Ενέργεια

ΙΕΑ: Οι προοπτικές αύξησης της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου συνεχίζουν να αμβλύνονται (Bloomberg)

ΙΕΑ: Οι προοπτικές αύξησης της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου συνεχίζουν να αμβλύνονται (Bloomberg)
Οι εκτιμήσεις του οργανισμού για την κατανάλωση πετρελαίου είναι χαμηλότερες σε σύγκριση με τους άλλους οίκους και τράπεζες που προβλέπουν αύξηση της ζήτησης πιο κοντά στα 1,4 ή 1,5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα φέτος
Σχετικά Άρθρα
Οι προοπτικές για την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου φέτος συνεχίζουν να αμβλύνονται εν μέσω οικονομικής επιβράδυνσης και ήπιων καιρικών συνθηκών στην Ευρώπη, δήλωσε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) σε νεότερη έκθεσή του.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η παγκόσμια κατανάλωση καυσίμων θα αυξηθεί κατά 1,1 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα φέτος, περίπου 140.000 βαρέλια λιγότερα από ό,τι αναμενόταν πριν από ένα μήνα, δήλωσε ο ΙΕΑ, μειώνοντας τις προβλέψεις του για δεύτερο μήνα στη σειρά.

Η αλλαγή των προβλέψεων αντανακλά τη συρρίκνωση της ζήτησης το πρώτο τρίμηνο στις πιο ανεπτυγμένες χώρες σε συνδυασμό με την αναθεώρηση προς τα πάνω των εκτιμήσεων για το 2023.

Ταυτόχρονα, η κακή βιομηχανική δραστηριότητα και ένας ακόμη ήπιος χειμώνας έχουν εξαντλήσει την κατανάλωση πετρελαίου κίνησης φέτος, ιδίως στην Ευρώπη, όπου το μειωμένο μερίδιο των πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων στο στόλο υποβαθμίζει ήδη την κατανάλωση, δήλωσε ο ΙΕΑ.

Οι γενικότερες συνθήκες

Οι τιμές του πετρελαίου διαπραγματεύονται κοντά στα 83 δολάρια το βαρέλι στο Λονδίνο, έχοντας υποχωρήσει κατά 10% από το φετινό ανώτατο επίπεδο, καθώς οι εύθραυστες οικονομικές προοπτικές σε συνδυασμό με τις άφθονες προμήθειες πετρελαίου των ΗΠΑ αντισταθμίζουν τους φόβους για τις συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή και τον περιορισμό της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ+.

Παρόλα αυτά, η εικόνα μπορεί να μην είναι τόσο πτωτική όσο υποδηλώνει αρχικά η έκθεση.

Η κατανάλωση παραμένει σε καλό δρόμο για να πιάσει το ετήσιο ρεκόρ των 103,2 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα φέτος, έστω και με τη χαμηλότερη πρόβλεψη ανάπτυξης, σύμφωνα με τον οργανισμό, γεγονός που οφείλεται στο ότι η εκτίμηση του ΙΕΑ για τη ζήτηση το 2023 αναθεωρήθηκε υψηλότερα.

Οι εκτιμήσεις του οργανισμού για την κατανάλωση πετρελαίου είναι χαμηλότερες σε σύγκριση με τους άλλους οίκους και τράπεζες που προβλέπουν αύξηση της ζήτησης πιο κοντά στα 1,4 ή 1,5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα φέτος.

Έλλειμα προσφοράς στο τρίμηνο

Οι παγκόσμιες αγορές πετρελαίου αντιμετωπίζουν έλλειμμα προσφοράς αυτό το τρίμηνο, εν μέρει λόγω της μείωσης της παραγωγής από τον συνασπισμό ΟΠΕΚ+, με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία, σύμφωνα με τον ΙΕΑ.

Το έλλειμμα θα βαθύνει το τρίτο τρίμηνο, εάν η ομάδα επιλέξει να διατηρήσει τους περιορισμούς όταν συνεδριάσει την 1η Ιουνίου, όπως αναμένεται.

Ο οργανισμός δεν προχώρησε σε αλλαγές στις εκτιμήσεις για το 2025, οπότε και αναμένει ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα αυξηθεί κατά 1,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης