Τελευταία Νέα
Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Υποβρύχια έργα αποθήκευσης ενέργειας ξεκίνησαν σε Κύπρο και Ην. Βασίλειο

Υποβρύχια έργα αποθήκευσης ενέργειας ξεκίνησαν σε Κύπρο και Ην. Βασίλειο

Θα πραγματοποιηθούν με τη χρήση τεχνολογιών από τις BaroMar και RheEnergise (energy-storage)

Μεγάλης κλίμακας έργα αποθήκευσης ενέργειας μακράς διάρκειας (LDES) έχουν ξεκινήσει κοντά στην Κύπρο και στο Ηνωμένο Βασίλειο, χρησιμοποιώντας τεχνολογίες από τις BaroMar και RheEnergise που αποτελούν επανάληψη των αντίστοιχων καθιερωμένων LDES.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα energy-storage.news η οποία ειδικεύεται σε θέματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η BaroMar ζήτησε από την εταιρεία συμβούλων Jacobs να αναπτύξει τον προκαταρκτικό σχεδιασμό ενός υποβρύχιου πιλοτικού έργου μεγάλης κλίμακας με χωρητικότητα αποθήκευσης ενέργειας 4 MWh χρησιμοποιώντας την τεχνολογία της στα ανοικτά των ακτών της Κύπρου.

Το έργο των 4 MWh θα αποθηκεύει πεπιεσμένο αέρα σε μεγάλες άκαμπτες δεξαμενές έρματος στον πυθμένα της θάλασσας, καθιστώντας το μια μορφή αποθήκευσης ενέργειας πεπιεσμένου αέρα (CAES), μια από τις πιο εμπορικές ώριμες τεχνολογίες LDES.

Η BaroMar ισχυρίζεται ότι η υποβρύχια φύση της λύσης της ξεπερνά τους κύριους ρυθμιστικούς και γεωγραφικούς περιορισμούς του συμβατικού CAES στην ξηρά.

Το «ασύγκριτο χαμηλό κόστος κατασκευής» μπορεί να επιτευχθεί με τη λύση της BaroMar χάρη στην αμελητέα διαφορά στη σχετική πίεση μεταξύ του πεπιεσμένου αέρα και του περιβάλλοντος νερού, στη χρήση παραδοσιακών μεθόδων κατασκευής και εγκατάστασης μηχανών και σε ένα σχέδιο που σχεδόν εξαλείφει την ανάγκη για υποβρύχια συντήρηση.

«Αυτό το έργο απαιτεί εκτεταμένη γεωφυσική, γεωτεχνική και βαθυμετρική τοπογραφία, διερεύνηση, μελέτη σκοπιμότητας και αδειοδότηση για εγκατάσταση δεξαμενών σε μεγάλα βάθη για ανάγκες χερσαίου μηχανικού και ηλεκτρικού εξοπλισμού», λέει ο Jacobs VP Fiachra Ó Cléirigh.


Η
RheEnergise εγκαινιάζει το πρώτο LDES στο Ην. Βασίλειο

Η εταιρεία ανάπτυξης μακράς διάρκειας «αποθήκευσης υδροενέργειας» RheEnergise συμφώνησε να κατασκευάσει την πρώτη της συσκευή επίδειξης συστήματος στις επιχειρήσεις εξόρυξης της Sibelco στο Cornwood, κοντά στο Πλύμουθ.

Οι εγκαταστάσεις της εταιρείας εξόρυξης Sibelco's Cornwood παράγουν καολίνη, κυρίως για είδη υγιεινής, κεραμικά, πλακάκια και βιομηχανικές εφαρμογές.

Το έργο 500 kW της RheEnergise (αποκαλείται «υψηλής πυκνότητας») αντλούμενης υδροηλεκτρικής αποθήκευσης ενέργειας (PHES) θα υποστηρίξει τον οργανισμό στην απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές της λειτουργίας του.

Το PHES είναι η πιο ώριμη εμπορικά τεχνολογία LDES, που έχει αναπτυχθεί σε κλίμακα εδώ και δεκαετίες παγκοσμίως.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Stephen Crosher (Διευθύνων Σύμβουλος της RheEnergise), στοχεύει να έχει το «πρώτο έργο κλίμακας δικτύου 10 MW σε λειτουργία εντός δύο ετών».


Λύση αποθήκευσης υδροενέργειας
μέσω υγρού

Η RheEnergise έχει αναπτύξει μια λύση αποθήκευσης υδροενέργειας που μπορεί να λειτουργήσει σε χαμηλούς λόφους και όχι μόνο σε βουνά, γεγονός που δημιουργεί μια ευκαιρία τάξης μεγέθους μεγαλύτερη από την παραδοσιακή υδροηλεκτρική αντλία.

Το κλειδί για τη λύση είναι η χρήση του υγρού υψηλής πυκνότητας R-19 της εταιρείας το οποίο είναι 2,5 φορές πυκνότερο από το νερό.

Λόγω της υψηλής πυκνότητας του ρευστού, τα έργα μπορούν όχι μόνο να κατασκευαστούν σε περιοχές με μικρότερο υψόμετρο, αλλά μπορούν επίσης να είναι έως και 2,5 φορές μικρότερα από τα παραδοσιακά υδροηλεκτρικά έργα με αντλία για την ίδια ενέργεια, ισχυρίστηκε η εταιρεία.

Το έργο υποστηρίζεται μέσω του Προγράμματος Επίδειξης Longer Duration Energy Storage (επίσημο ακρωνύμιο LODES) της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου και το Συμβούλιο της Κομητείας του Ντέβον έχει παράσχει άδεια για την ανάπτυξή του.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης