Ενέργεια

Reuters: Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα μειώνουν τις εξαγωγές μεσαίου αργού

Reuters: Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα μειώνουν τις εξαγωγές μεσαίου αργού

Περίπου 300.000 βαρέλια λιγότερα σε σύγκριση με το 2023

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) μειώνουν τις εξαγωγές της κατηγορίας Upper Zakum καθώς στέλνουν περισσότερους όγκους αργού πετρελαίου μεσαίου όξινου σε ένα τεράστιο εγχώριο διυλιστήριο, δήλωσαν έμποροι και αναλυτές στο Reuters.

Η ADNOC (η κρατική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου ενός από τους κορυφαίους παραγωγούς και εξαγωγείς του ΟΠΕΚ), εκτιμάται ότι είχε στείλει περίπου 650.000 βαρέλια ημερησίως (bpd) αργού πετρελαίου Upper Zakum τον Μάρτιο, σε σύγκριση με τον μηνιαίο μέσο όρο περίπου 940.000 bpd το 2023, σύμφωνα με στα στοιχεία της Rstad Energy που επικαλείται το γνωστό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ταυτόχρονα, η ADNOC εξήγαγε περισσότερους όγκους ελαφρύτερης και γλυκύτερης ποιότητας Murban για να αντικαταστήσει χαμηλότερους όγκους Upper Zakum, σύμφωνα με εμπόρους και αναλυτές.

Περισσότερο αργό πετρέλαιο Upper Zakum κυκλοφορεί τώρα στο ανακαινισμένο διυλιστήριο Ruwais της ADNOC το οποίο έχει ικανότητα επεξεργασίας 837.000 bpd αργού.

 

Οι δράσεις της ADNOC την τελευταία 6ετία

Το 2018, η ADNOC ανακοίνωσε ότι θα επενδύσει 3,1 δισεκατομμύρια δολάρια για να εισαγάγει ευελιξία επεξεργασίας αργού στο διυλιστήριο πετρελαίου Ruwais.

Έκτοτε, το διυλιστήριο έχει τροποποιηθεί για να επιτρέψει στο συγκρότημα Ruwais Refinery-West της ADNOC να επεξεργάζεται έως και 420.000 bpd αργού πετρελαίου Upper Zakum ή παρόμοιων τύπων αργού.

Αυτό απελευθέρωσε περισσότερους όγκους αργού πετρελαίου Murban των ΗΑΕ το οποίο πιάνει υψηλότερη τιμή στις παγκόσμιες αγορές πετρελαίου, για να χρησιμοποιηθούν για εξαγωγικές πωλήσεις.

Για την τροποποίηση του διυλιστηρίου εκείνη την εποχή, η ADNOC ανέφερε ότι «μπορούμε να μεγιστοποιήσουμε το όφελος από τις διαφορές τιμών για να ενισχύσουμε τα περιθώρια κέρδους του διυλιστηρίου, να βελτιώσουμε τα προϊόντα μεσαίας απόσταξης και να απελευθερώσουμε πολύτιμο αργό Murban στην αγορά».

Η ADNOC άρχισε να χρησιμοποιεί το Upper Zakum στο εγχώριο διυλιστήριο της τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους, ανέφεραν έμποροι στο Reuters.

Το φθινόπωρο του 2023, πηγές που γνωρίζουν τα σχέδια της ADNOC είπαν στο Reuters ότι η εταιρεία του Άμπου Ντάμπι είχε ήδη ενημερώσει ορισμένους από τους πελάτες της ότι θα μείωνε τον όγκο της προσφοράς Upper Zakum το 2024.

Από την άλλη πλευρά, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δήλωσαν ότι θα ενισχύσουν την προσφορά του πιο ακριβού αργού πετρελαίου Murban, ειδικά καθώς ο παραγωγός της Μέσης Ανατολής κέρδισε υψηλότερη ποσόστωση βάσει της συμφωνίας του ΟΠΕΚ+ για το 2024.

Οι εισαγωγείς του μεσαίου ξινού βαθμού Upper Zakum των ΗΑΕ (κυρίως η Κίνα), θα πρέπει τώρα να ψάξουν την αγορά για άλλες πηγές βαρύτερου αργού.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης