Περιβάλλον

COP28: Πέρασε η πρόταση για τη σταδιακή κατάργηση της ενέργειας από άνθρακα - Το μήνυμα Leyen

COP28: Πέρασε η πρόταση για τη σταδιακή κατάργηση της ενέργειας από άνθρακα - Το μήνυμα Leyen
Η συμφωνία επιτεύχθηκε σχετικά γρήγορα στη σημερινή συνάντηση, δεδομένων των μαραθώνιων διαπραγματεύσεων και των διαφωνιών που προηγήθηκαν

Εγκρίθηκε ομόφωνα σήμερα στην COP28 στο Ντουμπάι από όλες τις χώρες του κόσμου η πράσινη μετάβαση και η εγκατάλειψη των ορυκτών καυσίμων.

Το κείμενο της συμφωνίας προέτρεπε επίσης για «επιτάχυνση των προσπαθειών για τη σταδιακή κατάργηση της ενέργειας από άνθρακα» και για «τριπλασιασμό της ικανότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε παγκόσμιο επίπεδο και διπλασιασμό του παγκόσμιου μέσου ετήσιου ρυθμού βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης έως το 2030».

Πρόκειται για μια «ιστορική απόφαση για την επιτάχυνση της δράσης για το κλίμα», δήλωσε ο Σουλτάν Αλ Τζαμπέρ, προεδρεύων της διάσκεψης του ΟΗΕ.

«Έχουμε για πρώτη φορά διατύπωση σχετικά με τα ορυκτά καύσιμα στην τελική συμφωνία», πρόσθεσε. «Πρέπει να είμαστε υπερήφανοι για αυτή την ιστορική επιτυχία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η χώρα μου, είναι υπερήφανα για τον ρόλο τους στην επίτευξη της συμφωνίας», πρόσθεσε. «Φεύγουμε από τη Σύνοδο στο Ντουμπάι με ψηλά το κεφάλι».

Είναι κρίσιμο ότι η πρόταση δεν επέβαλε την απόλυτη σταδιακή κατάργηση των υδρογονανθράκων.

Την ικανοποίησή της για το αποτέλεσμα της Συνόδου στο Ντουμπάι εξέφρασε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ursula von der Leyen.

652.jpgwww.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης