Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ποιες ευρωπαϊκές χώρες θα σταματήσουν τις εισαγωγές ρωσικού LNG μέχρι το 2026; (Montel)

Ποιες ευρωπαϊκές χώρες θα σταματήσουν τις εισαγωγές ρωσικού LNG μέχρι το 2026; (Montel)
Οι ευρωπαϊκές χώρες - εξαιρουμένης της Τουρκίας - εισήγαγαν πέρυσι περίπου 20 δισ. κυβικά μέτρα υγροποιημένου φυσικού αερίου από τη Ρωσία
Οι κυριότεροι εισαγωγείς ρωσικού υγροποιημένου φυσικού αερίου στην ΕΕ -η Ισπανία, η Γαλλία και το Βέλγιο- είναι πιθανό να σταματήσουν το εμπόριο μέχρι το 2026, δήλωσε αναλυτής του Πανεπιστημίου Κολούμπια.

«Ξεκινώντας ίσως από το επόμενο έτος, αλλά πιθανότατα το 2026, θα αρχίσουν να απαγορεύουν το ρωσικό LNG», δήλωσε η Anne-Sophie Corbeau, ερευνήτρια στο Κέντρο Παγκόσμιας Ενεργειακής Πολιτικής του Κολούμπια, στο Montel στο περιθώριο της Παγκόσμιας Συνόδου Κορυφής των Financial Times για τα εμπορεύματα στη Λωζάνη.

Παρά το γεγονός ότι η επιτροπή ενέργειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υποστήριξε την απαγόρευση νωρίτερα φέτος, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η χρηματοδότηση της Μόσχας με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία, οι βασικοί εισαγωγείς της ΕΕ ανησυχούσαν για το ισοζύγιο εφοδιασμού με φυσικό αέριο.

Παρ' όλα αυτά, η Ισπανία, η Γαλλία και το Βέλγιο έχουν αρχίσει να αισθάνονται όλο και πιο άνετα με την ιδέα της απαγόρευσης, ανοίγοντας το δρόμο για αυτήν εντός των επόμενων δύο ετών, όταν θα υπάρχει «άφθονο LNG» στην αγορά, δήλωσε η Corbeau σε συνέντευξή της.

Σε επίπεδα ρεκόρ οι εισαγωγές ρωσικού LNG στην Ευρώπη

«Μόλις οι τρεις χώρες... συνειδητοποιήσουν ότι υπάρχει αρκετό LNG στην παγκόσμια αγορά φυσικού αερίου και ότι μπορούν να απαλλαγούν από το ρωσικό, τότε θα το πράξουν», δήλωσε η Corbeau.

Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, οι τρεις αυτές χώρες θα πρέπει πρώτα να έχουν εξασφαλίσει τους νέους προμηθευτές τους, ώστε να μην μείνει ξεκρέμαστη παραγωγή και η ενεργειακή βιομηχανία.

Οι ευρωπαϊκές χώρες - εξαιρουμένης της Τουρκίας - εισήγαγαν πέρυσι περίπου 20 δισ. κυβικά μέτρα υγροποιημένου φυσικού αερίου από τη Ρωσία, με οριακή μείωση 1% σε σχέση με το 2022, όταν ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία, σύμφωνα με την εταιρεία παρακολούθησης πλοίων Kpler.

Η Ισπανία ήταν ο μεγαλύτερος εισαγωγέας στην ήπειρο, με τις παραδόσεις να εκτοξεύονται κατά περισσότερο από το 1/3 στα 6,7bcm.

Παγκόσμιες τιμές

Εν τω μεταξύ, οι παγκόσμιες τιμές φυσικού αερίου θα μπορούσαν να μειώνονται διορθωτικά τα επόμενα χρόνια εξαιτίας της αυξανόμενης δυναμικότητας υγροποιημένου φυσικού αερίου, δήλωσε η Anne-Sophie Corbeau.

«Έχουμε πάρα πολύ LNG που έρχεται στην αγορά... Συνολικά, έχουμε 300 δισ. κυβικά μέτρα LNG που θα έρθουν μέχρι το 2030», πρόσθεσε η ίδια.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης