Πράσινο υδρογόνο από ΑΠΕ θα παράγει η startup της Μελίς Μάλκο από την Ξάνθη

Πράσινο υδρογόνο από ΑΠΕ θα παράγει η startup της Μελίς Μάλκο από την Ξάνθη

Στοχεύει στη ραγδαία αναπτυσσόμενη αγορά του καυσίμου

Η ερευνητική ομάδα της B-Hydrogen ειδικεύεται στην παραγωγή πράσινου υδρογόνου μέσω μιας καινοτόμου διαδικασίας που συνδυάζει τη χρήση πλωτών φωτοβολταϊκών πάνελ τα οποία τοποθετούνται στρατηγικά στις επιφάνειες ταμιευτήρα των φραγμάτων.

Η διαδικασία αυτή επιτρέπει την αξιοποίηση της περίσσειας υδροηλεκτρικής ενέργειας από τα φράγματα σε συνδυασμό με την ηλιακή ενέργεια που απορροφάται από τα φωτοβολταϊκά, με αποτέλεσμα την παραγωγή πράσινου υδρογόνου, το οποίο στη συνέχεια μπορεί να διανεμηθεί σαν προϊόν στην αγορά, με πάρα πολλές εφαρμογές, από την κίνηση μηδενικών εκπομπών οχημάτων μέχρι την παροχή καθαρών καυσίμων για βιομηχανίες και κατοικίες.

Ιδρύτρια και CEO της B-Hydrogen είναι η Πολιτικός Μηχανικός Μελίς Μάλκο.

Η ομάδα ξεκίνησε επίσημα τον Δεκέμβριο του 2022 και σήμερα αποτελείται από 7 μέλη, ενώ αναζητά διαρκώς νέους συνεργάτες από διάφορες ειδικότητες, έχοντας ως σημείο τομής το πάθος για το πράσινο υδρογόνο και την βιώσιμη ανάπτυξη, με σκοπό την εξέλιξη της έρευνας.

Έχει συμμετάσχει σε πολλά προγράμματα επιχειρηματικότητας και διαγωνισμούς πράσινης ενέργειας, όπως, μεταξύ άλλων, σε ένα πρόγραμμα μίνι επιτάχυνσης του egg – enter – grow – go της Eurobank, με τη συμμετοχή ερευνητριών και φοιτητριών στις τεχνολογίες STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics), καθώς και στην τελική φάση του προγράμματος “EIT Raw Materials – Lab2Market”.

Τον Ιούνιο 2023 η ομάδα έλαβε την 1η τιμητική διάκριση στην κατηγορία “GreenTech” από τη Θερμοκοιτίδα του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Ξάνθης, Duth Innovation Hub. Μόλις έναν μήνα αργότερα, συμμετείχε στο πρώτο Hydrogen Summer School στην Κοζάνη, όπου η Μελίς Μάλκο, μαζί με την Κασσάνδρα Καρτεράκη, Co-Founder και COO της B-Hydrogen, διεξήγαγαν ένα επιτυχημένο Workshop με θέμα “How to create a H2 StartUp Company”. Η σημαντικότερη στιγμή για την ομάδα, ωστόσο, ήταν τον Δεκέμβριο του 2023, όταν η Μελίς Μάλκο βραβεύτηκε με το βραβείο “Best Mentor Award” στο πλαίσιο του εθνικού προγράμματος πράσινης καινοτομίας “GreenTech Challenge”. Αυτός ο τίτλος ήρθε μόλις έναν χρόνο μετά την πρώτη παρουσίαση της B-Hydrogen στον συγκεκριμένο διαγωνισμό, υπό την αιγίδα της UNESCO, για την πράσινη καινοτομία και κυκλική οικονομία του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

 

Στοχεύει σε χρηματοδότηση η Μελίς Μάλκο με την B-Hydrogen

Όπως δήλωσε στο Capital.gr η κυρία Καρτεράκη, η ομάδα δραστηριοποιείται κυρίως στην ανατολική Μακεδονία και Θράκη, αλλά και στην Αθήνα. Αυτή τη στιγμή, η B-Hydrogen έχει καταφέρει να έχει ένα γεμάτο τεύχος μελέτης και στοχεύει στην εξασφάλιση χρηματοδότησης, ώστε να προχωρήσει στην πιλοτική εφαρμογή της τεχνολογίας της, με απώτερο στόχο την εφαρμογή της σε φράγματα του ελλαδικού και μη χώρου.

ΠΗΓΗ: xanthinea.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης