Βιομηχανία & Απανθρακοποίηση

InfluenceMap: 57 εταιρείες έχουν τη μεγαλύτερη ευθύνη για τις παγκόσμιες εκπομπές άνθρακα

InfluenceMap: 57 εταιρείες έχουν τη μεγαλύτερη ευθύνη για τις παγκόσμιες εκπομπές άνθρακα
Στην πρώτη τριάδα Aramco, Gazprom και Coal India

Το 80% των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από το 2016 έως το 2022 προέρχεται από 57 εταιρικούς και κρατικούς παραγωγούς ορυκτών καυσίμων και τσιμέντου, ανέφερε η «δεξαμενή σκέψης» InfluenceMap σε νέα έκθεση στις 3/4/2024.

Σύμφωνα με την έρευνα, στα 9 χρόνια από τη Συμφωνία του Παρισιού του 2015, οι παραγωγοί εθνικών κρατών αντιπροσώπευαν το 38% των εκπομπών στη βάση δεδομένων, οι κρατικές οντότητες το 37% και οι εταιρείες που ανήκουν σε επενδυτές το 25% των παγκόσμιων εκπομπών CO2.

Ο σαουδαραβικός πετρελαϊκός κολοσσός Aramco, ο ρωσικός κολοσσός φυσικού αερίου Gazprom και η κρατική επιχείρηση της Ινδίας Coal India ήταν οι 3 κορυφαίες εταιρείες εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Το InfluenceMap ανακάλυψε επίσης ότι ιστορικά, οι εταιρείες που ανήκουν σε επενδυτές αντιπροσώπευαν το 31% όλων των εκπομπών που παρακολουθούνται από τη βάση δεδομένων από το 1940, με τις Chevron, ExxonMobil και BP να είναι οι 3 μεγαλύτεροι συνεισφέροντες, αντίστοιχα. Ο

ι κρατικές εταιρείες έχουν συνδεθεί με το 33% του συνόλου της βάσης δεδομένων, με τη Saudi Aramco, την Gazprom και την National Iranian Oil Company να είναι οι μεγαλύτεροι συνεισφέροντες.

Η βάση δεδομένων Carbon Majors κυκλοφόρησε αρχικά το 2013 από τον Richard Heede του Climate Accountability Institute (CAI).


Αύξηση των εκπομπών
άνθρακα

Τον περασμένο μήνα, η τελευταία έκθεση εκπομπών του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA) έδειξε ότι παρά τη μείωση της χρήσης ορυκτών καυσίμων στις ανεπτυγμένες οικονομίες, οι παγκόσμιες εκπομπές που σχετίζονται με την ενέργεια αυξήθηκαν το 2023 σε ένα άλλο επίπεδο ρεκόρ, καθώς η χρήση άνθρακα αυξήθηκε στις μεγάλες αναπτυσσόμενες αγορές πληγεί από χαμηλή παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας.

Συγκεκριμένα αυξήθηκαν κατά 1,1% φτάνοντας το νέο υψηλό ρεκόρ των 37,4 δισεκατομμυρίων τόνων πέρυσι, ανέφερε ο IEA στην έκθεσή του για τις Εκπομπές CO2 το 2023.

Η αύξηση των εκπομπών ήταν χαμηλότερη από την αύξηση 1,3% το 2022, αλλά οι παγκόσμιες εκπομπές CO2 που σχετίζονται με την ενέργεια συνέχισαν να αυξάνονται σε νέα ύψη το 2023, κυρίως λόγω της υψηλότερης χρήσης άνθρακα στις αναπτυσσόμενες οικονομίες.

Οι εκπομπές από τον άνθρακα αντιπροσώπευαν περισσότερο από το 65% της αύξησης το 2023, ανέφερε ο IEA. Μέρος της αύξησης της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση άνθρακα ήταν αποτέλεσμα μιας παγκόσμιας έλλειψης παραγωγής υδροηλεκτρικής ενέργειας λόγω ξηρασίας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης