Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ρωσία: Προβλήματα στα διυλιστήρια πετρελαίου οδήγησαν σε μείωση των εξαγωγών το α’ τρίμηνο

Ρωσία: Προβλήματα στα διυλιστήρια πετρελαίου οδήγησαν σε μείωση των εξαγωγών το α’ τρίμηνο
Η μείωση των εξαγωγών αγαθών της Ρωσίας αποδόθηκε σε ουκρανικές πυραυλικές επιθέσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών σε ορισμένα διυλιστήρια
Τα ρωσικά διυλιστήρια πετρελαίου παρουσίασαν μειωμένη παραγωγή κατά το α’ τρίμηνο, δίνοντας συνέχεια έτσι στη μείωση των εξαγωγών της χώρας στο διάστημα αυτό, όπως δήλωσε την Πέμπτη (18/4) η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας.

Σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσε η τράπεζα και επικαλείται το Oil Price, οι εξαγωγές αγαθών της Ρωσίας μειώθηκαν από 105,1 δισ. δολάρια σε 97,9 δισ. δολάρια σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, μολονότι η ίδια έκθεση δεν έδωσε συγκεκριμένα στοιχεία για τις εξαγωγές πετρελαίου.

Η μείωση των εξαγωγών αγαθών της Ρωσίας αποδόθηκε σε ουκρανικές πυραυλικές επιθέσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών σε ορισμένα διυλιστήρια.

Παράλληλα, η κεντρική τράπεζα τόνισε ότι η συνολική αξία των εξαγωγών συνέχισε να μειώνεται εν μέσω των περιορισμών του εξωτερικού εμπορίου και των παγκόσμιων μειώσεων των τιμών του φυσικού αερίου, του άνθρακα και αρκετών μετάλλων.

Η χαμηλότερη παραγωγή των διυλιστηρίων άσκησε επίσης καθοδικές πιέσεις στις εξαγωγές, ωστόσο, η ετήσια μείωση της αξίας των εξαγωγών μετριάστηκε εν μέρει λόγω των ζωηρών τιμών του πετρελαίου.

Οι απώλειες για το ρούβλι και οι εισαγωγές

Επιπλέον, η τράπεζα σημείωσε ότι τα υψηλά επιτόκια και η αποδυνάμωση του εθνικούθ νομίσματος σε σχέση με το προηγούμενο έτος συνέβαλαν στη μείωση των εισαγωγών αγαθών κατά 10% σε ετήσια βάση.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη έπληξαν την πρωτογενή μονάδα διύλισης του τρίτου μεγαλύτερου διυλιστηρίου της Ρωσίας, Taneco, νοτιοανατολικά της Μόσχας, σε απόσταση άνω των 800 μιλίων από τη γραμμή του μετώπου.

Το εν λόγω διυλιστήριο έχει δυνατότητα επεξεργασίας 340.000 βαρελιών αργού πετρελαίου ημερησίως, με την κύρια μονάδα διύλισης -η μονάδα που χτυπήθηκε- να μπορεί να επεξεργαστεί 155.000 βαρέλια ημερησίως.

Σύμφωνα με υπολογισμούς του Reuters από τις αρχές Απριλίου, η ρωσική ικανότητα διύλισης είχε χάσει έως και 900.000 βαρέλια ημερησίως λόγω των ουκρανικών επιδρομών.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης