Αλλαγές στα PPAs ζητούν Βιοχάλκο και Τιτάνας - Σε στάση αναμονής η ΔΕΗ

Αλλαγές στα PPAs ζητούν Βιοχάλκο και Τιτάνας - Σε στάση αναμονής η ΔΕΗ

Δεν έχει υποβληθεί δήλωση κατανάλωσης στο υπουργείο

 

Σκληρή διελκυστίνδα βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ μεγάλων βιομηχανικών καταναλωτών ρεύματος όπως η Βιοχάλκο και ο Τιτάνας και της ΔΕΗ, γύρω από τα μακροχρόνια συμβόλαια προμήθειας πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας (PPAs) που έχουν υπογράψει οι δυο πλευρές.

Πρόκειται για συμβόλαια δεκαετούς διάρκειας που προέβλεπαν ότι τα δυο πρώτα χρόνια η ΔΕΗ θα παρείχε στα εργοστάσια των δυο ομίλων ηλεκτρική ενέργεια από θερμικές μονάδες και στη συνέχεια από την 1η Ιανουαρίου του 2025, από φωτοβολταϊκά πάρκα που πρόκειται να κατασκευάσει. Μάλιστα τα συγκεκριμένα έργα εντάσσονταν στην κατηγορία Β όσον αφορά τη σειρά προτεραιότητας για την απόκτηση Όρων Σύνδεσης με το δίκτυο.

Όπως είναι γνωστό η ραγδαία διείσδυση των ΑΠΕ τα τελευταία χρόνια σε συνδυασμό με τη μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας οδηγούν σε σημαντικό περιορισμό του ηλεκτρικού χώρου που μπλοκάρει την πορεία πολλών επενδύσεων. Μεταξύ των επενδύσεων που καθυστέρησαν εξαιτίας αυτού του λόγου ήταν και τα έργα που είχαν ενταχθεί στην κατηγορίας Β όσον αφορά την προτεραιοποίηση και αφορούσαν φωτοβολταϊκά που έχουν συνάψει PPAs με μεγάλους καταναλωτές.

Η τροπολογία του ΥΠΕΝ

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος που στην προκειμένη περίπτωση αφορά τόσο τη ΔΕΗ αφού τα έργα που έχει σχεδιάσει δεν προχωρούν, όσο και τις βιομηχανίες που δεν μπορούν να λάβουν την ενέργεια που έχουν συμφωνήσει στο χρόνο που έχει συμφωνηθεί μέσω των PPAs, το ΥΠΕΝ με τροπολογία έδωσε προτεραιότητα στην απόκτηση Όρων Σύνδεσης στα συγκεκριμένα έργα. Με την τροπολογία προβλέπεται επίσης ότι τα φωτοβολταϊκά που έχουν συνάψει PPA απαλλάσσονται τόσο από περικοπές όσο και από την υποχρέωση τοποθέτησης μπαταριών με αποτέλεσμα να μην αλλάζει το κόστος της επένδυσης. Για την εφαρμογή της νομοθετικής ρύθμισης που ψηφίστηκε περί τα τέλη Μαρτίου δόθηκε περιθώριο 35 ημερών (η προθεσμία εκπνέει στις 19 Απριλίου) για να γίνει σχετική δήλωση από τις δυο πλευρές στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες μέχρι στιγμής καμία από τις δυο μεγάλες βιομηχανίες που έχουν συνάψει PPAs με τη ΔΕΗ δεν έχουν υποβάλει δήλωση κατανάλωσης στο υπουργείο επιδιώκοντας να συζητήσουν με τη ΔΕΗ τους όρους των συμβολαίων τους κάτι το οποίο επίσης δεν έχει γίνει.

Τι ζητούν οι βιομηχανίες

Βιοχάλκο και Τιτάνας θεωρούν ότι τα συμβόλαια που έχουν υπογράψει με τη ΔΕΗ πρέπει να τροποποιηθούν αφού εκ των πραγμάτων έχουν ανατραπεί. Και τούτο διότι προέβλεπαν ότι η παροχή πράσινης ενέργειας από συγκεκριμένα φωτοβολταϊκά της ΔΕΗ θα άρχιζε την 1η Ιανουαρίου του 2025, κάτι το οποίο δεν είναι πλέον δυνατό να συμβεί.
Προφανώς οι δυο βιομηχανίες επιδιώκουν μεταξύ των άλλων και τη μείωση της τιμής που έχει συμφωνηθεί δεδομένης και της πτώσης της τιμής της ενέργειας στο χονδρική αγορά.

Έτσι επί του παρόντος η υπόθεση παραμένει παγωμένη. Όπως αναφέρουν πηγές της βιομηχανίας για να γίνει διαπραγμάτευση χρειάζονται δυο και στην προκειμένη περίπτωση δεν υπάρχει ανταπόκριση από την πλευρά της ΔΕΗ.
Μάλιστα μιλούν για φωτογραφική τροπολογία που ευνοεί τα φωτοβολταικά που σχεδιάζει να εγκαταστήσει η ΔΕΗ και προβλέπουν ότι η κατάσταση θα οδηγηθεί σε αδιέξοδο με κίνδυνο τελικώς τα συγκεκριμένα έργα να μην λάβουν Όρους Σύνδεσης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης