Ενέργεια

Κινδυνεύει η ενεργειακή μετάβαση από την απόφαση Μπάιντεν να απορρίψει σταθμούς LNG

Κινδυνεύει η ενεργειακή μετάβαση από την απόφαση Μπάιντεν να απορρίψει σταθμούς LNG

Λόγω των φετινών εκλογών στις ΗΠΑ, ο Αμερικάνος Πρόεδρος προσπαθεί να προσελκύσει ψηφοφόρους με περιβαλλοντικές ευαισθησίες (Montel)

Με το βλέμμα στις προγραμματισμένες για τον προσεχή Νοέμβριο προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, ο Τζο Μπάιντεν αποφάσισε να σταματήσει τις εγκρίσεις για νέους τερματικούς σταθμούς εξαγωγής LNG, θέτοντας έτσι σε κίνδυνο τις προσπάθειες της χώρας για μετάβαση στην καθαρή ενέργεια.


Συγκεκριμένα τον Ιανουάριο, ο Αμερικάνος Πρόεδρος διέκοψε τη ρυθμιστική έγκριση για τουλάχιστον 17 έργα LNG που επί του παρόντος αναμένουν τελικές επενδυτικές αποφάσεις (FID) και που θα εξάγουν σε χώρες χωρίς συμφωνία ελεύθερου εμπορίου (ΣΕΣ) των ΗΠΑ, επικαλούμενος περιβαλλοντικές ανησυχίες.

«Αυτή η απόφαση θα μπορούσε να έχει σοβαρές συνέπειες για τον παγκόσμιο εφοδιασμό φυσικού αερίου και να προκαλέσει εκτίναξη των τιμών», δήλωσε τη Δευτέρα 8/4 ο επικεφαλής των εμπορευμάτων της εταιρείας επενδύσεων Citadel η οποία έχει έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο.

«Αν από το 2027 και μετά κόψουμε τα έργα LNG (όπως είπε ο Μπάιντεν), θα έχει δραματικές επιπτώσεις στις παγκόσμιες αγορές φυσικού αερίου», δήλωσε ο Σεμπάστιαν Μπαράκ στην Παγκόσμια Σύνοδο Κορυφής Εμπορευμάτων των Financial Times στη Λωζάνη της Ελβετίας.

Οι παγκόσμιες τιμές του φυσικού αερίου θα μπορούσαν να επιστρέψουν σε «πολύ υψηλά» επίπεδα σε 3 χρόνια εάν εφαρμοστούν τέτοια μέτρα, πρόσθεσε.

Οι τιμές αναφοράς LNG της λεκάνης φυσικού αερίου του Ειρηνικού εκτινάχθηκαν σχεδόν στα 70 USD/MMbtu (220 EUR/MWh) τον Αύγουστο του 2022 (στον απόηχο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και της επακόλουθης βιασύνης για εξασφάλιση μη ρωσικού φυσικού αερίου), αλλά έκτοτε έχουν πέσει κάτω 10 USD/MMbtu.

Στον κόμβο φυσικού αερίου TTF, το συμβόλαιο του πρώτου μήνα, το πιο ρευστό στην Ευρώπη, διαπραγματεύτηκε τελευταία φορά στα 27,74 ευρώ/MWh, από υψηλά άνω των 300 ευρώ/MWh τον Αύγουστο του 2022.


Κίνδυνος για την ενεργειακή μετάβαση λόγω εκλογικής σκοπιμότητας

Οι άλλοι 2 βασικοί εξαγωγείς LNG (Κατάρ και Αυστραλία) θα δυσκολευτούν να ανταποκριθούν στην αυξανόμενη ζήτηση, κυρίως από Ασιάτες καταναλωτές, είπε ο Μπαράκ .

«Αν στις ΗΠΑ διακόψουμε τα έργα από το 2027 και μετά, αυτό θα ήταν δραματικό όχι μόνο όσον αφορά τις τιμές και την ασφάλεια της ενέργειας για την Ευρώπη και την Ασία, αλλά ακόμη και για την ενεργειακή μετάβαση», πρόσθεσε.

Η απόφαση του Μπάιντεν θεωρήθηκε ως έκκληση προς τους περιβαλλοντικά συνειδητοποιημένους ψηφοφόρους ενόψει των φετινών αμερικανικών εκλογών, αν και περιοχές όπως η Ευρώπη εξαρτώνται όλο και περισσότερο από το LNG στις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία.

Τον Φεβρουάριο, η εταιρεία συμβούλων Wood Mackenzie προέβλεψε περιορισμένο αντίκτυπο στην αγορά εάν η παύση των έργων LNG των ΗΠΑ ήταν σύντομη, αλλά είπε ότι θα μπορούσε να έχει «μόνιμες επιπτώσεις» εάν παραταθεί.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης