Ενέργεια

Reuters: Ο Τραμπ θα πιέσει τον ΙΕΑ να εστιάσει στα ορυκτά καύσιμα για την ενεργειακή ασφάλεια των ΗΠΑ

Reuters: Ο Τραμπ θα πιέσει τον ΙΕΑ να εστιάσει στα ορυκτά καύσιμα για την ενεργειακή ασφάλεια των ΗΠΑ
Ο ΙΕΑ επικεντρώνεται επί του παρόντος στην προώθηση της ατζέντας για το καθαρό μηδέν και τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια
Εάν ο Ντόναλντ Τραμπ κερδίσει τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ τον ερχόμενο Νοέμβριο, αναμένεται να πιέσει τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (ΙΕΑ), για τον οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες παρέχουν περίπου το 1/4 της χρηματοδότησης, να επιστρέψει στην ενεργειακή ασφάλεια και τον εφοδιασμό με ορυκτά καύσιμα, ανέφερε την Πέμπτη το Reuters, επικαλούμενο πηγές με γνώση του θέματος.

Ο ΙΕΑ με έδρα το Παρίσι δημιουργήθηκε για να διασφαλίσει την ασφάλεια του εφοδιασμού των ανεπτυγμένων οικονομιών μετά το αραβικό εμπάργκο πετρελαίου τη δεκαετία του 1970.

Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, ο οργανισμός έχει μετατοπιστεί από αυτόν τον σκοπό στην υποστήριξη του στόχου για καθαρό μηδέν μέχρι το 2050 και υποστηρίζει την πράσινη μετάβαση του παγκόσμιου ενεργειακού συστήματος, ώστε να περιλαμβάνει περισσότερα ηλεκτρικά οχήματα (EV), ανανεώσιμη παροχή ενέργειας, υδρογόνο και όλες τις άλλες πηγές ενέργειας χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

Ο οργανισμός έχει μάλιστα δηλώσει ότι δεν θα χρειαστούν νέα έργα στους υδρογονάνθρακες, αν ο κόσμος επιτύχει το καθαρό μηδέν μέχρι το 2050.

Αλλαγή ρότας (;)

Ωστόσο, αν ο Τραμπ εκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ, είναι πιθανό να πιέσει τον ΙΕΑ να επιστρέψει στα ορυκτά καύσιμα, σύμφωνα με πρώην αξιωματούχους της κυβέρνησής του.

Παρόλα αυτά, μέχρι τώρα ο Αμερικανός πολιτικός και επιχειρηματίας δεν έχει εκφράσει ανοιχτά τις απόψεις του σχετικά με τον ΙΕΑ, ενώ στην προεκλογική του εκστρατεία αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα του Reuters.

Σύμφωνα επίσης με τις πηγές του Reuters, ο Τραμπ θα επιδιώξει να αντικαταστήσει τον σημερινό εκτελεστικό διευθυντή του ΙΕΑ, Φατίχ Μπιρόλ.

Ο ΙΕΑ επικεντρώνεται επί του παρόντος στην προώθηση της ατζέντας για το καθαρό μηδέν και τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια, ενώ έχει επίσης αρχίσει να αποκλίνει σημαντικά στις προβλέψεις του για την αύξηση της ζήτησης πετρελαίου από την ομάδα του ΟΠΕΚ.

Μόλις αυτή την εβδομάδα, μείωσε την πρόβλεψή του για την αύξηση της ζήτησης για το 2024 κατά 140.000 bpd από την εκτίμησή του τον περασμένο μήνα και τώρα βλέπει την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου στο 1,1 εκατ. bpd.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης