Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι ΗΠΑ αμφισβητούν την ολοκληρωτική νίκη του Ισραήλ επί της Χαμάς

Οι ΗΠΑ αμφισβητούν την ολοκληρωτική νίκη του Ισραήλ επί της Χαμάς
Η στρατηγική του Ισραήλ για το τέλος του πολέμου στη Γάζα αυξάνει τη διεθνή απομόνωση του Ισραήλ, με τις Ηνωμένες Πολιτείες, στενότερο σύμμαχο της χώρας, να ασκούν πλέον δημόσια κριτική στη «θεωρία της νίκης» του Νετανιάχου
Η κυβέρνηση Μπάιντεν εκτιμά ότι η στρατηγική του Ισραήλ κατά της Χαμάς δεν θα οδηγήσει τη χώρα σε «ολοκληρωτική νίκη», δήλωσε χθες Δευτέρα κορυφαίος Αμερικανός αξιωματούχος.

Μιλώντας στη Σύνοδο Νέων του ΝΑΤΟ στο Μαϊάμι, ο υφυπουργός Εξωτερικών Κερτ Κάμπελ αναφέρθηκε στον τρόπο με τον οποίο οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν «τη θεωρία της νίκης» για τη Γάζα, όπως αναφέρει το Politico.

«Οι Ισραηλινοί ηγέτες μιλούν κυρίως για κάποιο είδος σαρωτικής νίκης στο πεδίο της μάχης, ολικής νίκης», τόνισε ο Κάμπελ, προσθέτοντας: «Δεν πιστεύουμε ότι αυτό είναι πιθανό ή εφικτό».

Το σχόλιο του Κάμπελ αποτελεί την πιο ωμή κριτική, μέχρι στιγμής, από αξιωματούχο της κυβέρνησης Μπάιντεν στη θεωρία του Ισραήλ ότι μπορεί να επιτύχει πλήρη νίκη επί της Χαμάς, κάτι το οποίο η κυβέρνηση Νετανιάχου έχει υποσχεθεί.

Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει στο παρελθόν ότι το Ισραήλ δεν μπορεί να νικήσει ιδεολογικά τη Χαμάς.

Το Ισραήλ έχει υποσχεθεί ότι θα συνεχίσει τη στρατιωτική του επιχείρηση στη Γάζα μέχρι να ηττηθεί η Χαμάς, κάτι που ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου έχει περιγράψει ως «απόλυτη νίκη».

Πολιτική λύση

Πολλές χώρες θέλουν να δουν «πολιτική λύση στην οποία τα δικαιώματα των Παλαιστινίων θα είναι περισσότερο σεβαστά», πρόσθεσε ο Κάμπελ. «Δεν νομίζω ότι κάτι τέτοιο υπήρξε ποτέ πιο δύσκολο από ό,τι αυτή τη στιγμή, ωστόσο έχω ακόμη την πεποίθηση ότι η δέσμευση εξακολουθεί να υπάρχει», όπως τόνισε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν ανέφερε, από την πλευρά του, μιλώντας στους δημοσιογράφους τη Δευτέρα ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να προσφέρουν τις συμβουλές τους στην ισραηλινή κυβέρνηση, ωστόσο, όπως επισήμανε, το Ισραήλ είναι κυρίαρχη χώρα και θα λάβει τις δικές της αποφάσεις.

«Η ηγεσία τους επιλέγει πώς θα συνεχίσει τον πόλεμο και εκείνη θα λάβει τις σχετικές αποφάσεις», τόνισε ο Σάλιβαν.

«Ως προς το ζήτημα της στρατηγικής για το τέλος, δεν νομίζω ότι εξαρτάται από την αμερικανική επιρροή. Αφορά τη στρατηγική του Ισραήλ και το τι εκείνο επιλέγει να κάνει».

Συνεχίζεται η καταστροφική επιχείρηση

Τα σχόλια των Αμερικανών αξιωματούχων έρχονται τη στιγμή που το Ισραήλ συνεχίζει την καταστροφική στρατιωτική επιχείρησή του στη Λωρίδα της Γάζας.

Εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες έχουν εγκαταλείψει τη νότια πόλη Ράφα, καθώς τα ισραηλινά στρατεύματα διεξήγαν στοχευμένες επιχειρήσεις τις τελευταίες εβδομάδες για την «εξάλειψη» μαχητών που ισχυρίζονται ότι κρύβονται εκεί.

Η στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ έχει επίσης αυξήσει σημαντικά τους επικριτές της χώρας παγκοσμίως.

Την Κυριακή, η Αίγυπτος προσχώρησε στην υπόθεση της Νότιας Αφρικής ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου υποστηρίζοντας ότι το Ισραήλ διέπραξε γενοκτονία στον θύλακο.

Ο αριθμός των νεκρών Παλαιστινίων στη Γάζα έχει ξεπεράσει τους 35.000 μέσα σε επτά μήνες εξαιτίας της στρατιωτικής επιχείρησης του Ισραήλ, όπως ανακοίνωσε χθες, Δευτέρα, το υπουργείο Υγείας της Γάζας που διοικείται από τη Χαμάς.
 
Πηγή: kathimerini.gr
 
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης