Ενέργεια

Πότε θα «επιτεθούν» οι παραγωγοί φυσικού αερίου; (Oil Price)

Πότε θα «επιτεθούν» οι παραγωγοί φυσικού αερίου; (Oil Price)
Τα αποθέματα φυσικού αερίου την εβδομάδα έως τις 22 Μαρτίου ήταν 41% περισσότερα από τον μέσο όρο της πενταετίας και 23% υψηλότερα από πέρυσι την ίδια περίοδο
Οι Αμερικανοί παραγωγοί φυσικού αερίου μειώνουν την παραγωγή τους ως απάντηση στις πολυετείς χαμηλές τιμές, ωστόσο κοιτάζουν πέρα από την τρέχουσα ύφεση, προετοιμαζόμενοι να δώσουν εκ νέου ώθηση στην παραγωγή.

«Το φυσικό αέριο τιμολογείται επί του παρόντος στο κόστος παραγωγής ή κάτω από αυτό», δήλωσε στέλεχος εταιρείας έρευνας και παραγωγής στην τριμηνιαία έρευνα της Dallas Fed για την ενέργεια που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα.

Σύμφωνα με το Oil Price, oι τιμές είναι σε ιστορικό χαμηλό εξαιτίας της μικρής χειμερινής ζήτησης λόγω των ηπιότερων καιρικών συνθηκών, της παραγωγής ρεκόρ στο τέλος του 2023 και των υψηλότερων από το μέσο όρο αποθεμάτων φυσικού αερίου.  

Τα αποθέματα φυσικού αερίου την εβδομάδα έως τις 22 Μαρτίου ήταν 41% περισσότερα από τον μέσο όρο της πενταετίας και 23% υψηλότερα από πέρυσι την ίδια περίοδο, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της EIA.

Μεγαλώνουν τα αποθέματα

Η υπερπροσφορά και οι χαμηλές τιμές ώθησαν πολλούς παραγωγούς να αρχίσουν να μειώνουν την παραγωγή, μολονότι ορισμένοι συσσωρεύουν αποθέματα από κοιτάσματα, τα οποία είναι σε φάση stand by ώστε όταν ο τιμές ανακάμψουν να αρχίζουν και πάλι την εξόρυξη.

Οι παραγωγοί αναμένουν ότι οι τιμές του φυσικού αερίου θα ανακάμψουν το επόμενο έτος εν μέσω της αυξανόμενης ζήτησης για εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου και νέων μονάδων εξαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου που προβλέπεται να ξεκινήσουν τη λειτουργία τους το 2025.

Τι λένε οι εταιρείες

Στην ανακοίνωση των κερδών του 4ου τριμήνου του 2023 τον Φεβρουάριο, η Chesapeake Energy δήλωσε ότι θα κατασκευάσει νέα παραγωγική δυναμικότητα για να ευθυγραμμιστεί με τη ζήτηση των καταναλωτών την επόμενη χρονιά.

Άλλες αμερικανικές εταιρείες γεωτρήσεων φυσικού αερίου, συμπεριλαμβανομένης της EQT Corporation, του σημερινού κορυφαίου παραγωγού, έχουν επίσης μειώσει την παραγωγή ως απάντηση στις χαμηλές εγχώριες τιμές.

«Ενώ οι εταιρείες προστατεύουν σίγουρα τις ταμειακές ροές, όλες θέλουν να είναι έτοιμες να εξυπηρετήσουν το επόμενο κύμα έργων LNG που θα τεθούν σε λειτουργία το 2025», έγραψε αυτή την εβδομάδα η Erin Faulkner της Enverus.

Αισιόδοξες οι προβλέψεις

Παρά τις πολυετείς χαμηλές τιμές φυσικού αερίου στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι εγχώριοι παραγωγοί συνεχίζουν να είναι αισιόδοξοι για τις μακροπρόθεσμες προοπτικές του φυσικού αερίου ως καυσίμου, τόσο στην Αμερική όσο και στο εξωτερικό.  

Οι πρόσφατες συμφωνίες για την προμήθεια υγροποιημένου φυσικού αερίου και την επέκταση του midstream δείχνουν μια αισιόδοξη άποψη στον κλάδο σχετικά με την παγκόσμια ζήτηση φυσικού αερίου και τον ρόλο που θα μπορούσαν να διαδραματίσουν οι ΗΠΑ στην κάλυψη της εν λόγω ζήτησης, παρά τη διακοπή των ελέγχων αδειών LNG.  

Οι τιμές του Henry Hub θα αυξηθούν μέχρι το τέλος του 2024 και ακόμη περισσότερο μεσοπρόθεσμα, σύμφωνα με τα στελέχη που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Dallas Fed Energy Survey.

Οι συμμετέχοντες στην έρευνα αναμένουν τιμή φυσικού αερίου Henry Hub 2,59 δολάρια ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες (MMBtu) στο τέλος του έτους, σε σύγκριση με μέση τιμή 1,44 δολάρια ανά MMBtu μέχρι το μεγαλύτερο μέρος του Μαρτίου, όταν συλλέχθηκαν οι απαντήσεις της έρευνας.

Τα στελέχη βλέπουν τις τιμές του Henry Hub στα 3,18 δολάρια ανά MMBtu σε δύο χρόνια από τώρα και στα 3,94 δολάρια ανά MMBtu σε πέντε χρόνια από τώρα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης