Ενέργεια

Reuters: Μειώθηκε κατά 50.000 bpd η παραγωγή πετρελαίου του ΟΠΕΚ τον Μάρτιο - Περιορίσθηκαν οι εξαγωγές του Ιράκ

Reuters: Μειώθηκε κατά 50.000 bpd η παραγωγή πετρελαίου του ΟΠΕΚ τον Μάρτιο - Περιορίσθηκαν οι εξαγωγές του Ιράκ

Η επιτροπή του ΟΠΕΚ+ συνεδριάζει την Τετάρτη, δεν αναμένονται αλλαγές πολιτικής

 

Η παραγωγή πετρελαίου του ΟΠΕΚ μειώθηκε τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με έρευνα του Reuters τη Δευτέρα, αντανακλώντας τις χαμηλότερες εξαγωγές από το Ιράκ και τη Νιγηρία σε ένα πλαίσιο συνεχιζόμενων εθελοντικών περικοπών της προσφοράς από ορισμένα μέλη που συμφωνήθηκαν με την ευρύτερη συμμαχία ΟΠΕΚ+.

Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών άντλησε 26,42 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως (bpd) τον περασμένο μήνα, μειωμένα κατά 50.000 bpd από τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με την έρευνα, που βασίζεται σε δεδομένα ναυτιλίας και πληροφορίες από πηγές του κλάδου.

Αρκετά μέλη του OPEC+, που περιλαμβάνει τον ΟΠΕΚ, τη Ρωσία και άλλους συμμάχους, έκαναν νέες περικοπές τον Ιανουάριο για να αντιμετωπίσουν την οικονομική αδυναμία και την αύξηση της προσφοράς εκτός του ομίλου. Οι παραγωγοί συμφώνησαν τον περασμένο μήνα να τα διατηρήσουν στη θέση τους μέχρι τα τέλη Ιουνίου.
Μια ομάδα υπουργών του ΟΠΕΚ+ συνεδριάζει την Τετάρτη για να επανεξετάσει την αγορά και την παραγωγή των μελών και δεν αναμένεται να προτείνει αλλαγές πολιτικής ενόψει της επόμενης πλήρους συνεδρίασης του ομίλου που έχει οριστεί για την 1η Ιουνίου.

Στόχοι και άντληση

Οι μεγαλύτερες μειώσεις της παραγωγής τον Μάρτιο προήλθαν από το Ιράκ και τη Νιγηρία, σύμφωνα με την έρευνα.
Το Ιράκ τον περασμένο μήνα υποσχέθηκε να μειώσει τις εξαγωγές για να αντισταθμίσει την άντληση πάνω από τον στόχο του ΟΠΕΚ, μια υπόσχεση που θα μείωνε τις αποστολές κατά 130.000 bpd από τον Φεβρουάριο.
Η παραγωγή της Νιγηρίας μειώθηκε επίσης, με τις εξαγωγές να μειώνονται πιο απότομα σύμφωνα με ορισμένους ιχνηλάτες πλοίων καθώς το διυλιστήριο Dangote έλαβε περισσότερα φορτία.
Ιράκ, Νιγηρία και της Γκαμπόν άντλησαν περισσότερα από όσα είχαν στόχο. Οι παραγωγοί του Κόλπου, η Σαουδική Αραβία, το Κουβέιτ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα διατήρησαν την παραγωγή κοντά στους εθελοντικούς στόχους τους, σύμφωνα με την έρευνα, όπως και η Αλγερία.
Η παραγωγή στο Ιράν, που εξαιρείται από τις ποσοστώσεις, υποχώρησε, σύμφωνα με την έρευνα. Το Ιράν εξακολουθεί να κινείται κοντά στο υψηλό πέντε ετών που έφτασε τον Νοέμβριο, αφού σημείωσε μία από τις μεγαλύτερες αυξήσεις της παραγωγής του ΟΠΕΚ το 2023, παρά τις κυρώσεις που εξακολουθούν να ισχύουν από τις ΗΠΑ.

Δεν υπήρξε σημαντική αύξηση της παραγωγής από καμία χώρα του ΟΠΕΚ τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με την έρευνα. Η Λιβύη, που εξαιρείται επίσης από τις ποσοστώσεις, άντλησε επιπλέον 20.000 bpd καθώς η παραγωγή της χώρας επέστρεψε στο φυσιολογικό μετά τη διακοπή του Φεβρουαρίου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης