Διεθνή

Χάος στη Γάζα - Εισβολή Ισραηλινών με τανκς στη Rafah η οποία εκκενώνεται

Χάος στη Γάζα - Εισβολή Ισραηλινών με τανκς στη Rafah η οποία εκκενώνεται

Οι ΗΠΑ θεωρούν ότι είναι εφικτή μια συμφωνία - Νέες συνομιλίες σήμερα 7/5 στο Κάιρο

Απόλυτο χάος και σύγχυση επικρατούν στη Γάζα.

Παρότι η Hamas αποδέχτηκε τη συμφωνία για κατάπαυση του πυρός, γεγονός που προκάλεσε τους πανηγυρισμούς των Παλαιστίνιων, το Ισραήλ προχώρησε σε ισχυρούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς της Rafah.

Θυμίζουμε ότι νωρίτερα είχε ανακοινώσει ότι οι όροι δεν ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ισραηλινά άρματα μάχης επιχείρησαν στα ανατολικά προάστια της πόλης.

Μάλιστα οι Ισραηλινοί έδωσαν εντολή στους περισσότερους από 1,2 εκατομμύρια Παλαιστίνιους που έχουν βρει καταφύγιο στην πόλη, να εκκενώσουν τμήματα της πόλης, με αποτέλεσμα χιλιάδες κάτοικοι να αρχίσουν να εγκαταλείπουν τη Rafah.

Η κυβέρνηση Netanyahu ανακοίνωσε πως το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε τη συνέχιση της επιχείρησης Rafah προκειμένου να πιέσει Hamas να απελευθερώσει τους Ισραηλινούς ομήρους και να επιτύχει τους υπόλοιπους πολεμικούς στόχους της χώρας, αν και έκανε γνωστό πως θα στείλει διαπραγματευτές της στο Κάιρο στο πλαίσιο των συνομιλιών για επίτευξη συμφωνίας.


Πίεση στην Hamas

«Το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα πως το Ισραήλ θα συνεχίσει την επιχείρηση στη Rafah προκειμένου να ασκήσει στρατιωτική πίεση στη Hamas ώστε να προωθήσει την απελευθέρωση των ομήρων μας και τους υπόλοιπους στόχους του πολέμου.

Παράλληλα, αν και η πρόταση της Hamas είναι μακράν των αναγκαίων απαιτήσεων του Ισραήλ, το Ισραήλ θα στείλει μια αντιπροσωπεία εργασίας στους μεσολαβητές ούτως ώστε να εξαντλήσει την πιθανότητα εξεύρεσης μιας συμφωνίας υπό όρους αποδεκτούς στο Ισραήλ» επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Συνεπώς, το Ισραήλ θα στείλει μεσολαβητές στις συνομιλίες που αναμένεται να γίνουν σήμερα Τρίτη 7/5 στο Κάιρο της Αιγύπτου.


Κατέλαβαν το πέρασμα της Rafah

Αφού το Ισραήλ ανακοίνωσε πως οι όροι της συμφωνίας δεν ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις του – και παρά το γεγονός ότι η Hamas ενημέρωσε τους μεσολαβητές του Κατάρ και της Αιγύπτου ότι αποδέχθηκε την πρόταση τους για κατάπαυση του πυρός – ο ισραηλινός στρατός προχώρησε σε ισχυρότατους αεροπορικούς βομβαρδισμούς σε επιλεγμένους στόχους στη Rafah ενώ πληροφορίες από τον ειδησεογραφικό ιστότοπο Axios έκαναν λόγο ακόμα και για επιχειρήσεις ισραηλινών τανκ στα ανατολικά προάστια της Rafah.

Όπως αναφέρεται, τα ισραηλινά τανκ κινήθηκαν για να καταλάβουν την παλαιστινιακή πλευρά του περάσματος της Rafah, το οποίο αποτελεί και τη μοναδική πύλη μεταξύ Αιγύπτου και Γάζας.

Τα τανκ φέρονται να έχουν καταλάβει το πέρασμα Kerem Shalom και να έχουν προχωρήσει σε μια απόσταση 200 μέτρων από αυτό.


Επιβεβαιώνει ο στρατός

Την κατάληψη του περάσματος επιβεβαίωσε ο ισραηλινός στρατός, ο οποίος ανακοίνωσε ότι κατέλαβε μια συγκεκριμένη περιοχή στην ανατολική Rafah, από όπου είχαν ήδη φύγει οι περισσότεροι κάτοικοι και διεθνείς οργανισμοί.

Σύμφωνα με τους Ισραηλινούς, η επιχείρηση για τον πλήρη έλεγχο του περάσματος είναι ακόμα σε εξέλιξη, ενώ παραμένει άγνωστο το πότε αυτή θα ολοκληρωθεί.

Ο IDF μιλά για αντιτρομοκρατική επιχείρηση βασισμένη σε πληροφορίες με στόχο την καταστροφή τρομοκρατών και τρομοκρατικών υποδομών της Hamas.

Μάλιστα οι Ισραηλινοί τονίζουν ότι βάσει πληροφοριών, γνώριζαν πως το πέρασμα χρησιμοποιούνταν για τρομοκρατικούς σκοπούς.


ΗΠΑ: Απολύτως εφικτή μια συμφωνία

Από την πλευρά τους οι Αμερικάνοι υποστήριξαν πως είναι απολύτως εφικτή μια συμφωνία στη Γάζα.

Συγκεκριμένα, ο John Kirby, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου υπογράμμισε πως «επί του παρόντος εξετάζουμε αυτή την απάντηση.

Και συζητάμε με τους συμμάχους μας στην περιοχή».

Ωστόσο, ο Kirby απέφυγε να δώσει σαφή απάντηση ερωτηθείς σε τι ακριβώς συμφώνησε η Hamas, αναφέροντας πως δεν θα υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

«Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι η επίτευξη συμφωνίας είναι απολύτως η καλύτερη έκβαση όχι μόνο για τους ομήρους, αλλά και για τον παλαιστινιακό λαό.

Και δεν θα σταματήσουμε να εργαζόμαστε για αυτή την έκβαση» τόνισε ο Kirby.


Παρούσα η CIA

Εν τω μεταξύ, έγινε γνωστό πως ο επικεφαλής της CIA William Burns βρίσκεται στην περιοχή και συνεργάζεται με την ισραηλινή κυβέρνηση για να κλειστεί συμφωνία.

«Το τελευταίο πράγμα που θέλω να κάνω είναι να πω οτιδήποτε από αυτό το βήμα που θα έθετε τη διαδικασία σε κίνδυνο» τόνισε ο Kirby, ο οποίος ανέφερε πως ήταν εποικοδομητική η συνομιλία που είχε ο πρόεδρος Biden με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Benjamin Netanyahu.


Δεν στηρίζουμε εισβολή στη Rafah

Ερωτηθείς για την προαναγγελθείσα χερσαία επιχείρηση στη Rafah, ο Kirby είπε πως η Ουάσιγκτον δεν θα υποστήριζε οποιαδήποτε επιχείρηση θα έθετε πάνω από 1 εκατομμύριο αμάχους σε μεγάλο κίνδυνο.

Στην ερώτηση αν η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα υποστήριζε πιο περιορισμένης κλίμακας επιχειρήσεις στη Rafah, δεν απάντησε άμεσα.

Σημειώνεται πως μέχρι στιγμής το Ισραήλ δεν έχει παρουσιάσει ένα «αξιόπιστο» σχέδιο για την προστασία του άμαχου πληθυσμού, όπως έχει ζητήσει η διεθνής κοινότητα.


Τι προβλέπει η συμφωνία

Σύμφωνα με τον δεύτερο τη τάξει του πολιτικού βραχίονα της Hamas στη Γάζα, τον Khalil al Hayya, η πρόταση περιλαμβάνει τρεις φάσεις με διάρκεια 42 ωρών:

στην πρώτη θα γίνει πλήρης αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων, στη δεύτερη επιστροφή των εκτοπισμένων, και στην τρίτη ανταλλαγή Iσραηλινών ομήρων που κρατούνται στη Γάζα με Παλαιστίνιους φυλακισμένους στο Ισραήλ, με καταληκτικό σκοπό «μόνιμη κατάπαυση του πυρός».


Al Araby Al Jadeed: Η συμφωνία προβλέπει αποκατάσταση όλων των μη στρατιωτικών υποδομών

Αν και λεπτομέρειες για το κείμενο της συμφωνίας που φέρεται να ενέκρινε η Hamas δεν υπάρχουν, το αραβικό Al Araby Al Jadeed μεταδίδει πως το σχέδιο συμφωνίας προβλέπει την αποκατάσταση όλων των μη στρατιωτικών υποδομών σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας.

Όπως αναφέρεται, η αποκατάσταση θα αρχίσει στο πρώτο στάδιο εφαρμογής της συμφωνίας.

Για να επιτευχθεί αυτό, οι εγγυητές της συμφωνίας θα αρχίσουν απαραίτητες δραστηριότητες και σχέδια για την πλήρη ανακατασκευή σπιτιών, πολιτικών εγκαταστάσεων και υποδομών καθώς και καταβολή αποζημιώσεων στα θύματα υπό την επίβλεψη κρατών και οργανισμών, όπως η Αίγυπτος, το Κατάρ και ο ΟΗΕ.

Επιπλέον, αναφέρεται πως σε όσους έχασαν τα σπίτια τους, θα παρασχεθεί προσωρινή στέγαση.


Al Jazeera: Πόσοι και ποιοι όμηροι θα απελευθερωθούν

Σύμφωνα με το Al Jazeera η πρόταση εκεχειρίας προβλέπει ότι η Hamas θα απελευθερώσει σε πρώτη φάση 33 ομήρους - ζωντανούς ή νεκρούς - συμπεριλαμβανομένων γυναικών, παιδιών κάτω των 19 ετώ που δεν είναι στρατιώτες και άτομα άνω των 50 ετών που είναι άρρωστα.

Επίσης, το κείμενο προβλέπει την απελευθέρωση όλων των ζωντανών γυναικών στρατιωτών.

Όλες αυτές οι απελευθερώσεις θα συνοδεύονται με την απελευθέρωση Παλαιστίνιων κρατουμένων.

Σε δεύτερη φάση, προβλέπεται η αποχώρηση όλων των ισραηλινών δυνάμεων από τη Λωρίδα της Γάζας.


Αποδοχή από Hamas

H παλαιστινιακή οργάνωση Hamas φέρεται να αποδέχθηκε την πρόταση κατάπαυσης του πυρός που έχουν προτείνει Κατάρ και Αίγυπτος για τον τερματισμό του επτάμηνου πολέμου με το Ισραήλ στη Γάζα.

Σύμφωνα με πληροφορίες από AP και Reuters, o ανώτατος ηγέτης της Hamas, Ismail Haniyeh, είχε μεταφέρει τα νέα σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό του Κατάρ και τον υπουργό πληροφοριών της Αιγύπτου -οι δύο χώρες της Μέσης Ανατολής μεσολαβούν των συνομιλιών μεταξύ Ισραήλ και Hamas.


Τέχνασμα λέει το Ισραήλ

Την αποδοχή της πρότασης για κατάπαυση πυρός από φαίνεται πως απορρίπτει το Ισραήλ, με σχετική δήλωση του υπουργού Εθνικής Ασφάλειας Itamar Ben-Gvir, o οποίος χαρακτηρίζει την κίνηση της Hamas ως τέχνασμα.

«Υπάρχει μόνο μια απάντηση στα τεχνάσματα και τα παιχνίδια της Hamas- μια άμεση εντολή για την κατάληψη της Rafah, την αύξηση της στρατιωτικής πίεσης και την συνέχιση της συντριβής της Hamas μέχρι να ηττηθεί ολοκληρωτικά», έγραψε σε ανάρτηση, σύμφωνα με τους Times of Israel.

Διεθνή μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν σχόλια στρατιωτικών σε ισραηλινούς ραδιοφωνικούς σταθμούς, που ανέφεραν - σύμφωνα με το Reuters - ότι η Hamas έχει συμφωνήσει σε μια διαφορετική, «πιο ήπια» πρόταση από αυτή που έχει στείλει το Ισραήλ και η κυβέρνηση Netanyahu «δεν συμφωνεί με αυτή την πρόταση».

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δήλωσε πως όλες οι προτάσεις που αφορούν διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των ομήρων στη Γάζα εξετάζονται σοβαρά, και πως παράλληλα ο στρατός συνεχίζει να επιχειρεί στην υπό τη διοίκηση της Hamas περιοχή.

ΠΗΓΗ: www.bankingnews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης