Τελευταία Νέα

Μπάσιμο της InfraVia στις ΑΠΕ των «Κάτω Χωρών» με την αγορά της Giga Storage

Μπάσιμο της InfraVia στις ΑΠΕ των «Κάτω Χωρών» με την αγορά της Giga Storage
Το deal δείχνει την τάση του μεγαλύτερου κατασκευαστή-διαχειριστή BESS για την επέκτασή του στο νέο ενεργειακό κλάδο

Ο επενδυτής υποδομής InfraVia Capital Partners αγόρασε το πλειοψηφικό μερίδιο της Giga Storage (κατασκευάστρια εταιρεία BESS με έδρα τις Κάτω Χώρες που αναπτύσσει ένα έργο 2,4 GWh στο Βέλγιο).


Η
InfraVia που εδρεύει στο Παρίσι ανακοίνωσε τη συμφωνία στις 15 Μαΐου με την οποία η ομάδα διαχείρισης υπό την ηγεσία των ιδρυτών, θα διατηρήσει ένα «σημαντικό» μερίδιο στην εταιρεία και θα συνεχίσει να ηγείται των δραστηριοτήτων.

Η Giga Storage έχει δημιουργήσει έναν βραχυπρόθεσμο αγωγό 2 GW έργων συστήματος αποθήκευσης ενέργειας από μπαταρίες (BESS) στις δύο χώρες, με επιχειρησιακά έργα στην Ολλανδία, συμπεριλαμβανομένου αυτού που τέθηκε σε λειτουργία τον Νοέμβριο του 2022 (το μεγαλύτερο BESS εκεί στα 24MW/48MWh).

Από τότε, ωστόσο, η εστίασή της έχει μετατοπιστεί προς το γειτονικό Βέλγιο, το οποίο σύμφωνα με πηγές του κλάδου έχει μια πολύ πιο φιλική προς την αποθήκευση πολιτική και περιβάλλον αγοράς. Αναπτύσσει χωριστά έργα BESS 300MW/1.200MWh και 600MW/2.400MWh εκεί, με το τελευταίο να εγκρίνεται πρόσφατα για κατασκευή που αναμένεται να ξεκινήσει φέτος.


Ο Αθανάσιος Ζούλοβιτς (συνεργάτης της
InfraVia) δήλωσε:

«Είμαστε ενθουσιασμένοι που καλωσορίζουμε το GIGA Storage στην οικογένεια InfraVia.

Αυτή η συνεργασία υπογραμμίζει την πεποίθησή μας ότι το BESS είναι ένας παράγοντας που επιτρέπει την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές της ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.


Ο
Ruud Nijs (Διευθύνων Σύμβουλος της Giga Storage και πρώην συνεργάτης του Energy-Storage.news) πρόσθεσε:

«Φιλοδοξία μας είναι να έχουμε πολλαπλάσια GWs εγκατεστημένης ισχύος αποθήκευσης ενέργειας στην Ευρώπη τα επόμενα χρόνια».

Το Energy-Storage.news πληροφορήθηκε την περασμένη εβδομάδα ότι οι νέες ρυθμίσεις σύνδεσης στο δίκτυο και τα τέλη δικτύου θα μπορούσαν να μειώσουν το λειτουργικό κόστος δικτύου για τους φορείς εκμετάλλευσης, βελτιώνοντας σημαντικά την επιχειρηματική υπόθεση και οδηγώντας σε περισσότερες αναπτύξεις από ό,τι προβλεπόταν προηγουμένως.

Η εξαγορά της Giga από την InfraVia ακολουθεί μια τάση του μεγαλύτερου κατασκευαστή-διαχειριστή BESS που αγοράζεται επίσης από μεγάλες εταιρείες επενδύσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία, που διερευνήθηκε σε ένα πρόσφατο κομμάτι ανάλυσης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης