GSR 2024: Το τεράστιο κόστος για τις ΑΠΕ δημιουργεί ανισότητες παγκοσμίως

GSR 2024: Το τεράστιο κόστος για τις ΑΠΕ δημιουργεί ανισότητες παγκοσμίως

Το κύριο μήνυμα της Διεθνούς Επισκόπησης της Έκθεσης Παγκόσμιας Κατάστασης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, είναι ότι δεν επαρκεί η άνοδος των νέων και κοστοβόρων μορφών ενέργειας για να αντικαταστήσουν τα ορυκτά καύσιμα

 

Οι τεράστιες οικονομικές απαιτήσεις για την επίτευξη των στόχων της COP 28 (2023) και της Συμφωνίας του Παρισιού (2015) δημιουργούν προβλήματα στην επίτευξη των κλιματικών στόχων μέσω ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ), σύμφωνα με την Έκθεση Παγκόσμιας Κατάστασης για τις εν λόγω μορφές Ενέργειας ενόψει του 2024 (GSR 2024) που δημοσιεύτηκε στις 4/4/2024.


Αυτή η κατάσταση επιδεινώνει την ανισότητα μεταξύ πλούσιων και φτωχών κρατών, την κλιματική κρίση και εκτροχιάζει… την ενεργειακή μετάβαση.

Αυτό συμβαίνει παρότι οι πολιτικές απαντήσεις… στις γεωπολιτικές εξελίξεις και τις παγκόσμιες δεσμεύσεις επιτάχυναν την ανάπτυξη και χρήση νέων μορφών το 2023.

Επιπλέον η χρηματοδότηση και οι υποδομές παραμένουν αγκάθι… όπως και η ανεπάρκεια των ΑΠΕ να αντικαταστήσουν τα ορυκτά καύσιμα όπως έγραψε το worldenergynews.gr στις 4 Απριλίου.

Η ιστορική απόφαση στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή του 2023 (COP28) να τριπλασιαστεί η χωρητικότητα ΑΠΕ και να διπλασιαστούν οι ετήσιες βελτιώσεις της ενεργειακής απόδοσης (υπάρχουν αμφισβητίες, στοιχείο που έχει αναδείξει το worldenergynews.gr) και δημιούργησε ώθηση για τις ανανεώσιμες πηγές.

Η αυξανόμενη ηγεσία και η όρεξη για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στις αναπτυσσόμενες χώρες είναι σαφής, αλλά τα οικονομικά παραμένουν ένα σημαντικό εμπόδιο.

Δεν επαρκεί η άνοδος των ΑΠΕ για να γίνουν «αντι-ορυκτά»

Οι ΑΠΕ αυξάνονται στο συνολικό ενεργειακό μείγμα, αλλά δεν αντικαθιστούν τον άνθρακα, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο με τον απαιτούμενο ρυθμό για διάφορους λόγους: η συνολική ζήτηση για ενέργεια αυξάνεται γρήγορα, τα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι σημαντικά πιο ακριβά στις αναπτυσσόμενες χώρες και εξακολουθούν να υπάρχουν μεγάλα σημεία συμφόρησης στην αδειοδότηση, την υποδομή και τη σύνδεση των ανανεώσιμων πηγών στα δίκτυα.

Αυτό είναι το κύριο μήνυμα της Διεθνούς Επισκόπησης της έρευνας.  

Ως η πρώτη ενότητα μιας σειράς που θα κυκλοφορήσει κατά τη διάρκεια του έτους, η Παγκόσμια Επισκόπηση παρέχει τη μεγάλη εικόνα της κατάστασης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ευρύτερο ενεργειακό σύστημα και στο πλαίσιο παγκόσμιων προκλήσεων όπως η κλιματική αλλαγή, η οικονομική ανάπτυξη και το γεωπολιτικό τοπίο.

Το REN21 παρακολουθεί στόχους, πολιτικές και πρόοδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας από το 2005. Πέρυσι, το REN21 άρχισε να κυκλοφορεί το GSR ως μια συλλογή από ξεχωριστές ενότητες για να βελτιώσει την κατανόηση των διαφορετικών πτυχών του ενεργειακού συστήματος, συμπεριλαμβανομένης της ζήτησης. Προμήθεια; συστήματα και υποδομές· και δημιουργία οικονομικής και κοινωνικής αξίας.

«Ο κόσμος καίει περισσότερα ορυκτά καύσιμα από ποτέ, οι παγκόσμιες εκπομπές που σχετίζονται με την ενέργεια αυξάνονται και η συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση ενέργειας δεν καλύπτεται πλήρως από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Αυτό επιδεινώνει την κλιματική κρίση και εκτροχιάζει την ενεργειακή μετάβαση.

Χάνουμε την ευκαιρία να οικοδομήσουμε ανθεκτικές και χωρίς αποκλεισμούς κοινωνίες αξιοποιώντας πλήρως τις οικονομικές ευκαιρίες που παρέχουν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Πρέπει επίσης να επιτύχουμε γρήγορα κέρδη στην ενεργειακή απόδοση για να αξιοποιήσουμε καλύτερα την ενέργεια που καταναλώνουμε», δήλωσε η Rana Adib (Εκτελεστική Διευθύντρια της REN21).

 

Αύξηση χρήσης και ζήτησης ΑΠΕ από 2012 έως και 2022

Η χρήση ΑΠΕ αυξήθηκε κατά 58% μεταξύ 2012 και 2022, αλλά η συνολική ζήτηση ενέργειας αυξήθηκε επίσης κατά 16% κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Η αύξηση της ζήτησης καλύφθηκε κυρίως από τον άνθρακα, το πετρέλαιο και το ορυκτό αέριο τα οποία μαζί αντιπροσώπευαν περίπου το 65% της αύξησης της κατανάλωσης ενέργειας μεταξύ 2012 και 2022.

Οι πολιτικές αντιδράσεις για τον περιορισμό της ενεργειακής ανασφάλειας και του πληθωρισμού έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικές στην αναμόρφωση του τοπίου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και στην τόνωση των επενδύσεων και έργων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Ο νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού των ΗΠΑ (IRA) και το σχέδιο RePowerEU έχουν διαφοροποιήσει τις αλυσίδες εφοδιασμού, κάνοντας τα πρώτα βήματα προς τη μειωμένη εξάρτηση από ορισμένες χώρες παραγωγής και τη μεγαλύτερη ενεργειακή αυτονομία.

 

Ιστορική νίκη της COP 28 για τις ΑΠΕ, αλλά με κενά…

Η COP28 ήταν μια ιστορική νίκη για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, δημιουργώντας άνευ προηγουμένου δυναμική και οδηγώντας σε υψηλότερες φιλοδοξίες.

December 1 - World Climate Action Summit

Ο Κόμβος Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής, για παράδειγμα, αύξησε τον στόχο του για το 2030 για το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη συνολική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας της περιοχής από 70% σε 80%. Η περιοχή στοχεύει επίσης στο 36% των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο σύνολο του ενεργειακού εφοδιασμού της.

«Η απόφαση COP28 ήταν μια μεγάλη νίκη, αλλά θα ήταν ακόμη μεγαλύτερη αν στόχευε ολόκληρο το ενεργειακό σύστημα και όχι μόνο το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας. Έχασε επίσης μια ευκαιρία να αναδείξει τη χρηματοδότηση ως θεμελιώδες συστατικό για την επιτυχία της. Υπάρχει μια κρίσιμη και επείγουσα ανάγκη για μια πλήρη και επαρκώς χρηματοδοτούμενη στροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, για να δημιουργηθούν δίκαιες, ισότιμες, ανθεκτικές και ευημερούσες κοινωνίες και οικονομίες», δήλωσε η Janet Milongo η οποία είναι, ανώτερη υπεύθυνη στο Climate Action Network International (CAN).


Τεράστιες οικονομικές απαιτήσεις και ανισότητες στην επίτευξη των στόχων

Η Παγκόσμια Επισκόπηση του GSR 2024 δείχνει ότι παρά τις βελτιώσεις, το χάσμα μεταξύ των τρεχουσών και των απαιτούμενων επενδύσεων σε ΑΠΕ εξακολουθεί να είναι σημαντικό. Οι παγκόσμιες επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και καυσίμων αυξήθηκαν κατά 8,1% το 2023 φτάνοντας περίπου τα 623 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ.

Ωστόσο, το BloombergNEF και η Διεθνής Υπηρεσία Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας εκτιμούν ότι χρειάζονται 1.300 έως 1.350 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως για την επίτευξη των στόχων που τέθηκαν στην COP 28 και στη Συμφωνία του Παρισιού του 2015.

Αυτό σημαίνει ότι οι χώρες χαμηλού εισοδήματος εξακολουθούν να έχουν σημαντικό μειονέκτημα, με το κόστος κεφαλαίου για έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας να φτάνει έως και το 10%, σε σύγκριση με λιγότερο από 4% στις χώρες υψηλού εισοδήματος.

Αντί να υποστηρίζει τις προσπάθειες των αναπτυσσόμενων χωρών να υπερπηδήσουν τα ορυκτά καύσιμα και να δημιουργήσουν οικονομίες που βασίζονται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αυτή η κατάσταση επιδεινώνει την ανισότητα και εμποδίζει αυτές τις χώρες να επωφεληθούν από τις τεράστιες ευκαιρίες που παρουσιάζουν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας - όχι μόνο για την αντιμετώπιση της πρόσβασης στην ενέργεια, αλλά και για την προώθηση της οικονομικής και βιομηχανίας ανάπτυξη.

 

Ανολοκλήρωτα έργα ΑΠΕ λόγω ανεπάρκειας σε υποδομή και χρηματοδότηση

Αυτή η έκθεση υπογραμμίζει τα διαρθρωτικά ζητήματα που εμποδίζουν τον αγωγό έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας παγκοσμίως.

Από το 2023 παραμένουν ανολοκλήρωτα περίπου 3.000 GW έργα ΑΠΕ παγκοσμίως λόγω ανεπαρκούς υποδομής δικτύου, ανεπαρκούς χρηματοδότησης και επιτρεπόμενων καθυστερήσεων.

«Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι το καλύτερο στοίχημά μας για γρήγορη παραγωγή ενέργειας. Ωστόσο, η έλλειψη πρόσβασης στη χρηματοδότηση και το υψηλό κόστος κεφαλαίου τιμωρούν τις αναπτυσσόμενες χώρες και εμποδίζουν εκατομμύρια ανθρώπους να επιτύχουν κοινωνική και οικονομική πρόοδο. Πρέπει να είμαστε πιο φιλόδοξοι, να χτίσουμε ισχυρότερες πολιτικές και να διασφαλίσουμε μια δίκαιη κατανομή οικονομικών επενδύσεων, τεχνολογίας και ανταλλαγής δεξιοτήτων για να πετύχουμε μια ταχεία παγκόσμια ενεργειακή μετάβαση που βάζει τους ανθρώπους στην πρώτη θέση», δήλωσε ο Adib. (hcn)

www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης