SunWiz: όπου οι μπαταρίες αρχίζουν να αγαπιούνται από τα νοικοκυριά

SunWiz: όπου οι μπαταρίες αρχίζουν να αγαπιούνται από τα νοικοκυριά

Πρόβλεψη για εγκατάσταση περισσοτέρων στη διάρκεια του 2024 - Μεγάλη ζήτηση από τα νοικοκυριά

Οι Αυστραλοί εγκατέστησαν 57.000 μπαταρίες το 2023 (20% περισσότερες από ό,τι το προηγούμενο έτος) και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι αυτή η τάση θα μειωθεί, σύμφωνα με νέα στοιχεία.

Αυτές οι 57.000 νέες μπαταρίες που αντιπροσωπεύουν χωρητικότητα 656 MWh, φέρνουν τον συνολικό αριθμό εγκαταστάσεων μεταξύ του 2015 (το έτος που οι αριθμοί ήταν αρκετά υψηλοί για να βαθμολογηθεί μια αναφορά σε ένα διάγραμμα) και το 2023 σε 254.550 συστήματα μπαταριών, σύμφωνα με την τελευταία ετήσια έκθεση της SunWiz για την Αυστραλία.

Φέτος, η SunWiz προβλέπει ότι θα εγκατασταθούν 70.000 οικιακές μπαταρίες, που αντιπροσωπεύουν χωρητικότητα 788 MWh.
ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ_16.png
Στροφή… στις μπαταρίες

«Η οικονομική υπόθεση για μια μπαταρία αρχίζει επιτέλους να συσσωρεύεται καθώς οι καταναλωτές ταλαιπωρούνται με υψηλότερες τιμές ενέργειας αιχμής και ολοένα πτωτικά τιμολόγια τροφοδοσίας για ηλιακή ενέργεια στον τελευταίο όροφο και καθώς η αυξανόμενη απειλή διακοπής ρεύματος που σχετίζεται με τις καιρικές συνθήκες καθιστά την ασφάλεια εκτός δικτύου πιο επιθυμητή.

Οι οικιακές μπαταρίες εκδημοκρατίζουν την αποθήκευση ενέργειας με τον ίδιο τρόπο που η ηλιακή ενέργεια εκδημοκρατίζει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας

Για παραγωγή και αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας, δεν χρειάζεται πλέον ανθρακωρυχείο ή φράγμα υδροηλεκτρικής ενέργειας, αλλά μόνο ηλιακούς συλλέκτες και μια μπαταρία.

Όσον αφορά στην τροφοδότηση αυτοκινήτου, μπορεί να γίνει με ηλιακή ενέργεια», λέει ο Warwick Johnston (Διευθύνων Σύμβουλος της SunWiz).

Ο Joel Power της Smart Energy δήλωσε τον Ιανουάριο ότι οι υφιστάμενοι πελάτες ηλιακής ενέργειας και οι νεοεισερχόμενοι αναζητούν μπαταρίες λόγω του χάσματος στην τιμολόγηση της ενέργειας.

Σε μέρη όπως η NSW και η ACT που θα αρχίσουν να χρεώνουν τα νοικοκυριά για εξαγωγή υπερβολικής ηλιακής ενέργειας κατά τη διάρκεια της ημέρας, ο πόνος της έλλειψης μπαταρίας θα είναι ακόμη μεγαλύτερος.


Το μυστήριο με τους DER

Οι κατανεμημένοι ενεργειακοί πόροι (DER) της Αυστραλίας αξίας 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων (συμπεριλαμβανομένων των ηλιακών σε ταράτσα, της αποθήκευσης μπαταριών και των ηλεκτρικών οχημάτων) εξακολουθούν να αποτελούν μυστήριο για την ευρύτερη βιομηχανία ενέργειας η οποία αγωνίζεται να βρει τι να κάνει καλύτερα με αυτούς.

Αυτό και η στάση των καταναλωτών σχετικά με την όσο το δυνατόν αποσύνδεση από το δίκτυο, είναι πιθανώς πίσω από το πολύ χαμηλό ενδιαφέρον για ένταξη σε εικονικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής (VPP) οι οποίοι συνδέουν κατανεμημένους ενεργειακούς πόρους (DER) όπως μπαταρίες ή ηλιακούς συλλέκτες σε ένα δίκτυο και δίνουν τρίτα μέρη τον έλεγχο τους.

«Πέρυσι, καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι το 14% των οικιακών μπαταριών ήταν συνδεδεμένες σε VPP. Φέτος δεν παρατηρήσαμε κάποια αξιοσημείωτη επιτάχυνση της πρόσληψης VPP», αναφέρει η έκθεση Sunwiz.

Η έκθεση αναλύει δεδομένα από το Queensland Household Energy Survey και διαπίστωσε ότι το 72% των ερωτηθέντων δεν ήταν πρόθυμοι να παραδώσουν τον έλεγχο των ακριβών ηλιακών μπαταριών του σπιτιού τους το 2023.

Το κράτος απέτρεψε επίσης τους ιδιοκτήτες ηλεκτρικών οχημάτων από το να φορτίζουν τα αυτοκίνητά τους από την οικιακή τους ηλιακή ενέργεια και τελικά κατέληξε σε ένα πιο εκλεπτυσμένο σύστημα που θα προσφέρει στους καταναλωτές ευελιξία, ενώ θα διατηρεί κάποια ορατότητα σχετικά με τα στοιχεία παραγωγής ενέργειας στα δίκτυα.

 

Οι οικιακές μπαταρίες αγαπήθηκαν… από τα νοικοκυριά

Τα νοικοκυριά ήταν τόσο σημαντικοί υποστηρικτές των οικιακών μπαταριών που τα τελευταία 8 χρόνια, εγκαταστάθηκε περισσότερη χωρητικότητα σε αρχοντικά, μπανγκαλόου και παράγκες σε όλη τη χώρα από ό,τι ήταν δυνατό να συνδεθεί η αποθήκευση στο δίκτυο, αναφέρει η έκθεση SunWiz.

Αυτά τα 254.550 συστήματα μπαταριών που έχουν εγκατασταθεί από το 2015 ισοδυναμούν με 2.770 μεγαβατώρες (MWh) ή το ισοδύναμο των ενεργειακών αναγκών όλο το εικοσιτετράωρο 138.500 σπιτιών (αν όλα χρησιμοποιούσαν κατά μέσο όρο 20 kWh ηλεκτρικής ενέργειας την ημέρα).

«Το εκπληκτικό γεγονός ότι τα νοικοκυριά εξακολουθούν να κερδίζουν μεγάλη ενέργεια όσον αφορά τις εγκατεστημένες μπαταρίες, είναι επειδή οι Αυστραλοί ερωτεύτηκαν την αποθήκευση στο σπίτι πολύ πριν οι εμπορικοί προγραμματιστές καταφέρουν να ανακαλύψουν μια μεγάλη επιχειρηματική υπόθεση.

Οι άνθρωποι που αγοράζουν μπαταρίες είναι γενικά οι καινοτόμοι. Το κόστος-όφελος δεν ήταν ο οδηγός για αυτούς τους ανθρώπους. Από την άλλη πλευρά, οι κρατικές επιδοτήσεις έχουν δώσει κίνητρα στους πελάτες», δήλωσε ο Johnston στο RenewEconomy.
ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ_1_16.png

Την ίδια περίοδο (8 χρόνια), οι κατασκευαστές μπαταριών δικτύου πρόσθεσαν 2.603 MWh χωρητικότητας στον εθνικό απολογισμό.

Πέρυσι, εγκαταστάθηκαν 1.410 MWh ρεκόρ μπαταριών κλίμακας δικτύου.

«Το 2023 ήταν η χρονιά της μεγάλης μπαταρίας, με επίπεδα ανάπτυξης στο διπλάσιο του προηγούμενου ρεκόρ. Το 2024 θα είναι ακόμη μεγαλύτερο, με την υπό κατασκευή χωρητικότητα να είναι εξαπλάσια από το ποσό στο ίδιο σημείο πέρυσι», λέει ο Johnston.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης