Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

WoodMac: Η Προεδρία Τραμπ μπορεί να διακινδυνεύσει 1 τρισ. δολ. σε επενδύσεις ΑΠΕ

WoodMac: Η Προεδρία Τραμπ μπορεί να διακινδυνεύσει 1 τρισ. δολ. σε επενδύσεις ΑΠΕ

Νέα αρνητική εκτίμηση για έργα της ενεργειακής μετάβασης σε περίπτωση επανεκλογής του ρεπουμπλίκανου υποψήφιου

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να βιώσουν επιβράδυνση στην ανάπτυξη καθαρής ενέργειας και κινδυνεύουν να χάσουν 1 τρισεκατομμύριο δολάρια σε επενδύσεις χαμηλών εκπομπών άνθρακα, εάν ο Ντόναλντ Τραμπ κερδίσει τις προεδρικές εκλογές του προσεχούς Νοεμβρίου, όπως υποστήριξε η εταιρείας συμβούλων Wood Mackenzie σε νέα έκθεση αυτή την εβδομάδα.

Μια νίκη των Ρεπουμπλικάνων στις προεδρικές εκλογές θα μπορούσε να καθυστερήσει την ενεργειακή μετάβαση της προεδρίας του Τζο Μπάιντεν και να μειώσει τις επενδύσεις στον εν λόγω τομέα της καθαρής ενέργειας, καθώς ο Τραμπ αναμένεται να ανακαλέσει ορισμένες από τις βασικές πολιτικές πράσινης ενέργειας της κυβέρνησης Μπάιντεν όπως έχει γράψει ουκ ολίγες φορές το worldenergynews.gr.

Αν και ο Τραμπ δεν αναμένεται να καταργήσει πλήρως τον Νόμο για τη μείωση του πληθωρισμού (IRA) του Προέδρου Μπάιντεν του 2022, είναι πιθανό να καταργήσει σημαντικές πολιτικές καθαρής ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της υπόσχεσης για απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας έως το 2035.

Επίσης, πρόκειται να μειώσει τις εκπομπές στόχους και κανονισμούς μείωσης, σύμφωνα με το WoodMac.

Η εταιρεία συμβούλων ενέργειας αναμένει ότι οι ΗΠΑ θα δουν επενδύσεις 7,7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων για τον ενεργειακό τομέα των ΗΠΑ από τώρα έως το 2050. Ωστόσο, λιγότερη πολιτική υποστήριξη για καθαρή ενέργεια και βελτιώσεις υποδομών θα μείωνε αυτή την βασική επενδυτική προβολή κατά περίπου 1 τρισεκατομμύριο δολάρια, λένε οι αναλυτές του Wood Mackenzie.

«Αυτός ο εκλογικός κύκλος θα επηρεάσει πραγματικά τον ρυθμό των ενεργειακών επενδύσεων, τόσο τα επόμενα πέντε χρόνια όσο και έως το 2050.

Οι επενδύσεις στην προσφορά χαμηλών εκπομπών άνθρακα πρέπει να γίνουν βραχυπρόθεσμα για να επιτευχθούν πιο μακροπρόθεσμοι στόχοι απαλλαγής από τον άνθρακα.

Οι εκπομπές άνθρακα στις ΗΠΑ θα μπορούσαν να αυξηθούν, θέτοντας το καθαρό μηδέν απρόσιτο στο σενάριο καθυστερημένης μετάβασης», δήλωσε ο David Brown (Διευθυντής της Έρευνας για την Ενεργειακή Μετάβαση της Wood Mackenzie).

Εάν κερδίσει τον Νοέμβριο, ο Τραμπ πρόκειται να ανατρέψει ή τουλάχιστον να προσπαθήσει να διαλύσει πολλές από τις ενεργειακές και κλιματικές πολιτικές του Προέδρου Μπάιντεν, συμπεριλαμβανομένων των κανόνων για το μεθάνιο, της παύσης των νέων αδειών εξαγωγής LNG, των εντολών EV, της ομοσπονδιακής μίσθωσης πετρελαίου και φυσικού αερίου, ακόμη και ανταλλακτικών. του νόμου για τη μείωση του πληθωρισμού.


Τι γίνεται με τον IRA

Ο IRA ελέγχεται για πιθανή κατάργηση των φορολογικών ελαφρύνσεων, σύμφωνα με συμβούλους Τραμπ και άτομα με τα οποία ο ρεπουμπλικάνος υποψήφιος συζητά άμεσα θέματα ενεργειακής πολιτικής.

Ωστόσο, η διάλυση του IRA θα χρειαζόταν πρώτα ένα Κογκρέσο ελεγχόμενο από τους Ρεπουμπλικάνους με τόσο τη Βουλή όσο και τη Γερουσία.

Ακόμη και τότε, θα μπορούσε να είναι δύσκολο να περιοριστούν ή να καταργηθούν τα κίνητρα, καθώς ωφελούν κυρίως έργα και θέσεις εργασίας σε ρεπουμπλικανικές πολιτείες, λένε οι αναλυτές.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης