Ενέργεια

Ταυτοποίηση πελατών 1,5 εκατ. μετρητών ζήτησε το ΥΠΕΝ από ΑΑΔΕ και ΔΕΔΔΗΕ

Ταυτοποίηση πελατών 1,5 εκατ. μετρητών ζήτησε το ΥΠΕΝ από ΑΑΔΕ και ΔΕΔΔΗΕ

Τι θα γίνει με τους "ορφανούς" μετρητές

 

Την έναρξη της διαδικασίας διασταύρωσης στοιχείων προκειμένου να ξεκαθαρίσει το ιδιαιτέρως σημαντικό ζήτημα της έλλειψης έγκυρων στοιχείων Αριθμού Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) και διευθύνσεων για την ταυτοποίηση των πελατών που αντιστοιχούν σε τουλάχιστον 1,5 εκατ. μετρητές ρεύματος, ζήτησε σύμφωνα με πληροφορίες, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας από την ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων) και τον ΔΕΔΔΗΕ.


Το πρόβλημα είχε επισημάνει και ο Ελληνικός Σύνδεσμος Προμηθευτών Ενέργειας (ΕΣΠΕΝ) σε επιστολή που είχε αποστείλει προς τη διοίκηση της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) αλλά και προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) στις αρχές Φεβρουαρίου.

Ο αριθμός των παροχών οι οποίοι καταγράφονται στο πληροφοριακό σύστημα «ΘΑΛΗΣ» του ΔΕΔΔΗΕ με μη έγκυρο ΑΦΜ αποτελεί μείζον ζήτημα για τον τομέα της προμήθειας ρεύματος, όπως επίσης και η έλλειψη αναφοράς της διεύθυνσης σημαντικού αριθμού πελατών, ιδίως για τις περιπτώσεις καταναλωτών οι οποίοι μεταπίπτουν σε καθεστώς Καθολικής Υπηρεσίας. Κι αυτό διότι οι δικαιούχοι της Καθολικής Υπηρεσίας περιέρχονται στο πελατολόγιο των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας αυτομάτως, δίχως να προηγείται η σύναψη Σύμβασης Προμήθειας ρεύματος.


Ποιοι εμπίπτουν στην Καθολική Υπηρεσία

Ελλείψει έγκυρων στοιχείων, η ταυτοποίηση καιη τιμολόγηση μεγάλου μέρους των πελατών που μεταπίπτουν στο καθεστώς Καθολικής Υπηρεσίας καθίσταται πρακτικά αδύνατη, με συνέπεια ημαντική οικονομική ζημία των προμηθευτών ρεύματος.

Το ζήτημα παραμένει ανεπίλυτο παρότι το πρόβλημα των «ορφανών» μετρητών είχε εντοπιστεί από τη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) ήδη από το 2001, με συνέπεια τον Οκτώβριο εκείνης της χρονιάς η Αρχή να επιβάλει διοικητικό πρόστιμο 250.000 ευρώ στον ΔΕΔΔΗΕ. Παράλληλα είχε απευθύνει στον Διαχειριστή αυστηρή σύσταση για την τήρηση της υποχρέωσης παροχής στους προμηθευτές της Καθολικής Υπηρεσίας, όλων των στοιχείων πελατών που μεταπίπτουν σε αυτό το καθεστώς.

Επιπρόσθετα, ενόψει της προγραμματιζόμενης επένδυσης για την εγκατάσταση 7,3 εκατ. «έξυπνων» μετρητών, οι προμηθευτές του ΕΣΠΕΝ επισημαίνουν ότι η αποτελεσματική αξιοποίησή τους για την ενίσχυση της αυτοκατανάλωσης και την ενεργή συμμετοχή των καταναλωτών στο πλαίσιο της ενεργειακής μετάβασης, προϋποθέτει κατ’ ελάχιστον τη δυνατότητα ταυτοποίησης του συνόλου των παροχών, μέσω έγκυρων στοιχείων ΑΦΜ των πελατών που αντιστοιχούν σε αυτούς.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης