Βιομηχανία & Απανθρακοποίηση

Τιτάν: Επένδυση πάνω από 500 εκατ. για το Carbon Capture Storage στο Καμάρι Βοιωτίας

Τιτάν: Επένδυση πάνω από 500 εκατ. για το Carbon Capture Storage στο Καμάρι Βοιωτίας

Παπαλεξόπουλος: Το 2030 τα εγκαίνια του έργου - Σκυλακάκης: Δημιουργία μηχανισμού στήριξης λειτουργικών δαπανών

 

Θα ξεπεράσει τα 500 εκατ. ευρώ η επένδυση για τη δέσμευση και αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα (CCS) που σχεδιάζει ο όμιλος Τιτάν στο εργοστάσιο παραγωγής τσιμέντου στο Καμάρι Βοιωτίας. Πρόκειται για το πρωτοποριακό έργο Ήφαιστος που έχει ήδη εξασφαλίσει χρηματοδότηση 234 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Καινοτομίας της ΕΕ και η δημιουργία του θα μηδενίσει τις εκπομπές ρύπων του συγκεκριμένου εργοστασίου του ομίλου το 2030.

Το έργο χαρακτηρίστηκε ως υψηλού ρίσκου για γεωστρατηγικούς όσο και τεχνολογικούς λόγους, τόσο από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρο Σκυλακάκη όσο και από τον πρόεδρο του ομίλου Τιτάν, αλλά και του ΣΕΒ Δημήτρη Παπαλεξόπουλου, καθώς η δημιουργία του εμπεριέχει μεγάλες τεχνολογικές προκλήσεις ενώ η οικονομική του βιωσιμότητα του εξαρτάται από τις τιμές του CO2 στα χρηματιστήρια ρύπων.

Πάντως ο κ. Παπαλεξόπουλος δεσμεύθηκε ότι τα εγκαίνια του έργου θα γίνουν το 2030, ενώ από την πλευρά του ο κ. Σκυλακάκης σημείωσε πως η πολιτεία προχωρεί στις αναγκαίες ενέργειες για τη δημιουργία αποθήκης διοξειδίου του άνθρακα στο εξαντλημένο κοίτασμα του Πρίνου. Παράλληλα ανακοίνωσε την καθιέρωση ειδικού μηχανισμού στήριξης των λειτουργικών δαπανών τέτοιων πρωτοποριακών έργων, από τα έσοδα των δημοπρασιών ρύπων.

Αναφερόμενος γενικότερα στην πράσινη μετάβαση της Ευρώπης ο κ. Σκυλακάκης σημείωσε ότι τα επόμενα χρόνια θα δοκιμαστεί η αποτελεσματικότητα όλων των συστημάτων των χωρών της Ευρώπης αφού οι πόροι που διατίθεται για την πράσινη μετάβαση δεν είναι αρκετοί.

Για το ίδιο θέμα ο κ. Παπαλεξόπουλος είπε ότι θα πρέπει να βρεθεί μια ισορροπία μεταξύ της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής βιομηχανίας στο παγκόσμιο περιβάλλον και της πράσινης μετάβασης σημειώνοντας ότι τα βήματα δεν πρέπει να είναι πιο αργά αλλά θα πρέπει να γίνονται με περισσότερο έξυπνο τρόπο, φέρνοντας ως παράδειγμα τη δημιουργία ενός μηχανισμού μοριοδότησης των πράσινων προϊόντων και πρακτικών στις δημόσιες ή άλλες συμβάσεις.

Το μεγαλύτερο στην Ευρώπη

Το έργο Ήφαιστος που θεωρείται το μεγαλύτερο του είδους του στην Ευρώπη, εντάσσεται στο γενικότερο πρόγραμμα του ομίλου Τιτάν για μηδενισμό του ανθρακικού αποτυπώματος το 2050 σε όλες τις εγκαταστάσεις του ανά τον κόσμο. Το έργο προβλέπει την κατασκευή βιομηχανικής κλίμακας, μονάδα δέσμευσης άνθρακα στο εργοστάσιο του Καμαρίου η οποία θα δεσμεύει 1,9 εκατομμύρια τόνους CO₂ ετησίως και έτσι θα παράγονται 3 εκατ τόνοι τσιμέντου μηδενικού άνθρακα ετησίως. Οι επενδύσεις που γίνονται στο εργοστάσιο Καμαρίου έχουν ως στόχο το 2030, το 65% των καυσίμων που χρησιμοποιούνται στην μονάδα να είναι εναλλακτικά καύσιμα. Μάλιστα ήδη έχουν εγκατασταθεί εκεί μικρές μονάδες παραγωγής πράσινου υδρογόνου που χρησιμοποιείται στην παραγωγή τσιμέντου.


τιταν_1.JPG

Πρέπει να σημειωθεί ότι χθες στο εργοστάσιο του Καμαρίου όπου βρέθηκαν οι υπουργοί ΠΕΝ Θόδωρος Σκυλακάκης και Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας εγκαινιάστηκε μια άλλη σημαντική επένδυση του ομίλου Τιτάν για την καύση εναλλακτικών καυσίμων προερχόμενων από ανακύκλωση στο πλαίσιο της παραγωγικής διαδικασίας.

Πρόκειται για επένδυση ύψους 26 εκατ. ευρώ που αφορά την αναβάθμιση της γραμμής παραγωγής τσιμέντου, μέσω της χρήσης εναλλακτικών καυσίμων καθώς και την λειτουργία προασβεστοποιητή (pre-calciner). Η ενσωμάτωση της νέας τεχνολογίας προασβεστοποιητή επιτρέπει στον Όμιλο να διευρύνει περαιτέρω την ήδη υπάρχουσα γκάμα προϊόντων τσιμέντου χαμηλού ανθρακικού αποτυπώματος, ώστε να ανταποκρίνεται στην ολοένα αυξανόμενη ζήτηση σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Ταυτόχρονα, βελτιώνει την αποδοτικότητα και ανταγωνιστικότητα του εργοστασίου στο Καμάρι. Σημειώνεται ότι το εργοστάσιο του Καμαρίου θα απορροφά 200.000 τόνους προϊόντων ανακύκλωσης ανά έτος.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης