Ενέργεια

Μειωμένες 39,7% οι ισπανικές εισαγωγές LNG τον Μάρτιο (LNG Prime)

Μειωμένες 39,7% οι ισπανικές εισαγωγές LNG τον Μάρτιο (LNG Prime)
Οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης ήταν κατά 81% πλήρεις τον Μάρτιο, έναντι 78% τον ίδιο μήνα πέρυσι
Οι ισπανικές εισαγωγές και επαναφορτώσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου μειώθηκαν τον Μάρτιο σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους.

Σύμφωνα με το LNG Prime, η Ρωσία και οι ΗΠΑ ήταν οι μεγαλύτεροι προμηθευτές υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ισπανία τον Μάρτιο, όπως ανακοίνωσε η Enagas.

Πιο αναλυτικά, οι εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου μειώθηκαν κατά 39,7% σε ετήσια βάση σε περίπου 18 TWh τον Μάρτιο και αντιπροσώπευαν το 65,5% των συνολικών εισαγωγών φυσικού αερίου, ενώ τον Φεβρουάριο, οι εισαγωγές LNG έφτασαν περίπου τις 18,4 TWh και τον Ιανουάριο οι εισαγωγές έφθασαν περίπου τις 20 TWh.

Συμπεριλαμβανομένων των εισαγωγών μέσω αγωγών από την Αλγερία (8,7 TWh), τη Γαλλία και την Πορτογαλία, οι εισαγωγές φυσικού αερίου στην Ισπανία ανήλθαν σε περίπου 29,1 TWh τον περασμένο μήνα, καταγράφοντας πτώση από περίπου 37,9 TWh τον περασμένο Μάρτιο, ανέφερε η Enagas στη μηνιαία έκθεσή της.

Επιπλέον, η εθνική ζήτηση φυσικού αερίου τον Μάρτιο έπεσε κατά 6,6% σε ετήσια βάση σε περίπου 26,8 TWh.

Μειωμένη η ζήτηση

Η ζήτηση για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μειώθηκε κατά 25,4% σε ετήσια βάση σε περίπου 4,76 TWh τον περασμένο μήνα, ενώ η συμβατική ζήτηση μειώθηκε κατά 1,1% σε 22 TWh, ανέφερε ο διαχειριστής του τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης ήταν κατά 81% πλήρεις τον Μάρτιο, έναντι 78% τον ίδιο μήνα πέρυσι και 79% τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με την Enagas.

Η Enagas διαχειρίζεται ένα μεγάλο δίκτυο αγωγών φυσικού αερίου και διαθέτει τέσσερις μονάδες εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Βαρκελώνη, την Ουέλβα, την Καρθαγένη και τη Χιχόν, ενώ κατέχει επίσης το 50% της μονάδας επαναεριοποίησης BBG στο Μπιλμπάο και το 72,5% της μονάδας Sagunto, με τη Reganosa να εκμεταλλεύεται τη μονάδα Mugardos.

Τον Αύγουστο του περασμένου έτους, ο ισπανικός όμιλος Endesa παρέδωσε το πρώτο εμπορικό φορτίο στον τερματικό σταθμό LNG El Musel στη Χιχόν, αν και η εγκατάσταση δεν έχει ακόμη επαναφορτώσει φορτίο από την έναρξή της, σύμφωνα με τα στοιχεία της Enagas.

Ρωσία και ΗΠΑ οι μεγαλύτεροι προμηθευτές υγροποιημένου φυσικού αερίου

Οι επτά λειτουργικοί ισπανικοί τερματικοί σταθμοί επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου, εκφόρτωσαν 43 φορτία τον περασμένο μήνα, μειωμένα κατά έξι σε σύγκριση με τον περασμένο Μάρτιο, σύμφωνα με τα στοιχεία.

Η Ρωσία ήταν ο μεγαλύτερος προμηθευτής υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ισπανία τον Μάρτιο με περίπου 7,48 TWh, από 5,46 TWh πέρυσι, ενώ μετά έρχονται οι ΗΠΑ με 5,28 TWh, μεγάλη πτώση σε σύγκριση με τις 11 TWh πέρυσι.

Οι ΗΠΑ ήταν ο μεγαλύτερος προμηθευτής LNG της Ισπανίας τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, ενώ η Ρωσία ήταν ο μεγαλύτερος προμηθευτής τον Δεκέμβριο.

Πριν από αυτό, οι ΗΠΑ ήταν ο μεγαλύτερος προμηθευτής της Ισπανίας τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο.

Εκτός από τη Ρωσία και τις ΗΠΑ, οι ισπανικοί τερματικοί σταθμοί LNG έλαβαν επίσης 3,5 TWh από την Αλγερία τον Μάρτιο, από 2,87 TWh τον ίδιο μήνα πέρυσι, και επίσης 1 TWh από το Βέλγιο, 0,88 TWh από τη Νιγηρία και 0,87 TWh από το Κατάρ.

Επαναφορτώσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου

Οι ισπανικοί τερματικοί σταθμοί υγροποιημένου φυσικού αερίου φόρτωσαν περίπου 0,56 TWh τον Μάρτιο, μειωμένες κατά 74,7% σε σύγκριση με περίπου 2,23 TWh τον ίδιο μήνα πέρυσι και επίσης μειωμένες σε σύγκριση με 1,07 TWh τον Φεβρουάριο και 0,92 TWh τον Ιανουάριο.

Ο τερματικός σταθμός LNG της Βαρκελώνης μεταφόρτωσε περίπου 0,21 TWh υγροποιημένου φυσικού αερίου, ο τερματικός σταθμός Sagunto μεταφόρτωσε περίπου 0,19 TWh και ο τερματικός σταθμός της Huelva μεταφόρτωσε περίπου 0,15 TWh.

Επιπλέον, ο αριθμός των φορτώσεων φορτηγών στους τερματικούς σταθμούς LNG μειώθηκε κατά 8,3% σε ετήσια βάση σε 1.048.

Ο τερματικός σταθμός της Βαρκελώνης ολοκλήρωσε 215 φορτία φορτηγών τον Μάρτιο, ενώ ο τερματικός σταθμός της Καρθαγένης ολοκλήρωσε 204 φορτία φορτηγών και ο τερματικός σταθμός της Ουέλβα 190 φορτία φορτηγών.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης