pv-magazine: Δυσοίωνη πρόβλεψη για περικοπές παραγωγής ΑΠΕ στην Ελλάδα

pv-magazine: Δυσοίωνη πρόβλεψη για περικοπές παραγωγής ΑΠΕ στην Ελλάδα

Το Πάσχα ο ΑΔΜΗΕ μείωσε την ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές λόγω πολύ χαμηλής ζήτησης

Μόνο αισιόδοξες δεν είναι οι εκτιμήσεις για τις μακροπρόθεσμες περικοπές των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στη χώρα μας.

Αυτό το συμπέρασμα προέκυψε από την ετήσια συνέλευση της ΠΟΣΠΗΕΦ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Παραγωγών Ηλεκτρικής Ενέργειας από Φωτοβολταϊκά) που διεξήχθη τον Απρίλιο. Τη σχετική αποκάλυψη κάνει η ιστοσελίδα pv-magazine.com.

 

Οι Πασχαλινές περικοπές

Σημειώνεται ότι πηγές της αγοράς ανέφεραν στο pv-magazine ότι ο Διαχειριστής Συστήματος Μεταφοράς της Ελλάδας (ΑΔΜΗΕ) αποσύνδεσε για πολλές ώρες και μάλιστα Πασχαλιάτικα (5 Μαΐου) όλες τις ΑΠΕ που ήταν συνδεδεμένος με τις γραμμές μεταφοράς.

Ζήτησε επίσης από τον ελληνικό φορέα διανομής (ΔΕΔΔΗΕ), να αποσυνδέσει επιπλέον 1 GW ηλιακών σταθμών.

Ο λόγος ήταν η πολύ χαμηλή ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας όταν η Ελλάδα γιόρταζε το Ορθόδοξο Πάσχα.

Πολύ υψηλές ήταν και οι περικοπές ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές για το υπόλοιπο της περιόδου των διακοπών του Πάσχα, που διήρκεσε από τις 3 έως τις 7 Μαΐου. Αλλά η περικοπή των εορτών του Πάσχα δεν προκάλεσε έκπληξη.

Η Ελλάδα πρόσθεσε 1,59 GW νέας ηλιακής ισχύος πέρυσι και οι προβλέψεις για το τρέχον έτος φαίνονται ισχυρές. Ωστόσο, η περικοπή παραμένει το πιο ακανθώδες… ζήτημα του κλάδου.

Ο Διαχειριστής Συστήματος Μεταφοράς της Ελλάδας (ΑΔΜΗΕ) δήλωσε ότι έπρεπε να σταματήσει τις εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας από γειτονικές χώρες από τις 3 έως τις 7 Μαΐου για να διασφαλίσει την ασφαλή λειτουργία του ελληνικού συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας.

Συγκεκριμένα, γνωστοποίησε ότι την περίοδο αυτή δεν εισήγαγε καθόλου ηλεκτρική ενέργεια από Ιταλία, Αλβανία, Σκόπια και Τουρκία.

Σε ό,τι αφορά στην ηλεκτρική διασύνδεση με τη Βουλγαρία, εκείνες τις μέρες ο ΑΔΜΗΕ δεν επέτρεψε την εισαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τις 9 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα.


Η αποκάλυψη για μειώσεις στη συνέλευση της
ΠΟΣΠΗΕΦ

Τον Απρίλιο ο Παντελής Μπίσκας (καθηγητής στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης), προειδοποίησε την ετήσια συνέλευση της ένωσης ηλιακών παραγωγών ΠΟΣΠΗΕΦ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Παραγωγών Ηλεκτρικής Ενέργειας από Φωτοβολταϊκά) με έδρα τη Θεσσαλονίκη, ότι η περικοπή θα εκτοξευόταν στα ύψη το Πάσχα, καθώς και από Σεπτέμβριο έως Νοέμβριο.

Ο Μπίσκας είπε στους επενδυτές ότι από την 1η Μαρτίου έως τις 13 Απριλίου, ο ΑΔΜΗΕ είχε προγραμματίσει να περιορίσει 220 GWh ανανεώσιμης ενέργειας, που αντιστοιχεί περίπου στο 4% της εγχώριας παραγωγής πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας για αυτήν την περίοδο.

Αυτό το επίπεδο περικοπής μπορεί να ακούγεται χαμηλό για ορισμένους, αλλά για τους ελληνικούς παραγωγούς φωτοβολταϊκών, αυτό έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια. Το 2023, για παράδειγμα, η Ελλάδα περιόρισε συνολικά περίπου 228 GWh.

Εκτίμηση για περικοπές 15% στις ΑΠΕ της Ελλάδας

Ακόμη πιο ανησυχητική ήταν η πρόβλεψη του Μπίσκα ότι η περικοπή της ανανεώσιμης ενέργειας στην Ελλάδα μπορεί να φτάσει έως και το 15% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας το 2030. Οι συμμετέχοντες στη συνέλευση της ΠΟΣΠΗΕΦ εξέφρασαν επίσης ανησυχία για τις διαφορετικές μεθόδους περικοπής που χρησιμοποιούνται από τους φορείς εκμετάλλευσης δικτύων μεταφοράς και διανομής της Ελλάδας.

Ο ΑΔΜΗΕ μπορεί να διαφοροποιήσει την ποσότητα της παραγόμενης ηλιακής ηλεκτρικής ενέργειας που εγχέεται στο δίκτυο, ισχυρίστηκαν, αλλά ο διαχειριστής του δικτύου διανομής ΔΕΔΔΗΕ δεν ακολουθεί το ίδιο μοτίβο.

Ο ΔΕΔΔΗΕ είτε θα επιτρέψει την σύνδεση των ηλιακών πάρκων στο δίκτυο, είτε θα το αποκόψει εντελώς από το δίκτυο διανομής. Δεδομένου ότι πολλά έργα ηλιακής ενέργειας συνδέονται απευθείας με το δίκτυο διανομής, τα πρότυπα του ΔΕΔΔΗΕ επηρεάζουν μεγάλο αριθμό επενδυτών Φ/Β.

Ωστόσο, αυτό το πρόβλημα πρόκειται να λυθεί σύντομα. Ένας νέος νόμος που ψηφίστηκε στο ελληνικό κοινοβούλιο στα τέλη Απριλίου απαιτεί από όλες τις μονάδες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας άνω των 400 kW να εγκαταστήσουν τον τεχνικό εξοπλισμό που επιτρέπει στον ΔΕΔΔΗΕ να ελέγχει εξ αποστάσεως την παραγωγή ηλιακών έργων και να μεταβάλλει την ηλεκτρική ενέργεια που διοχετεύεται στο δίκτυο διανομής.

 

ΠΟΣΠΗΕΦ: Στην Ελλάδα αργεί το πλαίσιο αποθήκευσης ενέργειας

Η συζήτηση στη συνέλευση της ΠΟΣΠΗΕΦ μετατοπίστηκε επίσης προς την αποθήκευση ενέργειας.

Πέρυσι, η Ελλάδα ξεκίνησε ένα διαγωνιστικό πρόγραμμα αποθήκευσης ενέργειας 1 GW. Στοχεύει σε μπαταρίες που είναι τοποθετημένες μπροστά από το μετρητή. Τα έργα που βραβεύονται λαμβάνουν δημόσια επιχορήγηση.

Ωστόσο, ο Πέτρος Τσίκουρας (Γενικός Γραμματέας της ΠΟΣΠΗΕΦ), δήλωσε στο pv magazine ότι η πολιτική αποθήκευσης ενέργειας της ελληνικής κυβέρνησης έχει κινηθεί σε λάθος κατεύθυνση.

«Η κυβέρνηση χρειάστηκε 4 χρόνια για να εισαγάγει ένα πλαίσιο αποθήκευσης ενέργειας και όταν το έκανε, επέτρεψε μόνο μπροστά από τους μετρητές επιδοτούμενα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας.

Αντίθετα, η ΠΟΣΠΗΕΦ καλεί την κυβέρνηση να ανοίξει την αγορά αποθήκευσης ενέργειας πίσω από τα συστήματα αποθήκευσης μετρητών που εγκαθίστανται χωρίς επιδοτήσεις. Υπάρχει έντονη επενδυτική όρεξη στην Ελλάδα για τέτοια συστήματα. Η επιχειρηματική υπόθεση είναι εκεί δεδομένου ότι τέτοια συστήματα μπορούν να συμμετέχουν στην αγορά υπηρεσιών εξισορρόπησης της χώρας.

Εδώ βρίσκεται το κύριο ζήτημα.

Η κυβέρνηση έχει καθυστερήσει το πλαίσιο αποθήκευσης ενέργειας για να δώσει στις μονάδες αερίου αρκετό χρόνο για να αποσπάσουν τα οφέλη της αγοράς υπηρεσιών εξισορρόπησης. Κάποια στιγμή, θα υποκύψει στην πίεση και θα επιτρέψει να χτιστεί και η αποθήκευση ενέργειας πίσω από το μετρητή. Μέχρι τότε, η αγορά υπηρεσιών εξισορρόπησης κυριαρχείται από μονάδες φυσικού αερίου που μπορούν να ευθυγραμμίσουν την παραγωγή τους όπως θέλουν», είπε ο Τσίκουρας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης