Οι μεγάλες ηλεκτρικές αντλίες θερμότητας το "κλειδί" για την απανθρακοποίηση της ευρωπαϊκής βιομηχανίας

Οι μεγάλες ηλεκτρικές αντλίες θερμότητας το

Η παγκόσμια αγορά για μεγάλες αντλίες θερμότητας θα μπορούσε να αυξάνεται κατά 15% ετησίως στα 40 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2030, εκτιμά ο Andrea Magalini, γενικός διευθυντής της Turboden

 

Αν και η ΕΕ έχει επικεντρώσει το μεγαλύτερο μέρος της βιομηχανικής της προσπάθειας για την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές στην παραγωγή και χρήση υδρογόνου, σε ένα εργοστάσιο δυτικά του Μιλάνου, στην Ιταλία, βρίσκεται σε εξέλιξη μια "ήρεμη επανάσταση" – η ηλεκτροδότηση θερμότητας χαμηλότερων θερμοκρασιών σύμφωνα με το energymarketprice.

Η βιομηχανική ζήτηση θερμότητας είναι ένας από τους μεγαλύτερους μεμονωμένους παράγοντες κατανάλωσης ενέργειας, ένα μεγάλο μέρος αυτής της ζήτησης αφορά θερμοκρασίες κάτω των 200°C, αντιπροσωπεύοντας το 37% της βιομηχανικής ζήτησης στη Γερμανία, σύμφωνα με μελέτη της δεξαμενής σκέψης Agora Energiewende.

Οι μεγάλες αντλίες θερμότητας βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των προσπαθειών για την απαλλαγή από τον άνθρακα. Όπως οι αντλίες θερμότητας για σπίτια ή διαμερίσματα, αυτά τα μηχανήματα χρησιμοποιούν ηλεκτρισμό για να πολλαπλασιάσουν τη θερμότητα του περιβάλλοντος στον αέρα, το έδαφος ή το νερό. Αλλά σε αντίθεση με τις άλλες εκδόσεις, είναι εκατοντάδες φορές πιο ισχυρές, κοστίζουν εκατομμύρια ευρώ και μπορούν να παράγουν φθηνά θερμοκρασίες έως και 200 °C – εάν παρέχονται με τη σωστή πηγή θερμότητας.

Η βιομηχανική θερμότητα κάτω των 200°C χρησιμοποιείται συνήθως για την παραγωγή ατμού, όπως χρησιμοποιείται στη χημική βιομηχανία, ή για τη διαδικασία ξήρανσης στην κατασκευή χαρτιού.
Η ιταλική Turboden εγκαθιστά μια αντλία θερμότητας 12 MW για έναν παραγωγό χαρτοπολτού και χαρτιού στη Φινλανδία, η δουλειά του οποίου είναι να παίρνει θερμότητα 100 °C από την εξάτμιση του εργοστασίου και να την ανεβάζει στους 170 °C.

Μεγάλες δυνατότητες, άμεσες προκλήσεις

Μέχρι τώρα, οι Βρυξέλλες έχουν επικεντρώσει μεγάλο μέρος της βιομηχανικής τους προσπάθειας για την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές στην παραγωγή και χρήση υδρογόνου, ενός αερίου καθαρής καύσης. Αυτή η τεχνολογία είναι πολύ πιο κατάλληλη για την παραγωγή υψηλότερων θερμοκρασιών – το άλλο 63% της ζήτησης βιομηχανικής θερμότητας.
Οι βιομηχανικές και οικιακές αντλίες θερμότητας δεν έχουν λάβει την ίδια προσοχή – ένα σχέδιο δράσης που είχε ανακοινωθεί προηγουμένως αφαιρέθηκε από την ατζέντα της επιτροπής τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους.

«Είναι ακόμη οικονομικά δύσκολα για μεγάλες αντλίες θερμότητας», στην Ευρώπη, λέει ο κορυφαίος ειδικός Jan Rosenow, επικεφαλής της δεξαμενής σκέψης καθαρής ενέργειας, Regulatory Assistance Project (RAP), αποδίδοντας την έλλειψη επιτυχίας τους σε δύο παράγοντες: «Οι χαμηλές τιμές του φυσικού αερίου και υψηλό κόστος κεφαλαίου».

Ενώ οι μεγάλες αντλίες θερμότητας μπορεί να είναι φθηνότερες στη λειτουργία από την παραγωγή θερμότητας από ορυκτά καύσιμα, το αρχικό κόστος επένδυσης τείνει να είναι υψηλότερο.

Αλλά ο Andrea Magalini, γενικός διευθυντής της Turboden, παραμένει αισιόδοξος.Μιλώντας σε δημοσιογράφους στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στην Μπρέσια της Ιταλίας, ο Magalini προβλέπει «λαμπρές εξελίξεις για την αγορά αντλιών θερμότητας την επόμενη δεκαετία».
Η παγκόσμια αγορά για μεγάλες αντλίες θερμότητας θα μπορούσε να αυξάνεται κατά 15% ετησίως στα 40 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2030, πρόσθεσε.

Οι εμπειρογνώμονες επισημαίνουν την ευρωπαϊκή ενεργειακή κρίση και την αυξανόμενη πίεση για απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές, ως την αιτία για την ξαφνική αύξηση της ζήτησης για μεγάλες αντλίες θερμότητας.

Η Turboden θέλει να κατακτήσει ένα μικρό μερίδιο αυτής της αγοράς: έως το 2026, η εταιρεία θέλει να αυξήσει τις πωλήσεις της από 120 εκατομμύρια ευρώ ετησίως σε 200 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με τον CEO Paolo Bertuzzi – κυρίως λόγω της πώλησης περισσότερων αντλιών θερμότητας.

Ωστόσο, ο Magalini τονίζει ότι η αγορά θα είναι τεράστια. Ήδη σχεδιάζει ετήσιες πωλήσεις δέκα μεγάλων αντλιών θερμότητας, η καθεμία με ελάχιστη ισχύ 5 MW – οι περισσότερες από τις οποίες είναι προσαρμοσμένες στις προδιαγραφές των πελατών.

Άλλοι Ευρωπαίοι παίκτες είναι στην ευχάριστη θέση να κατακτήσουν το μερίδιό τους σε αυτήν την αναπτυσσόμενη αγορά: οι γερμανικές, η Siemens Energy και η Maschinenfabrik Augsburg-Nürnberg (MAN) πρωτοστατούν. Η Siemens σύναψε πρόσφατα συμφωνία με τη Heineken για την προμήθεια 15 μεγάλων αντλιών θερμότητας για τα ζυθοποιεία της έως το 2025.

Ποιοί τομείς οδηγούν τη ζήτηση

Παράλληλα με τις βιομηχανικές διεργασίες, δύο άλλοι βασικοί τομείς κεντρίζουν το ενδιαφέρον για τη θερμότητα με απαλλαγή από τον άνθρακα, λέει ο Bertuzzi.

Πρώτον, η κεντρική θέρμανση για κατοικημένες περιοχές. Η MAN κατασκευάζει ένα τεράστιο έργο 50 MW, για την παροχή θέρμανσης για 25.000 σπίτια στην πόλη Esbjerg της Δανίας. Το έργο θα χρησιμοποιήσει το θαλασσινό νερό ως τοπική πηγή θερμότητας, ενισχύοντας τις θερμοκρασίες πριν αντληθεί το ζεστό νερό στα σπίτια.

Δεύτερον, υπάρχει δέσμευση άνθρακα που απαιτεί πράσινη θερμότητα. Τα έργα δέσμευσης άνθρακα δεν έχουν ακόμη υλοποιηθεί σε κλίμακα, αλλά τελικά θα δουν τις αντλίες θερμότητας να παράγουν τον ατμό που είναι απαραίτητος για την προετοιμασία κρίσιμων χημικών ουσιών.

Φιλόδοξος τομέας

«Δεν ξέρω αν η έναρξη της μεγάλης αγοράς αντλιών θερμότητας είναι το 2024, αλλά οι προσφορές είναι σίγουρα εκεί», λέει ο διευθύνων σύμβουλος της Turboden, προσθέτοντας ότι οι εταιρείες κοινής ωφέλειας ήταν οι σημερινοί κορυφαίοι πελάτες, έχοντας τη δυνατότητα να ξοδεύουν μετρητά από την Ευρώπη από το Ταμείο ανάκαμψης.

Αυτό που κάποτε ήταν ένα εξειδικευμένο ενδιαφέρον, τώρα γίνεται μια κύρια επιχείρηση. Οι εκθέσεις του κλάδου, όπως το Συμπόσιο Αντλίας Θερμότητας Υψηλής Θερμοκρασίας της Κοπεγχάγης, έχουν αυξηθεί κατά 400% τα τελευταία χρόνια.

Μια νέα δημοπρασία «Carbon Contracts for Difference» που ξεκίνησε η γερμανική κυβέρνηση νωρίτερα αυτό το μήνα θα κατευθύνει 84 δισεκατομμύρια ευρώ σε βιομηχανικές εταιρείες που ελπίζουν να απελευθερωθούν από τον άνθρακα, ενώ θα ακολουθήσουν 19 δισεκατομμύρια ευρώ σε δεύτερο γύρο το φθινόπωρο.

Οι εταιρείες χαρτιού και η χημική βιομηχανία θα μπορούσαν να τα πάνε καλά σε αυτές τις δημοπρασίες – καθώς αντιπροσωπεύουν μεγάλο μέρος της γερμανικής ζήτησης για βιομηχανική θερμότητα χαμηλής θερμοκρασίας.
Το μέλλον φαίνεται πολλά υποσχόμενο για μεγάλες αντλίες θερμότητας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης