Ενέργεια

ΕΕ: Ραγδαία πτώση της παραγωγής ενέργειας από άνθρακα τον Απρίλιο (Montel)

ΕΕ: Ραγδαία πτώση της παραγωγής ενέργειας από άνθρακα τον Απρίλιο (Montel)
Η μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα στην ηλιακή και την αιολική ενέργεια συνέχισε να επιταχύνεται το 2024
Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα στην ΕΕ υποχώρησε σε χαμηλό τον Απρίλιο, καθώς το μπλοκ συνεχίζει να αναπτύσσει τα έργα ΑΠΕ, σύμφωνα με το think tank Ember.

Σύμφωνα με το Montel, τα ορυκτά καύσιμα αντιπροσώπευαν το 23% του μείγματος ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ τον περασμένο μήνα, ενώ το προηγούμενο χαμηλό ρεκόρ ήταν στο 27% που είχε επιτευχθεί τον Μάιο του 2023.

Τόσο η παραγωγή άνθρακα όσο και η παραγωγή φυσικού αερίου μειώθηκε απότομα, με τον άνθρακα να αντιπροσωπεύει σχεδόν το 9% του μείγματος ηλεκτρικής ενέργειας και το φυσικό αέριο το 12%.

Οι «πρωταθλητές»

Η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ, είχε τη μεγαλύτερη ετήσια πτώση στην παραγωγή ορυκτών καυσίμων τον Απρίλιο, κατά 26% ή 4,8 TWh, και ακολούθησε η Ιταλία με μείωση 24% ή 2,2 TWh.

«Η μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα στην ηλιακή και την αιολική ενέργεια συνέχισε να επιταχύνεται το 2024», έγραψε το Ember στην έκθεσή του.

«Παρά την ανάκαμψη της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας, η ΕΕ γνώρισε μια αξιοσημείωτη στροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», σημειώνεται ακόμα.

Τον περασμένο μήνα, η αιολική και η ηλιακή ενέργεια σημείωσαν νέο ρεκόρ παραγωγής, παράγοντας για πρώτη φορά περίπου το 34% της ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ του περασμένου Μαΐου, που ήταν 31%.

Οι εκπομπές μειώνονται κατά 18%

Συνολικά, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας παρήγαγαν πάνω από το ήμισυ, για την ακρίβεια το 54%, της ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ τον Απρίλιο, οδηγώντας σε σημαντική μείωση των εκπομπών στον τομέα της ενέργειας κατά 18% σε ετήσια βάση τους πρώτους τέσσερις μήνες του έτους, ανέφερε το think tank.

«Το κάποτε αδιανόητο συμβαίνει μπροστά στα μάτια μας», δήλωσε η, διευθύντρια του ευρωπαϊκού προγράμματος της Ember.

«Τα ορυκτά καύσιμα βρίσκονται στο δρόμο της εξόδου από τον τομέα της ενέργειας στην Ευρώπη. Η ηλιακή και η αιολική ενέργεια έχουν αναδειχθεί σε κύριους παίκτες, αποδεικνύοντας ότι είναι έτοιμες να αναλάβουν τον ρόλο τους ως η ραχοκοκαλιά του σύγχρονου καθαρού συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας», συμπλήρωσε.

Πέρυσι, τα ορυκτά καύσιμα παρήγαγαν για πρώτη φορά περίπου το 33% της ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ, ενώ η ηλιακή και η αιολική ενέργεια έφτασαν στο 27%, ποσοστό ρεκόρ, σύμφωνα με το Ember.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ευελπιστεί ότι η ΕΕ θα γίνει η πρώτη ήπειρος με ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα έως το 2050, ενώ η υφιστάμενη πολιτική προβλέπει τη μείωση των καθαρών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 55% έως το 2030, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης