις κυβερνήσεις να οριστικοποιήσουν τη συμφωνία για το άρθρο 6 της Συμφωνίας του Παρισιού, το οποίο παρέχει το πλαίσιο για τις χώρες να εμπορεύονται διεθνώς πιστωτικά μόρια άνθρακα το οποίο θεωρείται ζωτικής σημασίας για την επίτευξη των εθνικών κλιματικών στόχων.

«Η συμφωνία για το άρθρο 6 είναι το κλειδί για την απελευθέρωση του δυναμικού των διεθνών αγορών άνθρακα και ελπίζουμε να δούμε μεγαλύτερη πρόοδο στην COP29 στο Αζερμπαϊτζάν», δήλωσε ο ίδιος.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης