Ενέργεια

Montel: Για εκτροχιασμό της ενεργειακής μετάβασης κάνει λόγο ο πρώην CEO της Shell

Montel: Για εκτροχιασμό της ενεργειακής μετάβασης κάνει λόγο ο πρώην CEO της Shell
Όταν ανακοινώθηκε το κλιματικό σχέδιο της Shell το 2016, οι πιθανότητες επίτευξης των στόχων για απανθρακοποίηση ήταν αρκετά υψηλές
Η διεθνής κοινότητα έχει αλλάξει τη στάση της απέναντι στην ενεργειακή μετάβαση και η πορεία προς το καθαρό μηδέν μπορεί να εκτροχιαστεί εντελώς, δήλωσε την Τρίτη (9/4) ο Ben van Beurden, διευθύνων σύμβουλος της Shell μέχρι το 2022.

Με βάση το Montel, υπό την εννεαετή θητεία του van Beurden, ο πετρελαϊκός γίγαντας έθεσε φιλόδοξους πράσινους στόχους που «ήταν σωστοί εκείνη την εποχή αλλά πολλά πράγματα έχουν αλλάξει από τότε», δήλωσε ο Beurden στη Σύνοδο Κορυφής των Financial Times Global Commodities Summit στη Λωζάνη της Ελβετίας.

Όταν ανακοινώθηκε το κλιματικό σχέδιο της Shell το 2016, οι πιθανότητες επίτευξης των στόχων για απανθρακοποίηση ήταν αρκετά υψηλές, τόνισε.

«Δέκα χρόνια αργότερα, σχεδόν, το ξαναβλέπω. Θα έχουμε μια ομαλή ενεργειακή μετάβαση; Εξαιρετικά απίθανο. Θα είναι ανώμαλη; Ω ναι, σίγουρα. Θα μπορούσε να εκτροχιαστεί εντελώς; Πιθανόν», υπογράμμισε ο Beurden.

Αναθεώρηση των στόχων

Τόσο η BP όσο και η Shell ανακοίνωσαν την αναθεώρησαν προς τα κάτω τους στόχους τους για τις εκπομπές ρύπων για το 2030, πέρυσι και φέτος, αντίστοιχα, ενώ μεγάλες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, συμπεριλαμβανομένων των Enel και Orsted, μείωσαν πρόσφατα τους στόχους τους για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

«Πιστεύω ότι τώρα βλέπουμε τα πράγματα διαφορετικά σε σχέση με αυτά που βλέπαμε εκείνη την εποχή», δήλωσε ο van Beurden.

Δικαίωμα εξόδου από τη Ρωσία

Την ίδια στιγμή, δήλωσε ότι δεν έχει μετανιώσει καθόλου σχετικά με την απόφασή του να αποσύρει τη Shell από τη Ρωσία μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία το 2022.

«Ήταν μια αρκετά απλή απόφαση, παρόλο που οδήγησε σε απώλεια πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων», τόνισε ο πρώην CEO.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης